Vakok fesztiválja a Tisza-tónál

2010.08.11. 15:27
Az Index fesztiválblogja
A fesztiválon tiszai halak preparátumait is fel kell ismerniük a látássérülteknek.

Vakok kerékpároznak, vízitúráznak, és kérdezőbiztosként is közreműködnek azon a Tisza-tavi fesztiválon, amelyet Sarud község önkormányzata rendez péntektől vasárnapig.

Lőrinc Zsuzsa, a rendezvény szakmai koordinátora elmondta, hogy a fesztivál ideje alatt vakok segítségével végeznek majd egy, a fogyasztói szokásokat firtató kérdőíves felmérést. A szervezők abban bíznak, hogy a vak kérdezőbiztosok és a formanyomtatvány kérdéseire válaszoló vendégek között közvetlenebb, emberibb kapcsolat alakul ki: a látó emberek talán jobban megértik majd, hogy milyen élni egy olyan világban, ahol nincsenek színek, és a formák is csak kézzel érzékelhetők.

Augusztus 14-én látók irányította tandemkerékpárokon biciklis kalandozásra indulnak a fesztivál vak résztvevői. A kerékpáros kincskereső kalandtúrán, összesen 38 kilométert tekernek a látássérültek, miközben hét Tisza-tó körüli település kincseket rejtő portáit látogatják meg. A helyszíneken feladatokat kell megoldaniuk: azok között szerepel póniló befogása kiskocsiba, önálló kocsikázás, preparált tiszai halak felismerése. Ha a feladatokat teljesítették, jutalmul aranytallérokat kapnak minden állomáson. A fesztivál helyszínére visszaérve tallérjaikkal részt vehetnek a kincsvásáron, majd az azt követő közös vacsorán.

A következő nap a látássérültek alkotta csapatok vízitúrán vesznek részt látó segítők közreműködésével. Ezúttal a Tisza-tavon kiépített állomásokon versenghetnek az aranytallérokért - közölte Lőrincz Zsuzsa.