Forgolódjon a Kispál utolsó napján!

2010.08.15. 10:06
22 hozzászólás

A Google autói évek óta készítenek 360 fokos panorámaképeket a világ utcáiról, ilyeneket a legolcsóbb fényképezőgépekkel is össze lehet rakni, de az interaktív panorámavideók nem nagyon terjedtek el, azért, mert olyan számítási kapacitás kell a felvételek elkészítéséhez, amitől egy átlagos laptop kifullad. Az egyik első próbálkozó a CNN volt, az amerikai hírtelevízió a Sonyval együttműködve mutatta be a haiti földrengés utáni tájképet, mi meg borzongva nézhettünk körül az összedőlt utcákon.

A hivatalosan interaktív szferikus filmnek nevezett videókat nemcsak multinacionális cégek méregdrága prototípusaival lehet már csinálni, a magyar Escape Media pl. másfél millió forintból dobott össze egy ilyen berendezést a sufniban. A másodpercenként 25 képkockát felvevő, hat lencséből álló kamerát Kanadából rendelték, de a vállon cipelhető, 15 kilós berendezést ők maguk állították össze egy év folyamatos kísérletezgetés után. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy nem találtak olyan erős notebookot, amely képes egyszerre feldolgozni a hat lencséből kapott információkat, ezért végül egy asztali számítógépet szereltek az operatőr hátára.

Hogy mi köze ennek a Szigethez? Annyi, hogy az Escape Media a fesztiválon próbálgatja az új technológiát, és forgattak a Kispál és a Borz búcsúkoncertjén. Alább látható a kiterített verzió, de erre a linkre kattintva elérhető lesz, a körbebarangolható, interaktív verzió, amiben, ha jól forgolódunk, megpillanthatjuk Lovasi Andrást, amint éppen elindul a Nagyszínpadra.