Borra sör meggyötör?

2010.08.13. 16:25
95 hozzászólás
Az Index fesztiválblogja

Az italkeverési alkohollegendákat lehetetlen számba venni, annyi van belőlük: mindenki tud egy tuti receptet, amivel jobban fejre lehet állni, mint bármi mással. Sorozatunk kommentjeiben is tucatszám kerültek elő olyan koktélok, mint a királyfröccs (bor + pezsgő), a Raszputyin bosszúja (pezsgőbe vodka), a boroskóla Hubertusszal vagy a jó öreg unikum-sör kombó. Mind közül kiemelkednek azonban azok a népi bölcsességek, amik a sör- és a borivás megfelelő sorrendjére intenek. Sörre bor mindenkor, de borra sör meggyötör – állítólag.

Borra sör?
Borra sör?

A mondást ismerik a németek („Bier auf Wein, das lass sein / Wein auf Bier, das rat ich dir”), az angolok („First beer then wine is fine, but wine then beer, oh dear!”) és a hollandok is („Bier op wijn is venijn / Wijn op bier geeft plezier”), magyar nyelven pedig több kifordított változata is elterjedt. Amerikában pedig a viszki és a tömény szerepel bor helyett („Beer on whiskey, pretty risky / Whiskey on beer, have no fear", illetve „Liquor before beer, all is clear / Beer before liquor, never been sicker"). A szólásoknak azonban inkább kulturális eredetük lehet, mint élettani.

Szegény gazdagok

Pár éve az Urban Legends blog megpróbált utánajárni a Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényében is szereplő mondásnak. A blog szerzői arra jutottak, hogy a szólás főleg német nyelvterületen ismert, és bár több kutató is megpróbálta megmagyarázni, tudományosan egyik elmélet sem igazolható,

Variációk sörre, borra

Sörre bor – mindenkor.
Borra sör – meggyötör.

Serre bor – mindenkor.
Borra ser – sohasem.

Bort a serre, idd egyszerre,
sert a borra, hadd máskorra!

A sörre bort, szomjat mindig olt,
a borra sört, mindig meggyötört.

Sörre bor – mindenkor.
Borra sör – meg likőr.

Sörre bor – bármikor.
Borra sör – még egy kör.

Sörre bor – bármikor.
Borra sör – forevör.

A blog idéz egy müncheni alkoholszakértőt, szerinte ha a bornál kisebb alkoholtartalmú sörrel kezdjük az italozást, előkészítjük a gyomrot, a bor nem éhgyomorra érkezik, így az alkohol lassabban fejti ki hatását. Egy másik magyarázat szerint a sör szénsavtartalma túl hirtelen fokozza a bor hatását, ezért nem jó borra sört inni. Az InfoRádió által az ügyben megkérdezett sommelier, Fabók Mihály viszont kétségbe vonta szólás igazságtartalmát, mondván, egy pohár sör éppen hogy megnyugtatja a borral terhelt gyomrot.

A népi gyógymódokat kutató Jürgen Brater szerint a mondás valamikor a középkorban születhetett, amikor a sör a szegények, a bor pedig az urak itala volt. Ebben a magyarázatban a „sörre bor” azt jelenti, hogy az ember meggazdagszik, és már a bort is megengedheti magának – ez ugye mindenkor jöhet. A „borra sör” – vagyis ha az ember úgy leszegényedik, hogy már sört kénytelen inni – viszont már meggyötör. És vannak még magyarázatok az összeesküvés-elméletektől – miszerint a szólás a bortermelők aknamunkája, amivel a sört akarják lejáratni – az egészen triviális megoldásokig (valaki egyszer valaha nagyon berúgott).

Zacher Gábor toxikológus szerint sincs élettani alapja a mondásnak; a szakember úgy véli, az italkeverési mítoszok többsége csak legenda. „Ezek magyarázásakor sokszor elfelejtenek egy fontos tényezőt: azt, hogy mennyire képzett az italozó versenyző – mondja. – Főleg a fiatalokra jellemző, hogy összeisznak mindent egy olyan életkorban, amikor még nem elég edzett a szervezetük az alkoholra. Ha tizenhat évesen nagyon berúgok pár deci kevert italtól, annak a kevert italnak onnantól rossz hírét fogom kelteni, és messze kerülöm.”

Sörre bor?
Sörre bor?

Egy élettani tényező mégis bejátszhat, ami azonban nem az ital fajtájától és sorrendjétől, hanem annak minőségétől függ: a tiszta alkoholoktól – például a vodkától – általában kevésbé leszünk rosszul, mint azoktól, amikben mindenféle adalékok, aromák, ételfestékek is vannak. Ugyanígy a jó minőségű bortól kevésbé lesz rosszul az ember, mint a nagyobb kéntartalmú, pocsékabb boroktól. És ha esetleg két silány italt keverünk össze, többféle mérget viszünk a szervezetünkbe, aminek erősebb rosszullét lehet a következménye.

A légzés is leállhat

Az italkeverés nem új találmány. A sör és a bor is ősi ital, már az ókorban ismerték mindkettőt, és vannak arra utaló régészeti leletek, hogy a sört és a bort keverve is fogyasztották. A nagyobb bódultság érdekében azonban hatásosabb volt, amikor különböző drogokat és mérgeket kevertek az italba, például ópiumot, mandragórát vagy beléndeket.

A gyógyszerek és drogok keverése az alkohollal mára sem halt ki, pedig igen veszélyes szokás. Néhány ilyen koktélnak saját neve is van (korsó sör, fél vodka, egy szem algopirin – ez például a kalapács), a többféle méreganyag együttes fogyasztása azonban egy kiadós részegségnél sokkal többet tud okozni. A nyugtatók és az altatók az alkohollal együtt életveszélyesek: hatásukra kóma léphet fel, összeomolhat a légzés, és a szerencsétlenül járt politoxikománt akár napokig mesterségesen kell lélegeztetni.

Más gyógyszerek hatásai és mellékhatásai is fokozódhatnak alkoholtól, vagy éppen a gyógyszer hatékonysága csökkenhet (például cukorbetegségre szedett gyógyszereké). E kiszámíthatatlan hatások miatt Zacher senkinek nem ajánlja, hogy akár enyhébb gyógyszerekre vagy drogokra igyon. „Már egy spangli elszívása után is súlyosabban károsodnak az idegsejtek, ha alkohol is van a szervezetben” – mondja.

Meggyötör?
Meggyötör?

Élénkítőkkel sem jó keverni az alkoholt. A kávé a tévhittel ellentétben nem segíti az alkohol lebomlását, csak éberebb lesz tőle a részeg – egyes kutatások szerint pedig a koffein éppen hogy fokozza a rosszullétet. Ezen kívül a kávé az alkoholhoz hasonlóan erősen vízhajtó hatású, ezért még súlyosbíthatja az alkohol okozta kiszáradást. Hasonlóan viselkednek az energiaitalok is alkohollal, ráadásul a taurin és az alkohol kölcsönhatásából további mérgező vegyületek alakulhatnak ki. Végül a dohányzás az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid káros hatásait fokozza, ez a vegyület ugyanis a dohányfüstben is megvan, és már a nyálban oldódik – az eredmény hevesebb rosszullét, mint dohányzás nélkül.

Az alkohol mellé tehát nem ajánlatos mást keverni – bár ez valószínűleg nem ér meglepetésként senkit. A borra sörtől viszont önmagában nem lehet komolyabb bajunk (már ha nem isszuk literszám mindkét italt) – bár biztos vagyok benne, hogy van, aki ezt nem hiszi el. Az Urban Legends azonban kitér egy olyan német kutatásra is, ami szerint a lelkiállapot is befolyásolja, hogy mennyire gyötör meg a sör – vagyis ha hiszünk a szólasnak, akkor az az élettani háttér ellenére önbeteljesítő jóslattá válhat. A jelenség neve placeborészegség, a sorozat következő részében erről lesz szó.

[A sorozat előző részei:
Alkohollegendák I. – Tényleg gyorsabban berúgsz a fénytől?
Alkohollegendák II. – Melegben gyorsan berúgok, de kitáncolom
Alkohollegendák III. – Vodkás tampon fenékbe, tömény a szembe
Alkohollegendák IV. – Miért kapunk áramütést a szigetes sörtől?]  • Hírek
  • Lakáshitel