Hétvégén elbúcsúzunk a fesztiválszezontól

2010.09.08. 10:16
Az Index fesztiválblogja

Csütörtökön kezdődik a fesztiválszezon záróeseménye, a székesfehérvári FEZEN fesztivál. Öt színpadon és egy alternatív helyszínen közel 100 fellépő segít búcsúzni a nyári szabadtéri rendezvényektől szeptember 9. és 11. között.

Tavalyi fotók a FEZEN-ről az Indafotón (fotó: HeyJude)
Tavalyi fotók a FEZEN-ről az Indafotón (fotó: HeyJude)

A megszokott magyar felhozatal (utolsó nap újra együtt a Tankcsapda és az idén fesztiválbaráttá alakult Ákos) mellett négy ún. nagy név érkezik. Egy kivételével mind koros zenekar, de rendületlenül zenél évek óta. A kivétel az Edguy, a germánmetál egyik legismertebbje, élén a hiperaktív Tobias Sammettel. Velük állítható párhuzamba a rákövetkező napon fellépő Gamma Ray, amely a stílus egyik alapzenekarának számító Helloween volt énekes/gitárosával nyomul. Kai Hansen egy fanatikus tábor számára etalon énekes, nem is tágítanak mellőle, hiába van fanyar, német humora, és hiába öntörvényű és kemény kezű.

A régmúltba visszanyúló karrierek közül a Uriah Heepé a leghosszabb. 1969 nem ma volt, ehhez képest a név még mindig él. Persze, az alapító tagok közül csak egy zenész volt ennyire kitartó, Mick Box, a klasszikus hard rockot játszó zenekar lelke. Ahogy Therapy?-ban is Andy Chairs énekes/gitáros, bár az ő lelke inkább zavaros, zenéje sem egyszerű. A zajrock alapzenekara sok lemezt és koncertet megélt, de Budapesten kívül még sehol nem játszott Magyarországon. Most A FEZEN-en bizonyítanak, ezt tették volna tavaly is, akkor a koncert egészségügyi okokból elmaradt.

A rock-metál csapatok mellett idén az elektronikus vonal is kap külföldi erősítést. Két angol csapat a Stereo MC's és a Freestylers is elhozza szettjét Székesfehérvárra.

A helyszín a Jüllich Glas Sóstói Ipari Parkban lévő terület, de a tavaly sok (a szervezők szerint is jogos) kritikával illetett „holdbéli tájhoz” hasonlító talaj nem fogja nehezíteni a közlekedést. A szervezők a székesfehérvári városgondnoksággal közösen markológépekkel szedik fel a kövek jelentős részét, hogy finom murvás felület fogadja a fesztiválozókat. „Így idén akár tűsarkúban is jöhetnek a Fezenre” - ígérte Kovács Antal.

A főszervező bizakodó, reméli, az ütős felhozatal és az ennek ellenére alacsonyan tartott árak hatására sikerül megdönteni a tavalyi 33 000 fős nézőcsúcsot.