Megint közel lesz a Specials és a Muse is

2010.08.18. 14:27
Az Index fesztiválblogja

Tovább folytatva a környező országokból különösebb koncepció nélkül merítő ajánlóink sorát ezúttal azokhoz szólunk, akik vannak olyan bölcsek, hogy a nyár végéhez közeledve még nem verték el az összes pénzüket, illetve a fiatalabb korosztályból azokhoz, akiknek ekkor ér be a nyári fizetés, és ha lehet válogatni, nem Iron Maidenre és Faithlessre szeretnék elkölteni a kéthavi hamburgergyártással szerzett vagyont. A St.Pölten-i Frequency Festival augusztus 19-21. között esedékes, a részvétel ajánlott.

Marina & The Diamonds
Marina & The Diamonds

A félig magyarnak tekinthető Novarockon túl az osztrákok másik legnagyobb fesztiválja az FM4 nevével fémjelzett Frequency, ami ha nem is szorongatja a Glastonburyt, a régióban egyedülálló felhozatalt biztosít évről évre. Az idén például fellép az egy héttel korábban nálunk is tiszteletét tevő Muse, a hozzánk is megszokásból járó Massive Attack, akik végül is a mainstream vonal legnagyobb neveit jelentik a line upból. De ha az eggyel lejjebbi kategóriát nézzük, rögtön színesedik a kép: elektropop vonalon például rengeteg érdekességet kapunk a három nap alatt. Fellép az idén új, kiváló címmel (One Life Stand) ellátott lemezzel jelentkező Hot Chip, a tavaly több nagy klubslágert is szállító La Roux, a megmondókirálynő Peaches, hogy egy kicsit eltiporja a férfi nem önbizalmát. Lesz a szintén aktuális, a kritikusok által éltetett új lemezét turnéztató közkedvenc LCD Soundsystem, a szintén táncos-szintis-gitáros Delphic, az évek óta hallatlanul népszerű kritikusi-liebling We Are Scientists, a hetvenes évek óta aktív, a korszak több műfaját (ska, new wave) egybeolvasztó The Specials is.

Vannak kifejezetten meglepő fellépők is, ezek között a már tíz éve aktív bőrdzseki- és csizmahős Black Rebel Motorcycle Club, akik az évtizednek megfelelő köntösben adnak elő úgy hibátlan széttorzított garázsbluest és -rockot, hogy a végeredmény egyszerre lesz autentikus és slágeres. A diverzitás nevében üdvözölhetjük a német hiphop-reggae szcéna sztárját, Jan Delayt, a popzene legfrissebb krémjét pedig a brooklyni indie színtér legutóbb kiemelkedett csapata, a The Drums, a szemtelenül fiatal és fülbemászó Marina & The Diamonds és a mérhetetlenül okos Yeasayer képviseli.

Az elektronikus zene kedvelőinek abszolút döntö érv lehet a Nightpark néven futó pluszhelyszín. Itt a remixwa és produceri minőségében egyaránt világsztárként kezelt Deadmau5, a tavalyelőtti Berlin Calling révén szintén mindenki által ismert technoproducer Paul Kalkbrenner, a tizenöt éves pályafutása alatt több stílust is érintő, mostanra a progresszív house révén elismert John Digweed lesz a fő név, de a lista korántsem teljes, tehát a részletekért a linkre kell kattintani.