Cigányok, zsidók, szlovákok, magyarok egy táborban

2010.07.07. 08:10
Az Index fesztiválblogja

Augusztus 5-8-ig tart a Bánkitó Fesztivál Bánkon, ahol csodálatos környezetben többek közt egy tószínpadon is folynak majd a programok. A szervezők olyan zenés, összművészeti közösségi fesztivált szeretnének összehozni, ami szembe megy a tömegirányzatok felelősséget kerülő fesztiváltrendjeivel, alternatívát akarnak kínálni a plázahangulatú fesztiváloknak.

Lesz workshop a kirekesztés természetéről, ritkán vagy soha nem vetített, a cigányság lehetőségeit bemutató filmek. Zenei vonalon többek között jazz, cigányzenészek, szlovák előadók lépnek fel. Különleges párosítások is lesznek az elektronikus zene a klezmerrel találkozik, a hobbi bringás a futárokkal, az esztéták a rapperekkel vagy épp a színház a Bánkot körül ölelő erdőben. Cigány, szlovák, zsidó programok, színház, műhelymunka szerepel kínálatukban. Fellép a Kovács Kati és a Qualitons, az Erik Sumo Band, a Colorstar akusztik és TÁP Színház is, valamint Eyal Talmudi (Isr), Longital (Sk), a Szilvási Gypsy Folk Band, az Amaro Suno, Hagesher és még sokan mások.

Idén is hangsúlyt helyeznek a kerékpáros közlekedésre: Bánk 70 km-re fekszik Budapesttől, kerékpárral könnyen megközelíthető, honlapjukon pedig telekocsira is lehet jelentkezni.