Magyar Rádió Szimfonik Live a 0. napon

2011.07.19. 15:30
2 hozzászólás

Tizenegy hazai előadó két-két dalának nagyzenekarra hangszerelt változatát mutatja be a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara augusztus 9-én este, a Sziget fesztivál nulladik napján a világzenei nagyszínpadon. Az MR Szimfonikusokkal fellép a Heaven Street Seven, a Balkán Fanatik, a Vastaghúros Swetter, a Belmondo, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), Rúzsa Magdi, az Isten Háta Mögött, a Budapest Bár Kollár-Klemencz Lászlóval és Lovasi Andrással, a Hiperkarma, Molnár Ferenc Caramel, valamint Janicsák Veca, hangzott el a szervezők keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója elmondta, a Sziget nulladik napjának nagyszabású eseményén csaknem félszáz szimfonikus muzsikus lesz a világzenei nagyszínpadon a könnyűzenei együttesek mellett.

Kiemelte, hogy a koncert az első megfogható példája lesz a közmédiumok együttműködésének, ezért a közmédia számára különösen fontos az esemény. A programot a Duna Televízió és az MR2 Petőfi Rádió műsorvezetői, Szántó Georgina és Buda Márton vezetik majd, az MR Szimfonikusok és a tizenegy együttes játékáról felvétel is készül. Az ehhez szükséges kereskedelmi és a kommunikációs hátteret a közös igazgatóságok biztosítják.

„Minden szempontból sikeres rendezvényre számítunk, hiszen a nemzetközi piacon már jól bevált a klasszikus nagyzenekarok együttműködése könnyűzenészekkel", hangsúlyozta Szabó László, megjegyezve, az éjszakába nyúló koncert várhatóan többféle közönségréteg érdeklődésére számíthat. Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója felidézte, hogy már 1925-ben volt hasonló kezdeményezés a rádióban cigány muzsikusok közreműködésével. Véleménye szerint a hallgatók csak nyernek azzal, hogy a népszerű dalokat újfajta feldolgozásban hallhatják majd.

A dalokat Balogh Sándor karmester és zeneszerző hangszereli és ő vezeti a projekt komolyzenei oldalát képviselő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekart. Mint rámutatott, a komolyzenészek általában örömmel és kedvvel vesznek részt hasonló vállalkozásokban, ő például a Berlini Filharmonikusokkal dolgozott már ilyen zenei anyagon.

Gerendai Károly, a Sziget fesztivál ügyvezetője az ötlet hátteréről szólva elmondta, hogy a nulladik napra idén nem kínálkozott aktuális évforduló, de tudta, hogy az MR Szimfonikusok a Heaven Street Seven Ez a szerelem című dalának tavaly elkészítették a szimfonikus változatát (az MR2-Petőfi Rádió Szimfonik című programjának keretében). Ennek alapján kezdtek jó néhány hónappal ezelőtt dolgozni a nagyszabású koncerten, amelyen a Heaven Street Seven mellett még tíz másik könnyűzenei előadó lép fel.

"Izgatottan várom a közös produkciót. Soha nem játszottam még a Szigeten, pláne nem szimfonikus zenekari kísérettel. Ezért mérföldkő az életemben ez a koncert, és remélem, hogy nagyon kellemes élményekkel zárom a napot", fogalmazott a sajtótájékoztatón Molnár Ferenc Caramel. Rúzsa Magdi ugyan többször énekelt már a Szigeten, de szimfonikus zenekarral most debütál, és mint elárulta, ezzel régi vágya teljesül.

A nulladik napon nem a Magyar Rádió Szimfonik Live koncertje lesz az egyetlen program, várják a Klezmeticset és a Boban Markovic Orkestárt, és tárgyalnak egy "nagy durranásról" is. A szerződést valószínűleg szerdáig aláírják, és akkor azonnal bejelentik, ki lesz a nagyszínpad vendége a "nulladik" napon, mondta el az MTI-nek Gerendai Károly.

Az MR2-Petőfi Rádió az elmúlt évekhez hasonlóan a Sziget fesztiválon idén is külön színpaddal lesz jelen: a magyar nagyszínpadon naponta öt zenekar, a hazai könnyűzenei színtér élcsapatai lépnek fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?