Nem lesz DJ-razzia a Szigeten

2010.08.09. 00:31 Módosítva: 2010.08.09. 10:16
Az Index fesztiválblogja

Információink szerint már szóban megállapodtak a Sziget szervezői a MAHASZ-szal, azaz a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségével, hogy idén a fesztivál egy összegben kifizeti a fellépők után járó jogdíjakat, éppen ezért nem is lesz szükség arra, hogy a MAHASZ a rendőrséggel karöltve razziázzon a fesztiválon, és ellenőrizze, hogy a DJ-k legális forrásból származó zenéket játszanak-e, illetve kifizették-e a MAHASZ-nak járó jogdíjakat.

Úgy tudjuk, hogy a MAHASZ álláspontja szerint a szórakozóhelyek is fizethetnek átalánydíjat, azaz ezentúl a DJ-knek nem kell CD-nként 1800 forintot fizetniük az albumok legalizálásért, és éves átalánydíjat sem kell fizetniük, ha csak olyan helyeken lépnek fel, amelyek fizetnek a MAHASZ-nak. A Szigethez közel álló forrásaink szerint a MAHASZ nem módosított a beszedés feltételein, állítólag eddig is lehetőség volt arra, hogy a szórakozóhelyek fizessenek a DJ-k helyett, de a lemezkiadókat tömörítő szervezet nem nagyon reklámozta ezt a módszert.

A szerződést várhatóan hétfőn írják alá, és úgy tudjuk, hogy a szigetes DJ-k nyugalmának megváltása nem is kerül sokba: a MAHASZ egy szórakozóhelytől 90 ezer forintot kérne évente, a Szigeten 55 különböző helyszínen lépnek fel zenészek és DJ-k, viszont a rendezvény mindössze egy hétig tart, így az egész Sziget várhatóan alig százezer forintért legalizálja az összes megszólaló zenét.

Az egyelőre nem világos, hogy ezt a módszert eddig miért nem ajánlotta fel a MAHASZ a többi fesztiválnak, így a szintén a Sziget Szervezőiroda által rendezett Voltnak, a Balaton Soundnak, vagy éppen a Hegyaljának. A MAHASZ évek óta ellenőrzi a fesztiválokon fellépő DJ-ket, idén példáulDJ Pozsi laptoját kobozták el a soproni Volt fesztiválon, mivel nem tudta igazolni, hogy a saját maga által készített mashupok, azaz feldolgozások után befizette a MAHASZ-nak járó jogdíjakat.