Miért sértődött meg a Massive Attack?

2010.07.07. 07:46
Az Index fesztiválblogja

Szokatlanul rövid, mindössze egyórás koncertet adott szombaton a Volton a Massive Attack, nem volt ráadás, a zenészek köszönés nélkül, hirtelen távoztak a nagyszínpadról, majd vissza sem jöttek. A Massive Attack szokásos fesztiválrepertoárjából több számot nem játszott el, ráadásul a Volt hivatalos honlapján publikált (jelenleg nem elérhető) beszámoló alapján a szervezők is hosszabb koncertre számítottak.

A cikk szerint "az örök klasszikusokon kívül, mint a Mezzanine Risingsonja, vagy a Future Proof, a Teardrop, a Mezzanine, meg persze a ráadásban megérdemelt Unfinished Sympathy és a Karmacoma mellett erős adagot kaptunk a Heligoland kínálatából is a Girl I Love You-nak, a Psychének, a Babelnek és a Splitting The Atomnak köszönhetően." Pedig ráadás nem is volt, a cikket a koncert előtt töltötték fel, és valószínűleg sokáig nem vették észre, hogy egy alternatív valóság eseményeit írja le.

De akkor mégis mi történt a Massive Attackkel? Részleges sztrájkot tartottak, mert nem kaptak gleccservizet, kifáradtak a magánrepülőn, vagy egyszerűen csak nem találtak vissza a színpadra?

A válasz némi telefonos segítséggel: megsértődtek Dub Fx-re. “A közönségtől érkezett előzetes jelzések alapján a Volt szervezői egyeztettek Dub Fx-zel arról, hogy ezrek által várt koncertjét a Massive Attack koncertjének befejezését követően kezdje el, mivel sokan mindkét produkcióra kíváncsiak. Dub Fx, a rendkívül szimpatikus és segítőkész utcazenész ezt a kérést örömmel teljesítette. A Massive Attack-koncert azonban a tervezettnél közel fél órával később kezdődött, annak ellenére, hogy a szervezők pontosan adták át a színpadot a zenekar stábjának” - avattak be minket a részletekbe a fesztivál szervezői.

Miután egy óra körül már közel ötezren hangosan skandálták Dub Fx nevét a küzdőtéren, a Massive Attack "rendes" játékidejének végén az ausztál művész azt hitte, a ráadáson is túl van a zenekar, és elkezdte koncertjét. A Massive tagjai a nagyszínpad széléről látták, hogy a közönség egy része elindul Dub Fx koncertjére, ezért úgy gondolták, nem adnak ráadást. Ezt a Volt szervezői és a közönség egyaránt sajnálja, de ilyen esetekben a szervezők tehetetlenek” - áll a Volt hivatalos válaszában.

Eddig a Volt történetében egyetlen fellépő sem kérte, hogy az ő koncertje idején más színpadokon ne legyen műsor, és arra sem volt példa, hogy a nagyszínpad fellépőit zavarta volna bármely más kisebb színpadon zajló koncert.