Meglepetés Radiohead a Glastonburyn

2011.06.24. 15:42
Az Index fesztiválblogja

Ma kezdődik a Glastonbury fesztivál, a buli, amiről mindenki hallott már, és ahova mindenki el akar jutni egyszer életében. A helyzetéről sokat elmond, hogy jelenleg már elő lehet jegyeztetni magunkat a 2013-ban kezdődőre, mert a 135000 embert befogadni képes, civilben farmként üzemelő területre órák alatt fogy el az összes jegy évek óta.

A fesztivált 1970 óta rendezik meg, de nem évről évre: ilyen-olyan indokkal többször is maradtak ki évek, amiknek fényében az sem annyira meglepő, hogy már biztos, hogy jövőre nem lesz Glastonbury az olimpiai játékok miatt.

Az egésznek két jellegzetessége van: a garantáltan első vonalas fellépők és a sár. Ez utóbbi annyira hozzánőtt a fesztiválhoz, hogy pár éve az egész fesztivál elmaradt a talaj állapota miatt, és idén is aggódik mindenki, ugyanis egyes hírek szerint már ma óriási dagonya keletkezett, pedig épphogy elkezdődött.

A fellépőkről elég lenne annyi is, hogy az utóbbi 40 évben fellépett itt mindenki, aki számít, a Kinksszel kezdve a Smith-szen keresztül egészen Jay-Z-ig. A programról természetesen ebben az évben is csak mélységes irigységgel lehet áradozni: nem is feltétlenül a U2 – Coldplay - Beyoncé headliner-trió miatt, hanem azért, mert még a kevésbé fontosnak tűnő időpontokban, vagy kevésbé kiemeltnek tűnő színpadokon is olyan nevekbe lehet belefutni, mint a setlistjét a rajongókkal megszavaztató Queens Of The Stone Age, Robyn, a Walkmen, Lykke Li, Pete Tong vagy a nálunk pár napja sajnálatosan elmaradt Mount Kimbie.

Jelenleg már a szeméttel sem okoz problémát a Glastonbury: mikor a 2007-es fesztivál után a farm tulajdonosának, Michael Eavisnek meghalt egy tehene egy otthagyott sátoralkatrész elfogyasztása miatt, a szervezők kidolgoztak egy kampányt, ami a szemetük összeszedésére buzdította a látogatókat. Ez olyan jól sikerült, hogy 2008-ban megkapták a Greener Festival díjat, amit minden évben a legkörnyezettudatosabb fesztiváloknak ítélnek oda.

Ja, és el ne felejtsük: ma elvileg meglepetéskoncertet ad este nyolckor a Radiohead is a fesztiválon.