Magyar Rádió Szimfonik Live a 0. napon

2011.07.19. 15:30
2 hozzászólás

Tizenegy hazai előadó két-két dalának nagyzenekarra hangszerelt változatát mutatja be a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara augusztus 9-én este, a Sziget fesztivál nulladik napján a világzenei nagyszínpadon. Az MR Szimfonikusokkal fellép a Heaven Street Seven, a Balkán Fanatik, a Vastaghúros Swetter, a Belmondo, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), Rúzsa Magdi, az Isten Háta Mögött, a Budapest Bár Kollár-Klemencz Lászlóval és Lovasi Andrással, a Hiperkarma, Molnár Ferenc Caramel, valamint Janicsák Veca, hangzott el a szervezők keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója elmondta, a Sziget nulladik napjának nagyszabású eseményén csaknem félszáz szimfonikus muzsikus lesz a világzenei nagyszínpadon a könnyűzenei együttesek mellett.

Kiemelte, hogy a koncert az első megfogható példája lesz a közmédiumok együttműködésének, ezért a közmédia számára különösen fontos az esemény. A programot a Duna Televízió és az MR2 Petőfi Rádió műsorvezetői, Szántó Georgina és Buda Márton vezetik majd, az MR Szimfonikusok és a tizenegy együttes játékáról felvétel is készül. Az ehhez szükséges kereskedelmi és a kommunikációs hátteret a közös igazgatóságok biztosítják.

„Minden szempontból sikeres rendezvényre számítunk, hiszen a nemzetközi piacon már jól bevált a klasszikus nagyzenekarok együttműködése könnyűzenészekkel", hangsúlyozta Szabó László, megjegyezve, az éjszakába nyúló koncert várhatóan többféle közönségréteg érdeklődésére számíthat. Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója felidézte, hogy már 1925-ben volt hasonló kezdeményezés a rádióban cigány muzsikusok közreműködésével. Véleménye szerint a hallgatók csak nyernek azzal, hogy a népszerű dalokat újfajta feldolgozásban hallhatják majd.

A dalokat Balogh Sándor karmester és zeneszerző hangszereli és ő vezeti a projekt komolyzenei oldalát képviselő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekart. Mint rámutatott, a komolyzenészek általában örömmel és kedvvel vesznek részt hasonló vállalkozásokban, ő például a Berlini Filharmonikusokkal dolgozott már ilyen zenei anyagon.

Gerendai Károly, a Sziget fesztivál ügyvezetője az ötlet hátteréről szólva elmondta, hogy a nulladik napra idén nem kínálkozott aktuális évforduló, de tudta, hogy az MR Szimfonikusok a Heaven Street Seven Ez a szerelem című dalának tavaly elkészítették a szimfonikus változatát (az MR2-Petőfi Rádió Szimfonik című programjának keretében). Ennek alapján kezdtek jó néhány hónappal ezelőtt dolgozni a nagyszabású koncerten, amelyen a Heaven Street Seven mellett még tíz másik könnyűzenei előadó lép fel.

"Izgatottan várom a közös produkciót. Soha nem játszottam még a Szigeten, pláne nem szimfonikus zenekari kísérettel. Ezért mérföldkő az életemben ez a koncert, és remélem, hogy nagyon kellemes élményekkel zárom a napot", fogalmazott a sajtótájékoztatón Molnár Ferenc Caramel. Rúzsa Magdi ugyan többször énekelt már a Szigeten, de szimfonikus zenekarral most debütál, és mint elárulta, ezzel régi vágya teljesül.

A nulladik napon nem a Magyar Rádió Szimfonik Live koncertje lesz az egyetlen program, várják a Klezmeticset és a Boban Markovic Orkestárt, és tárgyalnak egy "nagy durranásról" is. A szerződést valószínűleg szerdáig aláírják, és akkor azonnal bejelentik, ki lesz a nagyszínpad vendége a "nulladik" napon, mondta el az MTI-nek Gerendai Károly.

Az MR2-Petőfi Rádió az elmúlt évekhez hasonlóan a Sziget fesztiválon idén is külön színpaddal lesz jelen: a magyar nagyszínpadon naponta öt zenekar, a hazai könnyűzenei színtér élcsapatai lépnek fel.