Szórakoztatótorony áll majd a Szigeten

2011.07.13. 14:40 Módosítva: 2011.07.14. 16:48
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sziget 2011-ben is! Mert a Sziget Fesztivál 2011 vitán felül Európa egyik, ha nem legütősebb fesztiválja és a százezres látogatószám, a világsztárok java igen komoly meggyőzőerő, sőt ómen, hogy a Sziget 2011-ben ismét a kontinens legjobb bulija lesz! Ha össze kellene foglalni a fesztivál lényegét, akkor az egy mondat lenne: A Szigeten minden van! ...Nehéz elfogulatlanul írni róla, hiszen a rendezvény már 1996-óta "kötelező" minden nyáron , de gyaníthatóan sokan egyetértenek, ha az 1993 óta minden évben megrendezett fesztivált a nyarak meghatározó eseményének kiáltjuk ki. Újabb nemzetközi szakmai elismerést zsebelhetett be kedvenc fesztiválunk, a Sziget. Mint tudjuk, nemrég a European Festival Awards a tíz legjobb nagyfesztivál közé sorolta a budapesti bulit. Most a The Independent szakújságírója - időrendi sorrendbe szedve a fesztiválokat - az öt legjobb európai zenei rendezvény között említi a Szigetet. A szerző Európa legnagyobb szabadtéri könnyűzenei rendezvényének nevezi a Szigetet, ahol lenyűgöző környezetben zajlanak a programok egy héten keresztül, éjjel-nappal. Az újságíró szerint a tavaly 380 ezres közönséget vonzó fesztivál nemcsak méreteit tekintve emelkedik ki a mezőnyből, hanem a zenei és egyéb kulturális programok változatosságát tekintve is egyértelműen Európa élvonalához tartozik.
Tovább »
 

A szervezők szándéka szerint az idei Sziget Fesztivál jelképe lehet a Vodafone 30 m magas tornya. A több mint 250 m2-es LED-fallal rendelkező Vodafone Torony kilátóként is funkcionál majd. A torony adja majd többek között a 21 Mbit/sec-os mobilinternetet Szigetre, illetve bemutatja majd az okostelefonozás szórakoztató lehetőségeit is. Minden este megnézhető lesz majd a „Fénysebességgel a jövőbe” című hang- és fényjáték, amelyet a Kiégő Izzók vizuális művészcsoport valósít meg, de emellett számos más programmal készül a Szigetre a Vodafone.

A torony látványterve
A torony látványterve

Az idei Sziget Fesztiválon már nem készpénzzel, hanem kizárólag a Metapay Fesztiválkártyával lehet fizetni. A Vodafone, a Sziget és a Metapay együttműködésének eredményeként viszont a kiválasztott ügyfelek a plasztik lap helyett NFC-s mobiltelefonjuk segítségével tudnak majd fizetni a Sziget minden értékesítési pontján. A szolgáltatás éles tesztjében 250-en, közöttük ügyfelek, újságírók, bloggerek és Vodafone-alkalmazottak vesznek majd részt, akik hazánkban először próbálhatják ki a mobiltelefonnal történő NFC-s fizetést. Nekik a fesztivál ideje alatt a Fesztiválkártyájukat nem kell külön plasztik lapként magukkal vinniük, mivel a Vodafone-tól kapott NFC-s telefonjaikon az előre telepítve lesz, és azzal hasonlóképp tudnak fizetni.

Simó György, a Vodafone Magyarország vezető üzletfejlesztési tanácsadója elmondta: „Az NFC-technológia villámsebességgel fog elterjedni a világon az elkövetkező években. A hagyományos kártyás NFC-megoldásokon túl a mobiltelefon olyan kényelmi funkciókat nyújt, amelyre semmilyen plasztik kártya nem képes. A tesztben résztvevő ügyfeleknek lehetősége lesz a Fesztiválkártyájuk egyenlegének lekérdezésére, továbbá egyetlen üzenet elküldésével fel is tölthetik azt. Mindezt kényelmesen, a mobiltelefon képernyőjén keresztül, a beépített menürendszer segítségével tehetik meg.”

Az NFC-képes mobilok segítségével az ügyfelek a tavalyi fesztivál során bemutatott SMS-es vásárlás után idén már az NFC használatával is vehetnek kávét a Vodafone VIP területen elhelyezett automatákból. Ennek során nem kell üzenetet küldeni az automatán található számra, elég csak az érzékelő elé tartani a mobiltelefont és kiválasztani a kért italt.

A toronyban nem csak internetezésre alkalmas eszközök lesznek. Itt lesz megtalálható az egyidejűleg 200 mobiltelefon töltésére alkalmas állomás is. Ugyanitt lesz egy úgynevezett Élményterem, ahol a sport- és autós játékokat talál majd a toronyba betérő, de a szervezők elmondták, hogy itt akár a Sziget más pontján zajló koncertek közvetítését is nézhetik.

A sajtótájékoztatón elmondottak alapján a Vodafone Torony legfőbb attrakciójára minden este 23 órakor kerül sor, amikor is a Kiégő Izzók vizuális művészcsoport segítségével megelevenedik a torony. A „Fénysebességgel a jövőbe” című hang- és fényjáték névre keresztelt alkotás vizuális nyelven mutatja be az ember, a számítógép és a hálózat kapcsolatát. A vetítés vezérgondolata a "digitális kánaán" köré épül: a technika-evolúciós folyamon keresztül, a közösségi emlékezetre alapozva, bizonyos kultúrtörténeti csomópontokat kiemelve olyan virtuális utazásra viszi a nézőt, amely során a közelmúltból a jelenen át egészen a jövőbe láthat. Az út során érintve lesz a tudomány, a híradástechnika, a cyber-tér és az építészet mellett a játékok és a futurisztikus utópiák világa is.

A Vodafone Torony táncterén délutántól hajnalig minden nap olyan DJ-k szórakoztatják az egybegyűlteket, mint például Superman, Infra Gandhi, az Irie Maffia Sound System, Zagar vagy a Tesco Disco. Az okostelefonos Social DJ alkalmazás és a helyszínen felállított Zenetár terminálok segítségével pedig 9-től 16 óráig a fesztiválozók szavazhatnak a nekik tetsző zenékre, így mindig az a szám kerül sorra, amely abban az időben a legtöbb szavazatot kapta.