Tricky elnyomta a Chemical Brotherst

2010.07.10. 17:47 Módosítva: 2010-07-11 17:37:32
13 hozzászólás

Megpróbáltuk a lehetetlent, hogy feltegyünk néhány kérdést a Balaton Sound pénteki nap fő fellépőjének, és bár válaszokat adtak, mi azokat csak kis részben hallottuk, és ráadásul a diktafonon is csak a közben zenélő Trickyt lehetett hallani, aki bár keveset énekelt, de annál több lehetőséget adott zenekarának. Ennek ellenére felidézzük, persze nem szó szerint, hogy nagyjábül miket mondott a Chemical Brothers, akik legújabb, Further című albumukkal és szuper vizuális műsorral érkeztek. Fotózni ezért nem is lehetett a koncertjüket, csak a keverő feletti toronyból. Telt ház volt és sötétség, és ritmusos szeletélés.

A nagyszínpadra Tricky mindenkit felhívott, mi közben megyünk hátra az interjúra, amit a színpad mögött egy sátorban tartanak. Tom Rowlands örömmel fogad, tudja, hogy én vagyok a sorban az utolsó, és miközben Tricky triphopjára folyamatosan jár a keze, a lába és a feje, igazi small talk-ként a Balatonról beszélgetünk, hogy az milyen jó, bár fürdeni nem fürödtek. Ed Simons közben emailezik mobilján, amit csak akkor hagyja abba, amikor azt kérdezem, mennyit változott belülről nézve a Chemical Brothers az elmúlt húsz évben, amióta együtt zenélnek. Ugyanolyan fesztiválokon és klubokban játszunk, Magyarországon is játszottunk már, mondja Ed, de persze minden nagyobb lett körülöttünk, a színpadok, a tömeg és a felhajtás. Ők tényleg csak ott állnak minden kudarc nélkül most már húsz éve.

Mert ennyi ideje dolgozik együtt Tom Rowlands és Ed Simons, elviselik egymást, barátok, elképesztő. Az interjú során végig szívatják egymást viccesen, nagyon kellemes figurák, isteni lenne mindent hallani belőlük. Ha Ed Simonst kérdeztem volna a volt csajáról, az általam kedvelt Lily Allenről, akkor sem tudnám elárulni a válaszát, Lily Allen szexuális trükkjeit, mert úgy sem hallottam volna semmit.

A Chemical Brothersnek most jelent meg új albuma Further címmel, és ezen az albumon igyekeztek az eddig megszokottól eltérően mellőzni a meghívott vokalistákat. Ettő nem volt jobb, rosszabb vagy könnyebb az alkotás, hanem inkább más volt, de Ed szerint erre szükségük volt, és nem rövid, hanem jó az album. A nyolcszámos album sokak szerint túl rövid, szerintem meg egy nagy áramlás, aminek nincsenek csúcspontjai. Szerintük nem rövid, mivel nincsen ilyen szabály, hogy mennyinek kell lennie egy albumnak, és mivel nekik így állt össze egy egésszé, ezért megértik, ha valakinek rövid, de nekik így kerek.

A big beatről is kérdeztem őket, ha már Exit Planet Dust című albumukkal indult el a műfaj, most viszont mintha egy kicsit befagyott volna ez a fajta zene. Persze válaszukban semmi érdekeset nem mondtak, szerintük nincs azzal semmi baj, csak ezer másmilyen irányzat és hatás van, amelyek erősebben futnak most. Valamiért az a kép él bennem az ilyen zeneőrültekről, hogy ők éjjel-nappal töltik és hallgatják a zenéket, ezért sajnos, akármilyen kellemetlen volt ott is és utólag is, megkérdeztem, hogy mit tudnak a magyar elektronikus zenékről.

Nem lepődtem meg, hogy magyar zenékkel nem találkoztak, pedig állandóan keresik az új dolgokat, Tom Rowlands próbálkozik egy számomra teljesen ismeretlen név megemlítésével, de arról is kiderül, hogy bolgár.

A Chemical Brothers a Balaton Soundon is bizonyította, hogy ők a techno U2-ja, vagyis az a zenekar, akik elképesztően látványos stadionkoncerteket tudnak adni, viszont a U2-val szemben képesek klubokban és fesztiválokon is megpörgetni az embereket. Ed és Tom igenis megvesznek azért, hogy sok ezer embernek zenéljenek, mert jó azt látni, ahogy megőrül a nép.

A koncertjeiken élő képsorokkal dolgoznak, amiket az előre összeállított számsorhoz igazítva ott és akkor kevernek a szakemberek, mert a stadiontechnójukat fel kell dobni valamivel, ha ők már csak állnak ott a gépek mögött. A Further albumot meg a képi világgal közösen találták ki Adam Smith-szel, aki az élő műsoraik vizuálját is készíti. Most van dvd a cd mellé, ilyennel még nem próbálkoztak, de nem a kép, hanem a zene az első, sőt a dal, amikből ők hagyományosan keveset csináltak, talán a Hey Boy Hey Girl vagy a Galvanize volt ilyen.

Tom közben szíves figyelmembe ajánlja az új showjukat és a koncertjüket, mert most először próbálják ki ezt a vizuált, emiatt megkérdezem, hogy melyik volt szívének legkedvesebb koncertje. Tom elárulja a Nagy Bölcsességet, amit kifejezetten újságíróknak talált ki, hogy mindig a következő koncertjük a legjobb, amikor arról kérdeztem, hogy milyen különbség van egy zárt klubkoncert és egy ilyen napos-vizes fellépés között, és hogy melyik a legjobb koncertélményük. Mondjuk Ed rendesen kinevette Tomot ezért a sablonválaszért, majd kiderült, hogy valamikor Detroiban volt az egyik legrosszabb koncertjük, mert technikailag sehogy nem állt össze a fellépésük.

Kedvesen mindenki megköszönte a másiknak a közreműködést, ők elmentek készülődni, Tricky közben már tényleg alig ténfereg a színpadon.