Nem tüntethet a Hatvannégy Vármegye

2011.08.03. 17:29 Módosítva: 2011.08.03. 17:41
Az Index fesztiválblogja

Nem tarthat tüntetést a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Sziget Fesztivál alatt a Hajógyári-szigeten. A demonstrációt ugyanis az előre bejelentett időpontban, azaz hétfőn nem kezdte meg a szervező, sőt információink szerint a múlt héten az eredetileg augusztus 1. és 20. közötti napokra bejelentett tüntetés kezdetének augusztus 9-ére halasztását kérte. A rendőrség azonban ezt a módosítási kérelmet új bejelentésként értelmezi, és mivel a Szigetnek érvényes területfoglalási engedélye van, a kérést elutasította.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya szerdán közölte, hogy nem vette tudomásul a szervezett demonstrációját, mivel a Sziget Fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején.

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője is megerősítette, hogy nem lesz tüntetés a rendezvényen.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak ellen a fesztivál feltételezett időpontjára.

Az Index információi szerint azért volt lehetősége a rendőrségnek a demonstráció bejelentésének elutasítására, mert a bejelentő magánszemély augusztus 1-jétől szóló kérelmét utólag, múlt héten módosította, és augusztus 9-ére akarta átrakatni. A rendőrség viszont ekkor már nem adhatott engedélyt a demonstrációra, mert a Hajógyári-sziget területe magánterületnek minősül ebben az időszakban.

A jogi problémát az okozta, hogy a demonstrációt még januárban jelentették be a rendőrségen, a területhasználati engedélyt azonban végül csak áprilisban kapta meg a Sziget a fővárostól.

Úgy tudjuk, hogy a Sziget nem készül több biztonsági emberrel az esetleges illeáglis demonstrálók miatt, de a rendezvényen amúgy is több mint száz rendőr teljesít majd szolgálatot, és több mint ezer biztonsági ember segíti a rendfenntartást.

A Társaság a Szabadságjogokért akkor azt mondta, hogy mivel a bejelentés időpontjában nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek a Hajógyári-sziget használatára, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőrfőkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését.

DBELO20080606015

Ugyanakkor a TASZ meglátása szerint a tüntetők nem tarthattak volt igényt ingyen jegyre, ők csakis a számukra kijelölt közterületet használhatták volna a tüntetésre megjelölt időpontban. A tüntetőknek pedig egyeztetniük kellene a fesztivál szervezőivel, hogy hogyan juthatnak el a demonstráció helyszínére. A jogvédők szerint a rendőrségnek kellett volna biztosítania a rendet a tüntetés alatt.

A Hatvannégy Vármegye először azt mondta, hogy nem is ők jelentették be a tüntetést, majd nemzeti ellenállásra szólítottak fel, miután úgy értesültek, hogy a Sziget főszervezője, Gerendai Károly szélsőséges szervezetnek nevezte őket. Később Gerendai cáfolta, hogy ilyet mondott volna, de azt hangsúlyozta, hogy a demonstráció szervezőivel neki nincs jogi kapcsolata, a két rendezvény zavartalanságának biztosítása a rendőrség feladata.