A politikusok is Debrecenben buliztak

MTI/Index
2011.07.23. 13:47
Az Index fesztiválblogja

A Campus fesztivál második napján a nagyszínpadot főleg a tánczene, a többi helyszínt a rock és a szokásos, eklektikus fesztiválprogram uralta. Az Irie Maffia koncertjén helyi politikusokat is láttunk táncolni a tízezresre becsült tömegben, de jó hangulatú koncertet adott a Quimby és a Road is.

A debreceni fesztiválon a zenei és kulturális programok mellett környezetvédelemmel és ifjúságpolitikával is foglalkoztak a szervezők és az erre az alkalomra odahívott politikusok és szakemberek. Betétdíjas műanyagpohárral, kedvezményes kerékpárkölcsönzéssel és a rendezvényhez kapcsolódó ún. környezetvédelmi adóval igyekeznek csökkenteni a debreceni Nagyerdő környezetterhelését a Campus Fesztivál szervezői, akik a fiatalokat egyúttal környezettudatosságra ösztönöznék.

Az ország egyik legjelentősebb egyetemista-főiskolás bulija a Campus Fesztivál, amely az ország egyik legszebb környezetében várja a fiatalokat - hangoztatta Papp László, Debrecen alpolgármestere a fesztiválon tartott pénteki sajtótájékoztatóján. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a természetvédelmi terület értékeinek megóvása döntő elvárásuk volt a szervezőktől. Megítélése szerint ezt mind a szervezőgárda, mind a fesztiválozó fiatalok maradéktalanul szem előtt tartották eddig, így jó döntésnek bizonyult 2009-ben a helyszínválasztás.

Az alpolgármester a Friss rádiónak adott interjújában azt is elmondta, hogy jövőre már nem a Nagyerdőn lesz a fesztivál, hiszen ősszel várhatóan megkezdődik a debreceni Nagyerdei stadion bontása, hogy annak helyén felépülhessen a Debreceni VSC-nek otthont adó modern futballstadion. Papp László hangsúlyozta, hogy a Campus város egyik legfontosabb rendezvényének számít, így mindenképpen találnak helyet a fesztiválnak. Mielőtt 2009-ben a Campus beköltözött volna a Nagyerdőbe, a közeli Vekeri-tó melletti kemping adott helyett a bulinak, Papp László szerint elképzelhető, hogy jövőre is ez lesz a megoldás.

Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató is arra bíztatta a fesztiválozókat, hogy ne autóval, hanem kerékpárral vagy tömegközlekedéssel jöjjenek. A korábbi évekhez hasonlóan idén is "kivetik az odú-adót": tavaly ebből az önkéntes hozzájárulásból félmillió forint folyt be, amit fásításra és madáretetők kihelyezésére fordítottak. Idén ezt az akciót ajándéktárgyak árusításával is kiegészítik, aminek a bevételét hasonló célokra fordítják.

A kormány intézkedéseinek egyik prioritása, hogy Magyarország olyan hely legyen, ahol a fiataloknak érdemes tanulniuk és dolgozniuk, és ahonnan nem akarnak elvándorolni - nyilatkozta  Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára a debreceni Campus Fesztiválon A politikus hangsúlyozta: az önkormányzati rendszer, az oktatás és az egészségügy átalakításában is döntő szempont, hogy a fiatalok végzettségüknek megfelelően megtalálják helyüket akár orvosként, akár tanárként, akár az élet más területein.

Rétvári Bence kiemelte: fontos, hogy a fiataloknak akár egy zenei fesztiválon, egy buliban is el tudják mondani, hogy miért dolgoznak, és fogadják a visszajelzéseiket. A Campus Fesztiválon az érdeklődők főleg az oktatási rendszerrel kapcsolatban tettek fel kérdéseket, sokan pedig azt is szeretnék, ha már 16 évesen megszerezhetnék a jogosítványukat. Az államtitkár kitért rá: ez az első fesztiválszezon a West Balkán-tragédia óta, és a korábbi fesztiválokon szerzett tapasztalataik szerint a fiatalok biztonsága a szervezők számára prioritás az összes rendezvényen.