Ott van a csúcstechnológia a Szigeten

2010.08.11. 08:17
Az Index fesztiválblogja

Az ACE Telecom a Szigeten hat különböző, magas rendelkezésre állású hálózatot épített ki, amelyek a fesztivál üzemeltetésének alapját képezik - a jegyeladástól a koncertek hangerő-szabályozásáig. Egy hat kilométer hosszúságú optikai kábelen gigabit sávszélességű internethálózatot alakítottak ki, amelyet egy saját biztonsági mikrohullámú összeköttetés támogat. A Sziget wifihálózatát felkészítették a várhatóan nagyarányú Facebook-feltöltések fogadására.

Manapság a fesztiválok és nagyobb rendezvények sikeres lebonyolításához hatalmas IT-infrastruktúra szükséges, az internet szinte a közmű szerepét tölti be. Gyakran komplett irodák költöznek külső helyszínre, és igényelnek nagy sávszélességű internetet ott, ahol egyébként semmilyen kapcsolat nincsen.

A Sziget esetében hat külön hálózatot alakítottak ki. A Sziget-irodában a szervezők belső irodai hálózatának meghosszabbításával a munkatársak bármely külső helyszínen - legyen az a sziget területe vagy a belvárosban üzemelő értékesítési pontok - a számítógépeik csatlakoztatását követően ugyanúgy látják rendszereiket, mintha az irodában ülnének.

Internet-szolgáltatás az Internet sátorban. Internet-szolgáltatás a rendezvényhelyszínek és a vendéglátó-ipari egységek számára. Limiterek (hangnyomás-szabályozók) hálózatba kapcsolása: a programhelyszíneken és nagyobb zenés szórakozó helyeken elhelyezett hangnyomás mérését és szabályozását végző berendezések összekötése egy hálózatba és annak központi felügyelete. Biztonsági kamerák hálózatba kapcsolása: a látogatók biztonságát garantáló biztonságtechnikai kamerák képeinek hálózatba kapcsolása és egy pontos átadása a felügyeleti központban. Wifi hotspot: a Sziget teljes területét lefedő, 15 percig ingyenes, majd regisztrációhoz kötött szolgáltatás.

A Sziget fesztivál ideje alatt idén először a Lenovo gondoskodik a fesztiválozók internetelérésének számítástechnikai hátteréről. A cég több mint 160 notebookot és asztali számítógépet bocsát a fesztivál szervezőinek rendelkezésére, melyeket a Szigetre látogatók a program teljes időtartama alatt térítésmentesen használhatnak.

Készpénz nélkül fizetni

Az idei Szigeten RFID-alapú kártyával vásárolhatunk ételt és italt az összes helyszínen, száz kasszánál. Az érintés nélküli kártya nem tárol személyes adatokat, csak azt mondja meg a terminálhoz érintve, hogy melyik azonosító tartozik hozzá. A terminál azonnal megkapja az értesítést, hogy mekkora keret tartozik a kártyához, és levonja a pénzt. A végösszeg után a kijelzőn a fennmaradó keret is megjelenik, így nyomon lehet követni a költéseket.

Az egész folyamat nem tart tovább három-négy másodpercnél. Kártyát igényelni a Sziget és a Metapay által üzemeltetett feltöltő pontokon lehet. Minden kártyát sms-ben, call-centeren keresztül és online is lehet regisztrálni. A kártya letiltható, ha elvész, és persze pótolható. A Sziget a kártyát a Metapay együttműködésével bocsátotta ki.

Mobillal a zsebben

Az idén különböző mobilos alkalmazások segítik a tájékozódást a Szigeten és megpróbálják kiváltani a programfüzetet. Az egyik a Vodafone alkalmazása, az Iránytű. A mobilcég olyan alkalmazást készített a Layar programon belül, amellyel a magunk elé tartott mobilon megtalálhatjuk a Sziget összes helyszínét, az információkat a fellépőkről, és egy térképet is, amely elnavigál minket a kiválasztott ponthoz. Az Iránytűbármilyen androidos mobilon vagy iPhone-on használható.

Szig.it

Egy másik mobilos alkalmazás is segíti a Szigeten a tájékozódást és a közösségi életet. A Szig.itet bármely mobilon elérhetjük, amelyen lehet netezni, illetve andoridos mobilokra alkalmazás is készült. Egy programfüzet és egy közösségi oldal keveréke. Össze tudjuk például szedni jó előre, mely koncertek érdekelnek. Hogy ne is maradjunk le róluk, a főoldalon mindig látjuk az éppen következőt.

Mivel a Facebookkal és a Foursquare-rel is összeköthetjük az alkalmazást, azt is látjuk, ismerőseink éppen hol jelentkeztek be. Találkapontokat is megadhatunk, jelezhetjük, mikor hol leszünk. Erről ismerőseink értesítést kapnak, és csatlakozhatnak hozzánk. Ha már többen vagyunk egy helyen, trending lesz, és ez meg is jelenik a főoldalon, tehát még többen jöhetnek oda szórakozni. Az oldalra lépéskor mindig szavazhatunk egy kérdésben, például mennyire zavar a por, illetve sört vagy bort iszunk szívesen.

Ingyentelefon

A Vodafone három mobillal is készült az idei szigetre, az alapmodellt, a Vodafone 248-at a hetijegyesek ingyen kapják, illetve kétezer forintot be kell fizetni, de az összeg lebeszélhető. A mobil műanyagból készül, kicsi színes kijelzőjén pont annyi fér el, ami ahhoz kell, hogy beszélni tudjunk barátainkkal. Nem lehet vele netezni, nem lehet csetelni, nincs benne memóriakártya. Ha nem akarjuk a drágán vásárolt mobilt kivinni a Szigetre, nehogy elhagyjuk, ez tökéletes megoldás.

A második telefon okosabb, a 736 névre hallgat. Nem érintőkijelzős, kétinches (240x320-as) a kijelzője, van benne 3G, lehet vele emailezni. Beépített kamerája van, két megapixeles, lehet vele videótelefonálni is, valamint videókat is felvesz. Van benne FM-rádió és mp3-lejátszó is. Belső memóriája csak 15 MB, de ez micro SD-vel bővíthető egészen 8 GB-ig.

A harmadik telefon androidos okostelefon, a Vodafone 845-öst már teszteltük korábban, részletesen itt olvashat a mobilról.