Igazán olcsó az élet a Félszigeten

2010.08.29. 14:43
Az Index fesztiválblogja

A marosvásárhelyi Félsziget egyik legnagyobb vonzereje a koncerteken felül: sikerült olyan árakat kialakítani, hogy az ember nem azt érzi lépten-nyomon, hogy lehúzzák. Inkábbb rácsodálkozunk az olcsóságra. Azt meg kell hagyni, a nagy testvérhez, a Szigethez képest gyerekcipőben jár az ételfelhozatal, de talán ez is a szimpatikus elemei közé tartozik. Nincsenek kajás negyedek, csak egyszerű sor, ahol az ételek nagyjából három csoportba sorolhatók: olajban sültek, grillezettek és palacsinta.

Olajban sültek leginkább néhány hús, illetve kolbász és a kihagyhatatlan lángos, amiből itt csokisat és lekvárosat is lehet kapni, és az áruk egységesen 250 forint körül mozog. A jól bevált gyros mint fesztiválkaja természetesen nem maradhat ki, a legdrágább helyen 500 forintért juthatunk hozzá. Grillre tulajdonképpen mindent rá lehet szórni, nyársak, csülkök, halak, kolbászok, zöldségek, minden van kint, az árak is változóak, de a legdrágább összeállítás is kijön egy ezresből. Palacsinta a már jól bevált óriás verzió, mindenfajta szósszal 350 forintért ehető. Melegszendvics 280 forint, a hatalmas vödrös pattogatott kukorica 500 forint, a lávakövön sült hotdog 400 forint körül van, aminek érdekessége, hogy itt három darab virslit kapunk egy hatalmas, jól tömhető buciba.

Az italárfolyam egyik legmeglepőbb eleme, hogy az egyetlen dolog, ami drága, az az üdítő, ez ugyanolyan áron van mint az otthoni fesztiválokon, pedig a főszponzor kólagyár leszoríthatná a mostani 350 forint alá. Egy korsó sör 250 forint, a dobozos nincs 300. A tömények első ránézésre ugyanannyinak tűnhetnek, mint az otthoni fesztiválokon, de ha itt fizetünk 900 forintot egy jobb vodkáért, 4 cent helyett egy decit öntenek a poharunkba, az a hivatalos alapmennyiség; persze ettől eltérően fél decit is kérhetünk.

Ami már nem a szervezőkön múlik, viszont szintén baráti, az a taxi, a társaságok kiállási díja 140 forint, a kilométerdíj száz forint körül van.