Zempléni ízek gitárzenével és dzsesszel

2010.08.06. 13:09
Az Index fesztiválblogja

Tokaj környékén nemcsak a Hegyalja fesztivált rendezik meg a nyár folyamán. Van egy másik is, ami sokkal jobban épít arra, amiről ez a vidék híres, a borra. A Bor, mámor, Bénye szervezői az erdőbényei kertekbe invitálják a vendégeket. A rendhagyó, több helyszínen zajló fesztivál olyannak mutatja be a borvidék kultúráját, amilyen az itt élők szerint lehetne és lesz is. A szervezők azt szeretnék, hogy az odalátogatók sétálgassanak a falu utcáin, térjenek be a borászatok portáira, üljenek le a kertben, kóstoljanak ételeket, borokat, hallgassanak zenét és érezzék át a vidék hangulatát.

Bor mamor benye 2010.png

A helyiek a zempléni ételeket ugyanolyan fontosnak tartják, mint a környező hegyeken termő szőlőből készült bort. Az az álmuk, hogy néhány év múlva a zempléni erdőkben termett gomba, a helyi gyümölcsből készült lekvár, a környező réteken gyűjtött kakukkfű, a szalonna, a kolbász, a juh- és kecskesajt ugyanolyan könnyen beszerezhető legyen Erdőbényén, mint egy palack bor.

2009-ben, amikor első alkalommal rendezték meg a Bor, Mámor, Bénye fesztivált, a szervezők gasztrobloggereket hívtak meg, hogy újrafogalmazzák a zempléni, hegyaljai táj hagyományos ételeit. Idén neves hegyaljai és zempléni éttermeket hívtak, hogy megtudják, ők mit gondolnak a helyi konyháról.

Az ételen és italon kívül zene is lesz: akusztikus gitárzene, népdal, templomi kóruskoncert; dzsessz. Fellép Tóth Viktor, valamint a Hot Jazz Band. A Bor, Mámor, Bénye családi program, sok-sok gyerek részvételére számítanak szervezők. Őket Gryllus Vilmos koncertje, kézműves játékok, bohócok és hagyományos népi játékok várják.