Gyorséttermi triphop a Volton

2010.07.04. 18:27 Módosítva: 2010-07-05 15:01:02
38 hozzászólás

A Massive Attack koncerten olyan, mint valami gyorséttermi kajálás. A Volton harmadszor láttam egy fesztivál keretein belül (a két önálló budapesti fellépésükhöz nem volt szerencsém), de eddig mindig ugyanazt kaptam. A 2008-as Balaton Sound-os buli és mostani között pl. szinte semmi különbség nem volt, de a 2003-as szigetes fellépésükről is hasonló látványra emlékszem. Ledfal ugyanaz, fények ugyanazok, még a dalok is megegyeztek volna lehet, ha nem jelenik meg nemrég a Heligoland nagylemez, és nem kellett volna kötelezően lenyomni róla valamit.

Nézze meg a képeket!
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ez a különbség is kb. olyan, mint mikor egy gyorsétterem változtat picit a menün, berak egy triplaszalonnás, ötsajtos szendvicset, hogy azért legyen már újdonság, de az alapok megmaradnak. Így, ha kicsit átalakítva, lecsupaszítva is, de megmaradt a Teardrop, meg a többi sláger, ahogy a lassú, sötét hangulatú, mély basszusú trip hop ütemek is tökéletesen a helyükön voltak, a rapeléssel és az énekkel együtt, mindezt persze cd minőségben, tökéletes hangzással. Ugyanúgy, mint mindig, most is perfekt volt a látvány, a tagok alig látszódtak a füsttől, meg a hátulról jövő, jól összekomponált lámpák fényétől, de ez is az imidzsükhöz tartozik. A ledfalon a, mondhatni szokásos, társadalomkritikus üzenetek, valamint az aktuális magyar nyelvű hírek futottak, ami idén is annyira up-to-date volt, hogy a németektől aznap kikapó argentin fociválogatottat itt is földbe döngölték, sőt, Pataky Attila ufós interjúját is megemlítették, meg úgy szinte mindent az aznapi Index-címlapról szedtek.

Aztán ahogy egy gyorsétteremben sem ücsörög sokáig az ember, így Massive Attack-koncerten sem időzhet órákig, ugyanis Sopronban szűk egy órát játszottak csupán, aztán se szó se beszéd, levonultak. Annak idején, a Szigeten még ennyit sem adtak, de akkor ráfogták a dolgot a ledfal problémájára. Most nem tudunk ilyenről, úgyhogy sokan meg is lepődtek a legrövidebb koncertet összerakó idei voltos főfellépőn.

A gyorséttermeket sokan szidják, pedig megvan a maguk étvágycsillapító funkciója. Ugyanígy a Massive Attack is erősen lejtmenetben van az elismertséget illetően, pedig a Heligoland is lehet jó hallgatnivaló, csak nem szabad tőle sokat várni, ahogy ettől a koncerttől sem. Tulajdonképpen megkaptunk mindent a brit triphop alapvetéstől, amit eddig, se többet se kevesebbet. Mondom, mint egy gyorséttermi kajálás, a funkcióját betöltötte, az éhség elmúlt, ha meg igazán jót akarunk enni, akkor keresünk valami mást.