Újraéled a Voltfolió Kulturális Médiadíj

2011.06.03. 09:49
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Idén is több világsztárt üdvözölhetünk az idei VOLT fellépői között: többek között a Thirty Seconds to Mars, Moby, a Pendulum, Paul Kalkbrenner és a hosszú évek után újra koncertező House of Pain is ott lesz velünk június 29-július 2. között Sopronban. Annak érdekében, hogy a kiskorúak még nagyobb biztonságban fesztiválozhassanak, a 18 év feletti fesztiválozók a bejáratnál külön karszalagot kapnak, alkoholos italt csak ennek birtokában lehet vásárolni a VOLTon.
Tovább »
 

A Volt szervezői idén nem csak magára a fesztiválra gondolnak, hanem amellett, hogy itt lesz a magyar EU elnökség hivatalos záróbulija, még újraindítják a Voltfolió médiadíjukat, megszavaztatnak mindenkit a hungarikumokról, valamit egy zenei mozgalom, a Vetted? Kösz! élére is állnak.

A Voltfolió Kulturális Médiadíjat 2001-ben alapították a Volt Fesztivál főszervezői, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert. Elmondásuk szerint a Voltfolió elsődleges küldetése tíz év távlatából is változatlan: mindazokat a médiumokat és médiaszemélyiségeket évről-évre elismerésben kívánja részesíteni, akik és amelyek a kultúra közvetítéséért a legtöbbet és a legjobb színvonalon tesznek.

A díjátadó gálát 3 éven át előbb Sopronban, majd két alkalommal Budapesten rendezték meg. Néhány év szünet után, 2011. július 1-jén, a Volt Fesztivál keretében a Soproni Petőfi Színházban újra átadásra kerül a Voltfolió Kulturális Médiadíj. A Voltfolió szakmai partnere az MTI és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, társszervezője pedig a ProArt – Szövetség a szerzői jogokért, amely a “Vetted? KÖSZ!” című kampánnyal kapcsolódik az eseményhez. A 2011-es Voltfolió díjat EfZámbó István, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze tervezte. A Voltfolió gálát július 3-án a Magyar Televízió felvételről közvetíti.

A nyolc médiaketagória mellett különdíjak is szerepelnek az idei nomináltakat felvonultató listán. Szavazni lehet a legjobb budapesti és vidéki klubokra – amelyek ugyan nem tekinthetők médiumoknak, a kultúraközvetítés terén betöltött szerepük azonban rendkívül jelentős a szervezők szerint. Ugyancsak különdíjat kap – a szakma szavazatai alapján – egy rádiós zenei szerkesztő, valamint a kuratórium tagjainak döntése szerint életműdíjat ad át az MTI.

A Voltfolió Kulturális Médiadíj két részből áll: szakmai- és közönségszavazásból. A Voltfolió alapítói szakmai kuratóriumot hívtak életre, amely tagjaiként elismert személyiségeket, elsősorban zenészeket, producereket, kulturális menedzsereket, rendezvényszervezőket és médiaszakembereket kértek fel. A kuratórium feladata volt kiválasztani azt a félezer hazai szakmabelit, akiket a szakmai szavazásra kértek fel.

A szakmai szavazás május közepén lezárult. Azok a jelöltek, akik és amelyek a kategóriájukban a legtöbb jelölést elérték (kategóriánként 5-6 jelölt), részt vesznek a közönségszavazáson. A közönségszavazás június 20-ig tart a www.voltfolio.hu oldalon.

VOLT és LESZ – Hungarikum 2011 kiállítás

A Volt Fesztivál ad otthont 2011. június 29. és július 2. között az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége hivatalos záróbulijának. Erre az alkalomra az EU 27 tagállamából több ezer fiatal érkezik Sopronba, részben azzal a szándékkal, hogy megismerjék a fiatalos Magyarországot.

A Volt Fesztivál szervezői elhatározták, hogy a külföldi vendégeknek az itt élő fiatalok, elsősorban a fesztiválok célcsoportját alkotó 16-35 év közötti korosztály szemüvegén át kívánják bemutatni 2011 Magyarországát.

Első körben a www.volt.hu/hungarikum oldalon várták a közönség javaslatait: melyek azok a tárgyak, tájak, ételek, italok, események, kik azok  személyek, akik és amelyek közel állnak a mai fiatalokhoz, mit tartanak mai Hungarikumnak.

A Volt szervezői úgy gondolják, 26 külföldi tagállam fiataljai számára igazán izgalmas lehet látni, Magyarországnak pedig fontos megmutatni, hogyan élik a hétköznapjaikat a magyar fiatalok: mit olvasnak, hová járnak szívesen, mit esznek-isznak, mire és kire büszkék igazán – a múltból és a jelenből egyaránt. Közel tízezer beérkezett ajánlásból a legnépszerűbbekre június 20-ig ugyancsak az interneten szavazhat a közönség. A szavazás végén a TOP 20 2011-es Hungarikumból a Volt Fesztiválon nyílik kiállítás.

A kiállításhoz valamennyi helyezettről egyedi illusztrációt készít Krasznai János fotóművész, az egyes fényképeket pedig Ligeti Nagy Tamás szlogenekkel egészíti ki. A voltosok – Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert - minden új Hungarikumhoz ismert közéleti személyiségeket kértek fel, néhány mondatban mondják el személyes kötődésüket, emlékeiket, ajánlásukat. A leírások magyar, német és angol nyelven lesznek olvashatók. A kiállítás anyagából album is készül, a Magyar Turizmus Zrt. pedig a tervek szerint más országokban is bemutatja a tárlatot.

Vetted? Kösz!

A zenei alkotókat - azok közös jogkezelő szervezetein keresztül - képviselő ProArt – Szövetség a Szerzői jogokért most induló új kampányában – melynek része a VOLTfolió Kulturális Médiadíj támogatása is – azt a fontos üzenetet igyekszik eljuttatni a média, ezáltal a közönség felé, hogy „a zenészek énekelnek, zenélnek, dalokat írnak, koncerteznek, CD-ket készítenek, s mindezt a közönségnek teszik. A cél örömet, jó hangulatot, élvezetet okozni. De ne feledjük: ez egyben a munkájuk, hivatásuk is, ebből élnek.” Magyarán az alkotók ezáltal szeretnék megköszönni, hogy az emberek fizetnek a munkájukért.

A sajtóanyagban elmondják, hogy többek között akkor tudunk köszöntet mondani a zenészeknek, „ha megvásároljuk a lemezüket, ha legális online zeneáruházból töltjük le a dalaikat, ha jogdíjat is tartalmazó írható lemezt, pendrive-ot stb. vásárolunk vagy ha olyan szórakozóhelyen bulizunk a zenéjükre, ahol megfelelően fizetik a jogdíjakat.”

A kampánnyal nyerni is lehet, ugyanis aki megtisztelte kedvenc előadóit azzal, hogy megvette a CD-jüket, a vásárlást regisztrálva fesztiváljegyeket, bérleteket nyerhet. Részletek a www.kösz.hu weboldalon és a kösz.hu Facebook oldalán.