Underground fesztiválok a Sziget előtt

2010.08.04. 10:14 Módosítva: 2010.08.04. 15:54
Az Index fesztiválblogja

Az utóbbi időben kicsit lazábbra lehetett venni a szíjat, de ezen a héten ismét lehetőség nyílik rá, hogy műanyag poharas sört szorongatva vagy dobálva nézzünk-hallgassunk végig koncerteket. Talán a jövő héten kezdődő Sziget miatt is itthon leginkább az underground nyer teret a héten, annak viszont sokféle ágazata, a csőnadrágos tiniktől egészen a kamionossapkás sztónerekig.

Ozora Festival, Ozora-Dádpuszta (augusztus 3-8.)

Ha van underground fesztivál Magyarországon, akkor az az Ozora. Olyannyira földalatti, hogy minden évben kifelejtjük az ajánlóból, aminek aztán felháborodott kommentáradat a vége. (Mellesleg van, aki azért háborog, mert bekerül, és ezzel veszít undergroundságából a fesztivál, de hát nem lehet mindenkinek jót tenni.) A rendezvényt a Tolna megyei Ozora község melletti dombok között, Dádpusztán lehet megtalálni. A honlapja kizárólag angol nyelven érhető el, a zenei felhozatal pedig kimeríti az underground elektro fogalmát. Goa, trance, ambient és ehhez hasonló műfajok szólalnak meg (mondhatni mennek napi 24 órában) a néhány nap alatt, amiket vetítések, sámántüzek kísérnek. A szervezők szerint ez maga a földi paradicsom, ahol nincs erőszak, úgyhogy aki békére vágyik, az menjen ide.

III. Ördögkatlan Fesztivál, Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya (augusztus 4-8.)

Az Ördögkatlan a fesztiválélményen túl családi programnak is alkalmas, mert a rendezvény komoly részét teszik ki színházi előadások, gyerek-, képzőművészeti és irodalmi programok is. De ha le tudjuk passzolni a porontyot valahol, akkor itt is érdemes megnézni a voltaképpen minden hasonló fesztivál kötelező elemeként szolgáló Quimbyt, a Tom Waits-dalokat játszó Braindogsot, vagy Boban Markovic és Ruzsa Magdolna közös koncertjét. A sógoroktól ide látogat a Grooveheadz Orchestra, amely népzenei elemekkel tűzdelt breakbeatben és funkyban utazik, és kifejezetten unikális élvezetet nyújthat a Brooklynban alapított, de amúgy török és indonéz tagokat is felvonultató Firewater, ami az indie-be kever világzenei elemeket.

Bánkitó Fesztivál, Bánk (augusztus 5-8.)

Cigányok, zsidók, szlovákok, magyarok egy táborban. Erre a lehetetlennek tűnő feladatra vállalkozik a Bánkitó Fesztivál szervező csapata. Olyan négynapos, zenés közösségi együttlétre hívják a gondolkodó és felelősséget vállalni képes embereket, amely minden ízében a mai magyar társadalom akut kérdéseire keresi a válaszokat laza, oldott fesztivál környezetben. Bővebb információ a honlapon.

Gyár Fesztivál 2010, Miskolc, Vasgyár (augusztus 5-7.)

Miskolcon lassan ki lehet mondani, hogy nem csak Edda van, hanem Gyár Fesztivál is, ami nagyjából minden ott lakónak kötelező program, aki nem ijed meg egy kis kosztól. A szervezők el nem ítélhető módon nem próbálkoznak sokadrangú külföldiekkel, inkább a biztos érdeklődésre számot tartó hazai kedvenceket hozzák el, mint a Supberbutt, a Subscribe, Kowalsky meg a Vega, vagy az Irie Maffia, mindezt nyakon öntve a hazai hiphop prominens képviselőivel. Bővebb ajánló itt.

Fekete Zaj Fesztivál, Mátrafüred-Sástó (augusztus 5-7.)

A Fekete Zaj egy többi fesztiválon alig vagy egyáltalán nem észrevehető színtérnek csinál háromnapos bulit. A fellépők komoly része semmilyen más nyári fesztiválon nem lép színpadra idén. A koncepció a dark és az ahhoz közeli zenék rajongóinak összegyűjtése. Itt lesz például az egyre sikeresebb Turbo, hazánk poszthardcore istensége, a Pozvakowski, a Land of Charon, a Sunday Fury, vagy az egész más irányból közelítő Hiteljugend. Aki a perifériára szorult zenekaroknak is a perifériájára kíváncsi, annak mindenképp ajánlatos a Fekete Zaj.

OFF Festival 2010, Lengyelország, Katowice (augusztus 5-8.)

Közép-Európa első számú zenebuzi-fesztiválja ebben az évben is Magyarországon szinte elképzelhetetlenül jó line-upot hozott össze. A Flaming Lips neve már magában elég a kiutazásra, de van Horrors, Fall, Raekwon, Place to Bury Strangers, Dinosaur Jr. és Raveonettes is. Bár pár húzónév sajnos lemondta a lengyelországi fellépést, csütörtökön még így is bőven megéri az OFF. Bővebb ajánló itt.