Mit szólna, ha csak kártyával fizethetne?

2010.07.09. 16:19
Az Index fesztiválblogja

A Balaton Sound VIP-részlegében tilos készpénzzel fizetni, a pultos az erre a célra készített műanyag kártyát kéri, amire a fesztiválozó előzőleg pénzt töltött. A Sziget-csoport így tesztel egy új fizetési megoldást, ami más európai fesztiválokon már bevált, és később az összes magyar rendezvényen általános lehet. Lehet, hogy jövőre már csak kártyával fizethetünk a fesztiválokon.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy lelkes miniszoknyás hoszteszek megkörnyékezik az embert, rásóznak ingyen egy kártyát, amire a megfelelő ablaknál/bódénál akármennyi pénzt rak az ember, és már fizetheti is a gigaméretű mojitót. Gerendai Károly Sziget-főnök szerint ez azért jó, mert felgyorsul a folyamat, kevesebbet kell sorban állni, nem kell a visszajáró pénzzel húzni az időt, ráadásul tisztább a rendszer.

„A hatóságok folyamatos ellenőrzése mellett minél átláthatóbb a rendszer, annál jobb. Nálunk kétféle kereskedő van, az egyik a nagykereskedésen keresztül veszi, amit elad, a másik saját maga készítette terméket árul, és helypénzt fizet. A kártyás rendszerrel megoldhatjuk azt, hogy akinek kisebb a forgalma, mert nem központi helyet kap, akkor kisebb százalékot fizessen nekünk.”

Ha az ember regisztrálja a kártyáját, a fesztivál végén visszakapja el nem költött pénzét. Az elvesztett kártyát 500 forintért pótolják.

A kártyateszt első napján a 32 éves Adrienn fesztiválozó azt mondta, idegesíti a hoszteszek nyomulása, nem akarja regisztrációkkal és pénzfeltöltésekkel tölteni az idejét, inkább a VIP-en kívüli helyeken iszik, ahol bankjeggyel is fizethet. A 37 éves Attila viszont élvezi, hogy gyorsabban alkoholhoz jut, ugyanakkor azt is észrevette, hogy többet költ, mert kevésbé érzékeli a pénz fogyását.

A pultosok ki vannak készülve ettől az új rendszertől, azt mondják, egyáltalán nem kapnak borravalót. Gerendai Károly szerint ez csak szokás kérdése. „Ma már általánosan elterjedt Magyarországon a bankkártyás fizetés, ott is hozzáteszik a borravalót a vásárlók – mondta a Sziget-főnök, aki szerint azért is nagyszerű a kártya, mert személyes emlékként hazaviheti a fesztiválozó. – Minden újítás bevezetéséhez idő kell, a karszalagokat sem fogadták könnyen, ma pedig már teljesen megszokott rendszer.”