Isten egy kialvatlan DJ – a 2. Sziget-nap

2010.08.12. 12:28
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Sziget
Budapest, Óbudai-sziget, aug. 11-15.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Iron Maiden, Madness, Faithless, Muse, Bad Religion, Danko Jones, Fear Factory, 30 Seconds To Mars, Hives, Mika, Kasabian, Oi Va Voi, Rotfront, Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
12000 Ft
Bérlet
Hazamenős: 46000 Ft; ottalvós: 54000 Ft
Sátorozás
Ottalvós jeggel ingyenes
Extrák
Ottalvós jeggyel mínusz egyedik napon Kispál és a Borz-koncert lesz, nulladik napon pedig reggae nap a UB40-nel.
 

A 2010-es Sziget második napjára jobbnál jobb seggű partizó lányok, és felhajtott gallérú srácok is elözönlhetik akár az addig barátságos holland hippikből, ordibáló németekből és mindenhol ott lévő franciákból álló környezetünket. Ennek több oka is van, és a 16:30-kor kezdődő Young Punx csak a legkisebb ezek közül. Aki szeretné már ilyen korán elkezdeni a féktelen mulatozást, annak jó opció a nagyszínpados koncert,: sokatmondó tény, hogy a britek zenéjét Fatboy Slim is előszeretettel remixeli – mindenki döntse el, ez manapság erény vagy hátrány. Ha hipszterek vagyunk, akkor természetesen ottmaradunk a Public Image Ltd-n is, ami Johnny Rottennek az a zenekara, amiben már John Lydonként szerepel, és polgárpukkasztás helyett zenei erényeket is csillogtat. Ez, mint látjuk, Magyarországon nem számít akkora attrakciónak, mint a seggmutogatás.

Innen három járható út létezik. Az egyik az, hogy nem megyünk sehova, és végigugráljuk az idén újjáalakult Specialst, viccesen táncolunk rá, és részesei leszünk egy kicsit a poptörténelemnek. A másik, hogy minden undorunkat félretéve a Party Aréna felé vesszük az irányt, ahol a Simian Mobila Disco mutatja meg a Justice-on túli francia technót. A harmadik pedig, hogy metálosok vagyunk, és a Magyarországon már sokadjára járó reggae-metál Skindrendet nézzük meg több tucatnyi Adidas melegítőfelsős társunkkal.

Ezek után végül is vagy elmegyünk berúgni, vagy megnézzük az Iron Maiden mellett talán a legtöbb magyart vonzó koncertet. Természetesen a Faithlessről van szó, akik szerint isten egy lemezlovas, és már úgy 15 éve nem tudnak aludni. Sokak szerint ez a két száma van összesen a zenekarnak, de tavaly olyannal is találkoztam, aki szerint Faithless az a sovány néger. Szóval ők idén adtak ki albumot, és a '90-es évek termékeinek állítólagos újrahasznosításával akár azt is megélhetjük lassan, hogy egy ismét aktuális Faithlesst látunk.

Ezután végre kiderül, hány embernek nem tűnt fel a Gorillaz név után díszelgő Sound System felirat, és mikor teszik fel az első kérdést, hogy hol vannak a zenészek. Én azért itt is leírom a biztonság kedvéért, hogy ez egy DJ-szett lesz, aminek pár lejátszott Gorillaz-dalon kívül elsősorban annyi köze lesz a rajzfilmzenekarhoz, hogy a vizuális része a már ismert képregényes dizájnelemekből fog állni. Ha ezt elfogadjuk, jó mókában lesz részünk, szkreccseléssel, hiphoppal. Innen érdemes átmenni a Party Arénába, hogy elcsípjünk még valami Boys Noize vs. Erol Alkan döngöléséből, vagy elkezdhetünk szabadon mozogni, és akkor láthatunk egy csomó magyar zenekart, vagy haza is mehetünk, felkészítve a lelkünket a másnapi tiniáradatra, amit a 30 Seconds to Mars produkál majd.