nono

Újabb mámoros buli Hegyalján

2011.08.05. 11:58
Az Index fesztiválblogja

Harmadszor szervezik meg a BMB-t, a BorMámorBénye fesztivált Tokajhegyalja eddig kevéssé ismert településén, Erdőbényén. Eddig akár sablonos is lehetne – hiszen Hegyalján tömegével vannak fesztiválok –, de nem az.

Erdőbényéről nagy vonalakban a magyar átlagnak fogalma sincs. Tokajról már vannak fogalmaink, de ezek is jobbára sztereotípiák. Pedig a hely kiváló adottságokkal rendelkezik, amit néhány lelkes és leginkább ötletgazdag fiatal felkarolt. Ennek lett az eredménye a BMB, ami nagyjából úgy kezdte a karrierjét, mint annak idején az első – mára már elképesztő méreteket öltő – Sziget fesztivál. Családias hangulatú, kreativitásban egyáltalán nem szűkölködő gasztro-, bor- és művészeti fesztivál kerekedett belőle, melynek alapvető célja annyi volt, hogy nullszaldósra jöjjön ki a buli, és mindenki érezze jól magát. Az elképzelés sikerült és olyan visszhangja lett, hogy kedvet kaptak a folytatáshoz.

Idén ismét megrendezik, de a korábban ismerősök kreativitásából táplálkozó rendezvény mára félprofi/profi attrakcióvá nőtte ki magát, bár még mindig a családias hangulat jellemzi leginkább, ahol mindenki ismer mindenkit, vagy ha mégsem, akkor is.

Az egyik legmeghökkentőbb sajátossága a BMB-nek, hogy borfesztivál létére – különösen, hogy a mottó még mámort is ígér – leginkább gazdag gyermekprogramjaival kedveskedik a látogatóknak. A logika azonban tökéletesen mutatja, hogy a szervezők hogyan viszonyulnak a bor fogyasztásához. Szó szerint családi eseményként tekintenek a borivásra is, mivel a borfogyasztás nem lenne szabad, hogy a mámor egyoldalú értelmezését jelentse. Igenis mámoros érzés, ha egy csodálatosan finom borból egy fél/egy decit elkortyolgat az ember, miközben örömmel nézi szeleburdi gyermekeit a játszóházban. Részegségről szó sincs.

Ettől még igenis lehet fesztelenül bulizni, énekelni, táncolni, mert van mire. Ezen felül mindenki megtudhatja, mit gondolnak erről a régióról a környék legjobb éttermeinek séfjei, és a legismertebb gasztrobloggerek. A tájház udvarán berendezett piacon zempléni finomságokat és kézműves termékeket vásárolhatnak a látogatók.

Minden portán más élmény várja az embert: van, hogy dzsesszbanda szólamaira itatják ez embert, másik udvarban népzenészek csűrdöngölése közben kortyol a táncban kifáradt vendégsereg, aztán pihenés gyanánt a harmadik portán kiállítás közben poharazik. A lényeg a művészetek, a bor/gasztro és a család szentháromságának egymásra találása. Az idei bormámort augusztus 12–14. között rendezik meg Erdőbényén.

Főbb fellépők: Kistehén, Dresch Mihály, Herczku Ágnes és Nikola Parov, Jorg Hegemann, Gryllus Vilmos, Édes Málé Trió, Káosz Kapitány, The Transform Quintet, Váczi Eszter Quartet, Escargoz, Nina Jazz. A teljes program itt van.