Élet hat négyzetméteren

2011.07.02. 13:01
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Idén is több világsztárt üdvözölhetünk az idei VOLT fellépői között: többek között a Thirty Seconds to Mars, Moby, a Pendulum, Paul Kalkbrenner és a hosszú évek után újra koncertező House of Pain is ott lesz velünk június 29-július 2. között Sopronban. Annak érdekében, hogy a kiskorúak még nagyobb biztonságban fesztiválozhassanak, a 18 év feletti fesztiválozók a bejáratnál külön karszalagot kapnak, alkoholos italt csak ennek birtokában lehet vásárolni a VOLTon.
Tovább »
 

Egy emeletes ágy, egy asztal, két támla nélküli szék, egy szemetes, egy függönnyel elválasztott vécé, egy lavór és egy faliszekrény – ezek mellett még két felnőttnek is el kell férnie a helyiségben, ami nagyjából másfél méter széles lehet, hossza pedig nem több négy méternél. Az alapterület tehát körülbelül hat négyzetméter, ami éppen megfelel a Magyarországon érvényes előírásoknak. „Egy felnőtt férfira lehetőleg három négyzetméternek kell jutnia, a nőknél és fiatalkorúaknál ez valamivel több, három és fél négyzetméter” – mondja a zárkát bemutató fegyőrök egyike.

A Volt Fesztivál civil falujában vagyunk, ahol a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön telepített ki egy élethűen berendezett zárkát, hasonlót ahhoz, amiben a rabok élnek. Fogház, börtön, fegyház – ez a büntetés-végrehajtási fokozatok sorrendje szigorúság szerint, Sopronkőhidára tehát szép számmal kerülnek súlyos, visszaeső bűnözők, akár életfogytosok is. Régen még csíkos ruhát viseltek, de ma már szürke, mákos mintás uniformist kell hordaniuk. A rabok tévézhetnek, akik nem dolgoznak, hetente kétszer zuhanyozhatnak, egyébként a zárka mosdójában tisztálkodhatnak. Légkondi nincs, a fegyház harmadik emeletén nyáron 30-35 fok is megvan a zárkákban.

A soproni intézetet 1886-ban építették, akárcsak a hazai büntetés-végrehajtási intézetek nagy részét, miután a XIX. század második felében, egy büntetés-végrehajtási reform után kiderült, túl kevés a fegyház Magyarországon. A magas fallal körülvett épület alaprajza egy nagy H betű, 686 zárkájában a Szálasi-rendszerben letartóztatott politikai foglyok is sínylődtek. 1944 végétől pedig rövid ideig hadbíróság is működött itt, Bajcsy-Zsilinszky Endre és Pesti Barnabás halálos ítéletét is Sopronkőhidán hajtották végre. A négyszintes körletben most szintenként két őr vigyáz a rabokra, tehát egy őrre majdnem száz rab jut. A falakon és a börtön többi részein persze további őrök teljesítenek szolgálatot.

A fesztiválra telepített zárka mellett a művészi hajlamú rabok festményeit és szobrait is meg lehet csodálni (egy Mona Lisa-másolat is van közöttük), egy vitrin pedig azt mutatja be, milyen megoldásokkal próbálnak a rabok tárgyakhoz jutni kintről. Látni mobil becsempészésére preparált könyvet és fogast, piros aranyas tubusba rejtett fűrészlapokat és házilag, öngyújtóból és tollbetétből készített forrasztót is. „Nagyon leleményesek, ezért a kolbászt is csak szeletelve kaphatják meg kintről, mert különben beletöltenének gyógyszereket, vagy akár egy mobiltelefont is” – meséli a kőhidai dolgozó.

A zárka mellett a fegyőrök felszerelését is fel lehet próbálni (mellényt, sisakot, tonfát és pajzsot), a vállalkozó kedvű fesztiválozókra pedig a fegyházban használt bilincseket és rabszíjakat is ráadnak. Mindez nem csak a show-t szolgálja, a modellzárka és a hozzá tartozó kiállítás fő célja a bűnmegelőzés – az, hogy a béklyókban mosolyogva fényképezkedő fesztiválozók lássák és elgondolkodjanak azon, milyen végállomása lehet egy vakvágányra futott életnek. A börtön évek óta részt vesz a Volton.

A modellzárka a Volt civil falujának egyik legjobb helyszíne, de aki további borzongásra vágyik, egy rabomobillal még a sopronkőhidai intézetbe is elnézhet – szombaton 9-kor, délben és délután 3-kor indulnak még járatok.