Keménykedés a Szigeten

2011.08.08. 12:15
29 hozzászólás

Ha valaki rockrajongóként indul a Szigetre, kézenfekvő lenne egyetlen tanácsot adni neki: menjen a Rock-Metal Nagyszínpadhoz, és töltse ott az öt napot. A Sziget szervezői, a nagyszínpaddá emeléssel két dolgot értek el egy csapásra. Az egyik, hogy a rockrajongók csak 10-ig vannak ellátva hallgatnivalóval, illetve még inkább kiszorultak a magyar zenekarok a Szigetről, legalábbis ha a metálzenét nézzük, mert rock az MR2 színpadon is akad azért, ha nem is sok. Viszont fel lehet úgy is fogni, hogy a Sziget végre az őt megérdemlő státuszt adta a keményebb zenéknek. Bizony akad elég érdekesség a Rock-Metal Nagyszínpadon és máshol is.

Szerdán például érdemes a Pop-Rock Nagyszínpadon kezdeni, mert az amerikai Rise Against lép fel, akik annak ellenére is előrébb tartanak, mint a magyar vonatkozású Ignite, hogy kb. ugyanazon a dallamos hardcore-punk vonalon mozognak. Akad több jó daluk is, szóval tévedni nem lehet velük nagyot. Innen továbbmenni már a rockereknek kiemelt színpadhoz érdemes, ahol a fesztiválra szép számmal érkező hollandok miatt kézenfekvő Within Temptation koncertezik. Aztán jön a rockatyaúristen Lemmy, hogy bemondja a mikrofonba: „mi vagyunk a Motörhead, rock 'n rollt játszunk”, és aztán meg is csinálja. Az esti időszak tartogat még egy nagy élményt, mégpedig a Suicidal Tendencies funkmetálját a Wan2-sátorban. Az amerikai kultzenekar az azóta bezárt West-Balkánban adott nemrég teltházas koncertet, a hetijegyes külföldiekkel kiegészítve a Szigeten is hatalmas bulit csinálhatnak.

Csütörtök a klasszikus metál napja. Lesz Helloween és Judas Priest is. Előbbi a germán keményzene nagyja, utóbbi pedig nagy bemutatást nem igényel, legfeljebb annyi infó fontos, hogy a zenekar egekig magasztalt gitárpárosa pár hónapja felbomlott, így hozzánk is egy fiatal új tehetséggel érkeznek. A Good Charlotte koncertjét csak azért említjük meg, mert lesz, és elvileg rock.

A keményzenében alternatív utakat kereső zenekarok pénteken érkeznek. Előbb a svéd Haunted, akik a metálzene határait próbálják tágítani, és bár kevésbé eredeti, mint lendületes a produkciójuk, mégis tartogathatnak meglepetéseket. A Deftones utolsó lemezével végleg bebizonyította, hogy nem egyszeri sikerre hivatott. A numetál hullámmal érkező, de azt sikeresen maga mögött hagyó zenekar elmúlt évekbeli élő teljesítménye alapján a Sziget talán legjobb koncertjét várhatjuk tőlük.

Bár a Thirty Second To Mars-rajongók nem őriznek jó barátságot az Index.hu-val, mégis elmondjuk, hogy szombaton lesznek ők is (az azóta elhunyt Amy Winehouse helyett), bár itt sem egyértelmű, hogy kemény zenének számít-e vagy lágynak. A metálszínpadon headlinerként a magyar Ektomorf és a brit Lostprophets zúz majd. Előbbit nem kell bemutatni, utóbbi viszont érdekes lehet a popzenerajongók számára is, hiszen bár rockgitárok mellett rengeteg dallammal rendelkeznek, állítólag a koncertjeikben van bőven energia.

Thirty Second To Mars ( Sziget 2010 )
Thirty Second To Mars ( Sziget 2010 )

Akinek még ezután sincs elege a keményzenéből vasárnap ismét truemetált kaphat, mert jön a Sonata Arctica, majd a Rock-Metal Nagyszínpad záróakkordja nem is lehet más, mint a Tankcsapda. Ezután ki lehet szárítani az izzadságtól összetapadt bőrnacit, és menni szépen dolgozni/tanulni/semmit tenni.