Fesztiválok tömkelege a héten

2011.08.02. 15:47
Az Index fesztiválblogja

Már egy hete ígérgetik, hogy hamarosan jó idő lesz, aztán nem történik változás, szóval ne higgyünk az időjárásjelentésnek, inkább vessük bele magunkat ebbe a szép őszi fesztiválszezonba! Fesztivál ugyanis sok van a héten, ráadásul a nosztalgiázni vágyó középkorúaktól a batikolt pólós hippikig mindenki megtalálja a maga buliját.

Ozora

Augusztus 2-7., Ozora

www.ozorafest.hu

Az Ozora szép csendben az ország egyik legnagyobb fesztiváljává vált. A világ pszichedeliára, és batikolt pólókra fogékony köreiben is komoly népszerűségnek örvendő fesztivál tényleg egyedi színfoltja a szezonnak: egyrészt a képekből is feltűnik, hogy baromi jól néz ki az egész, másrészt pedig csak és kizárólag goára, psytrance-re, ambientre és hasonló stílusok köré épül. A fellépők ezért a körön kívül rekedt halandóknak nem sokat mondanak általában, de most meglepő módon ide látogat az Ozric Tentacles, ami a pszichedelikus rockzene egyik legnevesebb képviselője.

Ördögkatlan Fesztivál

Augusztus 3-7., Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya

www.ordogkatlan.hu

A villányi térség három falujában rendezik meg már negyedik alkalommal az Ördögkatlan fesztivált, ami egy összművészeti rendezvénytől elvárható módon az irodalom, a színház és a képzőművészetek népszerűsítése mellett popzenét is szolgáltat. A Quimbyvel kezdő, és Kiscsillaggal záró fesztiválon fellép a magyar MR2-kompatibilis réteg nagy része, például a Budapest Bár, a Besh o Drom, de eljön a bármikor jó Európa Kiadó is.

DPECS20090806001

Fekete Zaj

Augusztus 4-6., Mátrafüred-Sástó

www.feketezaj.hu

A hangsúlyozottan családias hangulatú Fekete Zaj idén nagyot fogott az újra koncertező Ulverrel. Már csak ettől az egy névtől garantált az okos zenék iránt fogékonyak özönlése, de itt ad koncertet a szintén nem túl vidám, istenfélő Wovenhand, és a Negura Bunget fellépése is érdekes lehet. Ebből a pár névből (na meg ahogy a fesztivált hívják) is kikövetkeztethető, hogy a Fekete Zaj nem az önfeledt vidámság fesztiválja, és a Pozvakowski, Watch My Dying vagy I Divine feltűnése pedig csak erősít ezen a sejtésen.

FEZEN

Augusztus 4-7., Székesfehérvár

www.fezen.hu

A 15. születésnapját ünneplő FEZEN idén új helyszínen, és új időpontban lesz megtartva. Az időpontváltozás meg is látszik a fellépőkön, valószínűleg ez a legtruemetálosabb rendezvény az egész országban, Irie Maffia meg Magna Cum Laude ide vagy oda. A Kalapács–Ossian nyitóduó a nagyszínpadon már eleve garantálja ezt a helyezést, és akkor még nem beszéltünk az értelmiségi metálosok kedvencéről, a Dream Theaterről, vagy a kardozósmetál olasz képviselőjéről, a Rhapsody Of Fire-ről.

Bánkitó Fesztivál

Augusztus 4-6., Bánk

www.tekerjatora.hu

Az eredetileg egyszerű biciklis rendezvényből mára Bánk nyarának egyik központi eleme lett. Szerencsére a szokásos civil, túlnyomórészt zöld gondolkodásra sarkalló programok mellett lesznek koncertek is, amik közül egyértelműen a Qualitons fellépése a legérdekesebb, ők ugyanis magukkal hozzák Abate Berihunt, az etióp származású, de amúgy izraeli énekesnőt. Érdekes lehet még Cadik live actje, a Kiégő Izzók vizuális körítésével támogatva, de fellép még az első szólólemezét koncerteztető Marge és az Erik Sumo is Kiss Erzsivel.

Fotó: tekerjatora.hu
Fotó: tekerjatora.hu

Factory Fesztivál

Augusztus 4-6., Miskolc

www.factoryarena.hu/fesztival

A szervezők közti vita miatt a Gyár fesztivál elvitte a nevet, és augusztus közepén tartják majd más helyszínen, de a Factory Fesztivál néven tovább futó buli tartotta meg a legfontosabb részt: a vasgyárat, ami egészen egyedi hangulatot ad a háromnapos bulinak. A zenei felhozatal is itt hasonlít jobban az eredeti rendezvényre, tehát nagy erőkkel képviselteti magát a magyar hiphop (Akkezdet Phiai, Hősök, Killakikitt, Norba), saját színpadot kap a punk (Büdösök, Tudósok vagy a Sabot az USA-ból), és feltöltöttek elektróval is egy termet (természetesen Palotai Dub Phase is lesz, de idejön Angliából a Soul Sinners). A legnagyobb dobás viszont a bennfentesek szerint a hamarosan nagyon népszerűvé váló, második lemezét is kiadó belga Dope DOD lehet, akik az utolsó nap mutatják be, mit is hívnak absztrakt hiphopnak szerintük.