2010 legrosszabbul sikerült vicce

2010.08.16. 13:44
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Sziget
Budapest, Óbudai-sziget, aug. 11-15.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Iron Maiden, Madness, Faithless, Muse, Bad Religion, Danko Jones, Fear Factory, 30 Seconds To Mars, Hives, Mika, Kasabian, Oi Va Voi, Rotfront, Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
12000 Ft
Bérlet
Hazamenős: 46000 Ft; ottalvós: 54000 Ft
Sátorozás
Ottalvós jeggel ingyenes
Extrák
Ottalvós jeggyel mínusz egyedik napon Kispál és a Borz-koncert lesz, nulladik napon pedig reggae nap a UB40-nel.
 

A Breakestra elmaradása okán az idei fesztiválszezon alatt másodszor is magyar deszkákra lépett a Die Antwoord, ezzel is rácáfolva az igazi világsztárságról szóló pletykákra. A zenekar az állítólag messze földön híres, de amúgy tapasztalataim szerint totálisan érdektelen dél-afrikai hiphop színtér legnépszerűbb képviselője, és erre nagy hangsúlyt fektetnek. Ez abban nyilvánul meg, hogy fura akcentusuk van, és sokat emlegetik, hogy melyik országból jöttek. Számomra a Die Antwoord az utóbbi idők legnagyobb talánya.

Fotó: sziget.hu
Fotó: sziget.hu

Van egy elég impozáns Youtube-statisztikájuk, de ebből és az őket szerető emberekből sem tudtam eldönteni, hogy ez egy hivatalos vicczenekar-e, vagy csak véletlenül viccesre sikerült. Minden reményem ellenére a válasz az utóbbi, a cselesen a koncert kezdésével egy időben kinyíló Party Arénát félig megtöltő harmadik világbeliekért ráadásul kifejezetten sokan őszintének tűnő áhítattal rajongtak.

die 9267249

A probléma az, hogy objektíven nézve a Die Antwoord nem jó. A zenei alapoknak köszönhetően sokszor jobban emlékeztetett DJ Bobó munkásságára a buli, mint egy jó kis gettózásra, Yo Landi Vi$$er fejhangú visítása élőben hatványozottan idegesítő, Ninja pedig nem tud rapelni. Ezt lehetne megmenteni kellően önironikus megjelenéssel, de a kézzel rajzolt pinák és faszok a háttérben nem tudtak sokáig lekötni.

Mindent összevetve a Die Antwoord 2010 legrosszabbul sikerült vicce. Azzal nincs gond, hogy nem annak volt szánva, de szent meggyőződésem,: a tagság komolyan elhiszi, amit csinálnak, az jó. Bízom benne, hogy a többi internetes poén terjedéséhez hasonlóan jövőre pont olyan irritálónak fogja tartani ezt a világ, mint a bikicsunájt szokás.