Nyugat-európai szintű fesztivál a Félsziget

2010.08.27. 13:54
Az Index fesztiválblogja

A nyolcadik kiadásához érkezett marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál zenei kínálata felveszi a versenyt a nyugat-európai fesztiválokkal – hangsúlyozták a rendezvény szervezői csütörtökön, a fesztiválnyitó sajtótájékoztató keretében. „Elértük azt, hogy a neves európai ügynökségek megkeresnek, amikor zenekaraik turnékra készülnek, tehát elmondhatjuk, hogy a Sziget Kft. portofóliójához tartozó Félsziget nyugat-európai szintű branddé nőtte ki magát, emellett egyike a legkiemelkedőbb zenei eseményeknek a közép- és kelet-európai térségben" – fejtette ki Fülöp Zoltán, a Sziget Kft. projektmenedzsere.

Fülöp Zoltán és Bodor László
Fülöp Zoltán és Bodor László

A projektvezető kiemelte, amellett, hogy az amerikai Korn zenekar első romániai fellépése itt lesz, a fesztivál igazán büszke lehet a Freedom Music Arena és a Kiss Terasz felhozatalára, amely a legnagyobb elektronikus zenei rendezvények kínálatával egyenértékű. Fülöp Zoltán szerint a Félsziget az utóbbi nyolc év legváltozatosabb programját biztosítja idén, amelyben a tavaly hiányolt klasszikus rock, a metál és az alternatív műfajok is látványos szerephez jutnak.

Bodor László fesztiváligazgató elmondta: a Félsziget idei költségvetése a tavalyihoz hasonló, azaz 1,2 millió euró. Tavalyhoz képest 10-15%-os növekedés tapasztalható a fesztiválra elővételben eladott bérletek számában. Optimistán vágunk neki az idei rendezvénynek – mondta Bodor, aki hangsúlyozta: az idei Félsziget is a multikulturalitás jegyében zajlik, nem csak a régióban élő nemzetiségek miatt, hanem azért is, mert már tavaly a fesztivállátogatók több mint 8%-a külföldről érkezett, és ez várhatóan idén is így lesz.

Tegnap a félszigeten olyan előadók léptek fel, mint a Therapy?, a Ska-P, a Vama, a PASO, a Babylon Circus és még sokan mások. Ma a főműsor a Gorillaz Sound System lesz, amely előtt a Rasmus teszi tiszteletét a színpadon. Fellép még a Parov Stelar Band, a Quimby, Charlie, a Kiscsillag és a Pokolgép is. Aki Marsovásárhely főterére téved délután félnégykor, az bónusz előadást kaphat Dub FX-től, aki vasárnap a fesztiválon is előadja különleges műsorát.