Haj- és seggrázás Miskolcon

2010.07.30. 13:19 Módosítva: 2010.07.30. 13:26
Az Index fesztiválblogja

Lehet itt beszélni a kemény forint tízezrekbe kerülő messzi fesztiválok egzotikus elhelyezkedéséről, vágyakozván a legtöbbek számára elérhetetlen után, vagy megelégedhetünk a saját repertoárunkkal, és kihozhatjuk belőle a legtöbbet. Kis kutatással például elénk kerül az idén már negyedszerre megrendezett Gyár Fesztivál, ami környék tekintetében nehezen verhető: a miskolci Vasgyár területe nagyszerűen magán hagyta a régmúlt idők nyomát, a Gyár pedig évről évre ötvözi ezt a helyi fiatalság hajnalig tartó ital/tánc kombóra való vágyakozásával. Mindezt ráadásul baráti árakon. 2010-ben négy színpad programja közül választhatunk, nagyjából stílus szerint elkülönítve. A Rock!Europe Nagyszínpadon valószínűleg túlsúlyban lesznek a hosszú hajak, és a szörnyeteges pólók, itt ugyanis a magyar metál/hardcore zenekarok tapossák a földbe az érdeklődőket. Nagy meglepetés nincs, itt az első vonal jó része, Subscribe-al, Blind Myselffel, Superbuttal, Roaddal, Watch My Dyinggal, és Idoruval, de a feltörekvők közül is érdemes megnézni az egyre népszerűbb Slytractet, vagy a PieOnEart.

A Zöld! Nagyszínpad lazít egy sort a névsoron, itt viccesen cserélődhet alkalomszerűen az MR2-n, és a VIVÁn szocializálódott réteg. Első nap például a még alkoholt is csak durva illegalitásba burkolózva vehető közönséggel rendelkező Anti Fitness Club énekli meg az elhanyagolt tinik érzéseit, de azért a továbbiakban komolyabb veszélyforrás nélkül zajlik a buli. Lesz például a magyar fesztiválokról idén végképp kihagyhatatlanná váló Irie Maffia, a rövid Black-Out-os kitérő után ismét habkönnyű popzenében utazó Kowalsky meg a Vega, és a nemrég új EP-vel jelentkező Fish!, plusz a Laid, amikről nem tudunk semmit azon kívül, hogy németek.

Van még itt egy Hip Hop Hall, ami nem túl meglepő módon a hip hopra fogékony közönséget célozza meg. Ezen a téren szintén a magyarországi kör krémje mulattatja az acélvárost, lesz a mostanra voltaképpen befutottnak számító Akkezdet Phiai, a legutóbbi MTV Ikonban Ákost is elismerésre késztető Hősök, a nemrég SP-vel dolgozó, de amúgy jó számokban is szereplő Fluor, vagy az ország első számú anyabaszója, Siska Finuccsi. A fellépések után minden nap az Incredible Diggaz kényszeríti zacsiemelgetésre a férfiakat, és seggrázásra a csajokat.

Ezeken túl választhatjuk még az Elektrik Basementet, itt olyanok tologatják a potmétereket, mint a Zagar feje, Zságer Balázs, a leginkább minimalban utazó Yvel & Tristan, és a bemutatásra aligha szoruló Palotai.

Újdonság még a Civil Park, amiben környezetvédő szervezetek magyarázzák majd el, miért jó hippinek lenni. Első sorban amúgy azért, mert ha biciklivel érkezel a helyszínre, akkor azt ingyen és bérmentve biztonságos helyen tárolják.

Gyár Fesztivál
2010 augusztus 5-7.
Miskolc, Vasgyár
Online:
www.gyarfeszt.hu