Fesztiválok tömkelege jön ezen a héten

2010.07.06. 10:37 Módosítva: 2010.07.06. 12:45
Az Index fesztiválblogja

Leírtuk már néhányszor, hogy elkezdődött a fesztiválszezon, a héten pedig annyi ilyen rendezvény lesz, hogy csak az nem talál magának kedvére valót, aki nem akar. Aki metálos, az Pécsre megy, aki trendinek érzi magát, Zamárdiba, de két szomszéd országunkban is olyan fesztiválok lesznek, amelyek egyenként is elvinnék a hetet.

SZT4607

Rockmaraton, Pécs (július 5–11.)

A pécsi Rockmaratont tizedik alkalommal rendezésik, ezért a szervezők is próbáltak nagyot dobni. A buli hétfőtől kezdődött, de első nap az alkoholizáláson kívül csak pár feltörekvő zenekar koncertjét lehetett végigpogózni. Mától a jól bevált magyar neveken kívül megnézhetjük többek közt Brant Björköt, a Kyuss egykori dobosát, aki most gitározik. A buli később is megy, Exploiteddel, Walls of Jerichóval, Ensiferummal például. Részletes ajánló itt.

Dévaványai Dobfesztivál (július 7–11.)

Ez nem a táncolni vágyók, inkább a zeneértők vagy akár zenészek fesztiválja. A nevében is benne van, itt az ütőshangszerek bemutatására kerül a hangsúly, workshopokkal, tűzzsonglőrökkel, hasonló jópofa dolgokkal. Talán itt juthatunk el a legközelebb a korábbi fesztiválok hangulatához, hiszen minden este közös zenélés, tábortűz és törzsi hangulat van, amiknél, akárhogy is nézzük, kevés hippibb dolog létezik.

Balaton Sound, Zamárdi (július 8–11.)

Mindenki tudja, mi ez, van, aki visítozva áradozik róla, van, aki szerint csak egy felfújt lufi az egész. Az biztos, hogy idén negyedszerre rendezik meg Zamárdiban a Balaton Soundot, Jamiroquaijal, Pet Shop Boysszal, David Guettával, Pendulummal és még egy rakás olyan névvel, amik miatt idén is jó pár környékbeli lakos fog panaszkodni a dorbézoló fiatalokra. Részletes ajánló itt.

Kaláka Nemzetközi Folkfesztivál, Miskolc, diósgyőri vár (július 8–11.)

Népzene, folkdzsessz, blues, folkrock és hasonló stílusok körvonalazzák a miskolci rendezvényt. A vár szép környezetet nyújt ehhez a leginkább meglett középkorúaknak kitalált mulatsághoz, ráadásul olyan nevek kaphatóak el itt , mint a Szigeten a Woven Handdel is együtt zenélő Muzsikás, az egyre népszerűbb Napra vagy a mindig szórakoztató Parno Graszt.

Exit Festival, Szerbia, Újvidék (július 8–11.)

Szerbia legnagyobb és Európa egyik legnagyobb fesztiválja idén az elektromosságra gyúrt rá, de a péterváradi erődben megrendezett Exit akár turisztikailag is vonzó lehet. Bobafett klasszikus ríméből, a "Sör, bor, Faith No More, Suicidal, Sick Of It All” -ból csak a legutóbbi zenekar marad ki, de lesznek helyette jó páran. Részletes ajánló itt.

Pohoda, Szlovákia, Trencsén (július 8–10.)

Ha az Exit az elitista elektronikára hajt, akkor a Pohoda az elitista gitárzenére. Az első vonalban Ian Brown, a nemrég visszatért Leftfield és a Scissor Sisters kapott helyet, de olyan ínyencfalatokhoz is hozzájutnak a látogatók, mint a Vivian Girls, The xx, Friendly Fires és a New Young Pony Club. A repülőtéren megszervezett fesztiválról bővebb ajánló itt .