Teljesen felesleges lemezeket kiadni

2011.06.09. 12:02
Az Index fesztiválblogja
twisted-new-promo2

Csütörtökön kezdődik a jubileumi ötödik, stílusosan ötnaposra bővült Pannónia Fesztivál, ahol az ünnep alkalmából, a rendezvény történetében először egy külföldi rockzenekar is fellép a Twisted Sister személyében. Jay Jay French-csel, a nyitónap főzenekarának gitárosával beszélgettünk telefonon.

Csütörtökön Magyarországon léptek majd fel. Tudsz valamit rólunk?

Már jártunk nálatok egyszer, de akkor semmit sem láttam az országból, csak odarepültünk, meg vissza, de a koncerten jól éreztük magunkat, és az emberek is kedvesek voltak. Most meg úgy tudom, hogy mi vagyunk az egyetlen nem magyar fellépő a fesztiválon, amin játszani fogunk. Ez hatalmas megtiszteltetés, és nagyon örülünk annak, hogy ennyire szeretnek minket nálatok.

Hogy lehet ennyi idő után is élvezni a turnézást?

Nagyon egyszerű: mert imádunk játszani. Ellenben igazad van, mert gyűlölök utazni. Viszont az a két óra, amíg a színpadon vagyok, az a világ legjobb két órája számomra, és ezért bőven megéri utazni. Ráadásul mindig hallom, hogy egy csomó zenekar panaszkodik, hogy „jaj, de nehéz a turnézás, meg fárasztó, meg ilyenek”. Akkor maradj otthon! Embereket szórakoztatni a világ legjobb munkája, ha nem tetszik, ne csináld, ilyen fancsali mentalitással úgy sem lehet jó műsort adni. Én már rutinos turnézó vagyok, harmincvalahány éve járom az utakat, nagyjából ki sem kell pakolnom a cuccaimat, csak cserélni, ami elhasználódott. Ha szólnak, hogy megyünk, csak felkapom a turnébőröndöm, és indulhatunk is.

2004-ben újra kiadtátok az1984-es klasszikus albumotokat. Miért?

Mert az eredeti szerintünk nagyon szarul szólt. Döbbenetesen rosszul, és akkor úgy gondoltuk, hogy hagyjuk, vegyük fel újra az egészet, és csináljuk meg olyanná, hogy azt mindenki élvezze, és mi se égjünk már tovább miatta.

Volt egy olyan időszakotok, amikor 24 évig nem adtatok ki új lemezt. Mi történt?

Az a helyzet, hogy nem érdekelt minket, hogy új zenéket írjunk. Most is így vagyunk vele, de most amiatt hogy átalakult az egész zenei piac, és nem lehet harcolni a kalózkodás ellene. Ha megnézed a kortársainkat, akikkel együtt játszottunk sokat, a Kisst, a Judas Priestet vagy a Motörheadet, kijönnek egy új lemezzel, és eladnak nagyjából százezer darabot, míg a nyolcvanas években milliók mentek el belőle. Ebből már régen nem lehet megélni, talán csak a Foo Fighters ad el rendesen Amerikában a rockszíntéren. Viszont maradt az élő koncertezés, és van egy jó kis zenei életművünk, jók vagyunk élőben, ezért mi inkább erre fókuszálunk. Ha megnézed a koncertjegy-eladásokban globálisan a rock és a metál színtér vezet.

Akkor nem is dolgoztok új dalokon?

Nem, de ettől függetlenül jönnek ki újdonságok, igazi csemegék. Kiadjuk újból az Under The Blade lemezünket, és jön egy DVD is ami egy koncertet tartalmaz majd, és a kettőt egy klassz kis csomagban lehet majd megvenni. Az élő koncertet Readingben vettük fel 1982-ben, és a Motörhead is ott volt ezen a turnén, de majd látni fogjátok. Tervben van még két koncert DVD is, ezt egyben fogjuk kiadni.

Nem unalmas minden koncerten a We're Not Gonna Take It-et, és az I Wanna Rock-ot játszani?

Sosem! Ez nem is kérdés, sokat köszönhetek ezeknek a daloknak.

Szerinted divatba jön újra a glam rock?

Globálisan nem, és nem lesz olyan, mint régen. Sok zenekarra vagyunk a mai napig hatással, ahogy a Mötley Crue vagy David Bowie is. A mai napig visszanyúlnak hozzánk, próbálják újra megélni azt, amit mi akkor, de nem terjed el már újból. Azért vannak, akikre rásütik, hogy na ez glam, amit ő csinál, mint ez a Gaga-vonal, aminek semmi köze sincs hozzánk. Viszont ő meg el tudja adni a lemezeit.

A glam rockerek szeretik erősen sminkelni magukat, nektek honnan jött és hogyan tanultátok meg?

Mi először 73-ban festettük ki magunkat a színpadra, de most már abbahagytuk. Tavaly óta nem sminkelünk, amiről azt hittük, majd nagy hír lesz, de mindenki leszarta igazából. Tavaly a legnagyobb fesztiválokon játszottunk, a legtöbbön mi voltunk a headlinerek, és azt hittük, majd több ezer észrevétel érkezik, hogy miért nem festitek magatokat, mi áll-e mögött, meg ilyenek. Ehhez képest egy koncertbeszámoló sem említette meg.

Összesen egy rajongó írt annyit, hogy „Azt hittem ki lesztek festve, de láttam, hogy nem.” Ennyi. Mi meg voltunk győződve, hogy ez nagy szám. Mi sminkeltük magunkat, a Mötley Crüe, a Poison és a Kiss, akik közül a Mötley Crüe, meg a Poison már régen abbahagyta ezt, a Kiss még nyomja, mert ez színpadiassá teszi a megjelenésüket. Nálunk kiderült, hogy nem fontos, ráadásul volt egy csomó ember, akik eddig nyavalyogtak, hogy azért nem szeretik a Twisted Sistert, mert ki vannak festve, na nekik most már nincs több kifogásuk.