Sokkal nagyobb a buli, sokkal őrültebb

2010.07.16. 13:57
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Motörhead, Groove Armada, Ákos, Meshuggah, Funeral for a Friend, Herbaliser, Roots Manuva, Goldie
Tovább »
Napijegy
5990-7500 Ft
Bérlet
16800-22000 Ft
Sátorozás
Van
 

A csütörtöki napon a Groove Armada zárta a Hegy’ színpad programját. A koncert előtt sikerült egy rövid interjúra elkapni Andy Catót, aki bár nem maradhatott sokáig, próbált tömören fogalmazni, hogy beleférjünk a turnémenedzser által engedélyezett három percbe.

Az eddigi lemezeitek trip-hop és dance elemeket mutattak, viszont ez az új inkább new wave, sokkal élőbb. Miért történt ez a változás?

SZT 1099

Ha a színpadon vagyunk zenekarral, akkor sokkal keményebbek vagyunk, már-már rock and roll, úgyhogy ez az új megszólalás mindig is benne volt a zenekarban élőben, hiszen a dobok vagy a gitárok az élő koncerteken már régen feltűntek. Én 10 éve várok arra, hogy legyen egy ilyen lemezünk, ami így szól, ilyen a hangzása, és most teljesen elégedett vagyok, úgy érzem, ez a legjobb zene, ami valaha kikerült a kezeim közül.

Szerinted ezzel a váltással új rajongói réteg is beszállt a  táborba?

Pontosan, jól érzékelhető, hogy sikerült eljutnunk egy olyan réteghez is, amely az előző albumon szereplő számainkat vagy nem szereti, vagy csak most ismeri meg, és ettől egyébként az élő koncertek hangulata is változott. Sokkal nagyobb a buli, sokkal őrültebb az egész. A koncertek a zenekarra fókuszálnak, így az eddig jellegzetes vizuált is megszüntettük, most már csak az emberek vannak.

És a régi rajongók?

Abban biztos vagyok, hogy közülük elvesztettünk párat, de változni kell, és a legtöbbjük ezt megérti, velünk változnak, mert ennek így kell működnie. Ráadásul mindig is több stílusban mozogtunk, én például DJ-ként kemény house zenét játszok, de van olyan szettem, ami chill out, sőt most rakok össze egy thrasht is, de lettem én már az év dzsessz-zenésze is.

2008-ban digitálisan adtatok ki egy EP-t, egy akkor még teljesen új file-cserélő platformon. Az bejött nektek? Keresitek az új megoldásokat?

Igen, az egész jól működött, és mivel mindenki azt mondja, hogy a zenei szakma haldoklik, ezért nekünk is el kellett gondolkozni, hogy merre lépjünk. Kerestük a megoldást, ami előre mutathat. Ez szerintem jó döntés volt, ráadásul leszerződtünk egy kis kiadóhoz, ahol igazából azt csinálunk, amit szeretnénk. Most például mivel imádjuk az élő bulikat, és szerintem így az igazi a mi zenénk, az új lemez élő verzióját fogjuk kiadni a fesztiválszezon után.