Melegben gyorsan berúgok, de kitáncolom

2010.08.10. 15:11
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Sziget
Budapest, Óbudai-sziget, aug. 11-15.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Iron Maiden, Madness, Faithless, Muse, Bad Religion, Danko Jones, Fear Factory, 30 Seconds To Mars, Hives, Mika, Kasabian, Oi Va Voi, Rotfront, Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
12000 Ft
Bérlet
Hazamenős: 46000 Ft; ottalvós: 54000 Ft
Sátorozás
Ottalvós jeggel ingyenes
Extrák
Ottalvós jeggyel mínusz egyedik napon Kispál és a Borz-koncert lesz, nulladik napon pedig reggae nap a UB40-nel.
 
Tényleg gyorsabban be lehet rúgni a fénytől? Mi igaz a vodkás tampon mítoszából? Sörre bor mindenkor, de borra sör meggyötör? A Sziget alatt minden nap utánajárunk egy alkohollegendának.

Történt már olyan önnel, hogy egy nyári, kánikulai napon néhány pohár bor után felment egy hűvös pincéből a szabadba, és megszédült a nagy melegben? Érezte azt, hogy hőségben gyorsabban becsíp? Ha igen, az nem véletlen: élettanilag is alátámasztható, hogy melegben könnyebb berúgni.

Vízhajtó hatás

„Nagy melegben kitágulnak a perifériás ereink, aminek következményeként az etil-alkohol könnyebben fejti ki hatását a szervezetben – mondja Zacher Gábor toxikológus. – Arról nem is beszélve, hogy hőségben a folyadékegyensúly is hamarabb megborul.”

Kényes folyadékegyensúly
Kényes folyadékegyensúly

A szervezet vízegyensúlyát a vese tartja fenn, az alkohol azonban vízhajtó hatásával bekavar. Gátolja a vazopresszin nevű hormon felszabadulását, aminek az a szerepe, hogy a vizeletből visszajuttassa a víz egy részét a vérbe. Az alkohol hatására tehát kevesebb víz jut vissza, nő viszont a vizelet mennyisége (ezért pisilünk gyakrabban, ha iszunk), és előbb kiszáradunk.

Minél töményebb italt iszunk, annál erősebb ez a hatás (ezért rossz választás melegben pálinkázni), ráadásul kánikulában a vízvesztést fokozza az izzadás is. A vízveszteséget egy idő után persze a szervezet is jelzi, és gyakrabban küldjük le a fröccsöket és koktélokat – az élettani háttéren túl ez is rásegít arra, hogy előbb rúgjunk be melegben.

Ismerek valakit, akinek egyszer nem volt jegye, de azért leült a K-híd elé vodkázni, hátha bejut valahogy. A nagy melegben hamar kidőlt – annyira, hogy bent a Szigeten tért magához az egészségügyi sátorban. A sikeres teleportálás után meglógott és vígan szigetezett, de azért önök ne próbálják ki ezt.

Az enzim nem siet

Nagy szám, ha kicsit berúgunk a napon, legfeljebb majd kitáncoljuk magunkból a koncerten – szól a népi bölcsesség. Ez azonban tévhit, a részegséget nem igazán lehet kimozogni.

Megpróbálják kimozogni
Megpróbálják kimozogni

„A máj alkoholt lebontó ADH enzime egy felnőtt kaukázusi embernél nagyjából 8-9 gramm alkohollal bír el óránként – más embertípusoknál jelentős különbségek lehetnek, az ázsai embereknél jellemzően gyengébb ez az enzim – magyarázza Zacher. – Ezt a lebomlást egyáltalán nem sietteti a mozgás.”

Márpedig az alkohol kilencven százaléka a májban bomlik le. Minimális alkohol ürül az izzadsággal és a lehelettel is, a pogózással legfeljebb ezt az ürülést lehet meggyorsítani, de ez nem sokat segít. Arról nem is beszélve, hogy nehéz intenzíven mozogni akkor, amikor az egyensúlyszervek és a kisagy már nem működnek olyan jól, mint amikor józanok vagyunk.

Delírium vagy sem
Delírium vagy sem

A toxikológus által elmondottakból következik még egy dolog. „Mivel az ADH enzimre nincsenek hatással, hazugságnak kell tekintenünk minden olyan készítményt, ami az ittasság azonnali elűzését ígéri. Nincs olyan csodaturmix, amitől rögtön kijózanodnánk” – mondja Zacher.

Az Alkohollegendák sorozatot holnap folytatjuk az alternatív berúgási módokat övező mítoszokkal.

[A sorozat előző részei:
Alkohollegendák I. - Tényleg gyorsabban berúgsz a fénytől?]