Még soha nem volt ennyire sem korszerű a Sziget

2011.08.09. 17:10
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sziget 2011-ben is! Mert a Sziget Fesztivál 2011 vitán felül Európa egyik, ha nem legütősebb fesztiválja és a százezres látogatószám, a világsztárok java igen komoly meggyőzőerő, sőt ómen, hogy a Sziget 2011-ben ismét a kontinens legjobb bulija lesz! Ha össze kellene foglalni a fesztivál lényegét, akkor az egy mondat lenne: A Szigeten minden van! ...Nehéz elfogulatlanul írni róla, hiszen a rendezvény már 1996-óta "kötelező" minden nyáron , de gyaníthatóan sokan egyetértenek, ha az 1993 óta minden évben megrendezett fesztivált a nyarak meghatározó eseményének kiáltjuk ki. Újabb nemzetközi szakmai elismerést zsebelhetett be kedvenc fesztiválunk, a Sziget. Mint tudjuk, nemrég a European Festival Awards a tíz legjobb nagyfesztivál közé sorolta a budapesti bulit. Most a The Independent szakújságírója - időrendi sorrendbe szedve a fesztiválokat - az öt legjobb európai zenei rendezvény között említi a Szigetet. A szerző Európa legnagyobb szabadtéri könnyűzenei rendezvényének nevezi a Szigetet, ahol lenyűgöző környezetben zajlanak a programok egy héten keresztül, éjjel-nappal. Az újságíró szerint a tavaly 380 ezres közönséget vonzó fesztivál nemcsak méreteit tekintve emelkedik ki a mezőnyből, hanem a zenei és egyéb kulturális programok változatosságát tekintve is egyértelműen Európa élvonalához tartozik.
Tovább »
 

Noha a Szigetet nem feltétlenül a legaktuálisabb fellépők névsoráért szeretjük, azért idén is bőven akadnak olyan előadók, amelyek még a haladó szellemű poprajongók, a tudatos zenefogyasztók és a trendhajhász indie-kölykök érdeklődését is kivívják maguknak. Vagy legalábbis egykor kivívták, és azok szavatosság ideje még nem járt le.

A Gesztiválon túli dimenzióban Prince nulladik napi koncertje mindenképp érdemes arra, hogy az ajánlónk elején kössön ki. Tudjátok, az a faszi, amelyik nemcsak Grammy-t nyert, de még a rock 'n'roll halhatatlanjainak névsorába is bekerült. Purple Rain, meg ilyenek. Kötelező.

Prince (Fotó: Bertrand Guay)
Prince (Fotó: Bertrand Guay)

A hivatalos első nap a brit The Maccabees ártalmatlan indie-tanglival melegíti elő a nagyszínpadot, ami ideális aláfestés lehet a délután első söreinek elfogyasztásához. Pár órával később, háromnegyed nyolckor a gyászhuszárok nagy örömére már a borongós Interpol áll a színpadra. Könnyedén kijelenthetjük, hogy a fesztivál egyik legjobban várt koncertjéről van szó, csakúgy, mint az azt követő Pulp esetében. Az újjáalakult britpop-legenda műsora nemcsak remek múltidézésnek, hanem hatalmas bulinak is ígérkezik. Ám a napfényes ausztrál electro szimpatizánsai is jót mulathatnak a MGMT-epigonnak számító duó, az Empire Of The Sun koncertjén a Party Arénában. Éjszaka pedig a tavalyi év nagy NME-reménysége, a Hurts tálalja majd korszerűnek mondott szintipopját az A38-WAN2 Színpadon.

La Roux
La Roux

Csütörtökön a délutáni műsorsáv vitathatatlanul legkellemesebb programja a csajos elektropop egyik legszimpatikusabb üdvöskéje, a La Roux fellépése lesz. Ezzel nagyjából azonos időben a tavaly hazánkban is koncertező Xiu Xiu prezentálja majd zseniálisan frusztrált és beteges dalait a hajós színpadon. Ugyanitt döngöl majd a Crystal Castles, vagyis a Skins-nemzedék talán legnagyobb ikonja is. Este pedig az érthetetlenül nagy népszerűségnek örvendő Kasabian áll majd a nagyszínpadra.

A pénteki nap láthatjuk minden idők egyik legtenyérbemászóbb koncertzenekarát, a British Sea Powert. Stadionrock, túlcsorduló érzelmek és színpompás giccs – ezek a hívószavak. Szerencsére este már a Bonkersre és a Dance Wiw Me-re pöröghetünk a szemtelenül fiatalon híressé vált Dizzee Rascal buliján. Aki szolidabb partira vágyik, az nyugodtan választhatja a három svéd pacák, Peter Bjorn and John előadását, akik vélhetően minden erejükkel azon lesznek, hogy bebizonyítsák, a Young Folks-on túl is van élet.

Szombaton a tavalyi közgázos gólyabál sztárfellépője, a Hadouken újra hazánkba látogat, hogy egy halott trend, a nu rave szellemét idézi meg ismét tinédzsereinknek. Őket a Fiatal Érző Nők szószólója, Kate Nash követi a színpadon, utána pedig a slágermániás Kaiser Chiefs koncertjén lehet majd nagyokat üvöltözni.

Gogol Bordello (Fotó: Földes András)
Gogol Bordello (Fotó: Földes András)

Az utolsó nap a hazai színpadokon már otthonosan mozgó Gogol Bordello műsora után a Sziget másik nagy húzóneve, a brooklyni The National játszik majd. Ők voltak azok, akiknek pár évvel ezelőtt majdnem sikerült letaszítani trónjáról az előképüknek tekinthető Interpolt, a szerda egyik headlinerét. Ezután két olyan zenekar követi egymást a nagyszínpadon, amelyik nemrég már fellépett a fesztiválon. A Manic Street Preachers és a White Lies koncertje pár éve egyaránt kellemes színfoltja volt a koncertfelhozatalnak. Ha minden jól megy, ezúttal is jól teljesítenek majd. Ez idő alatt azért mindenképp érdemes lesz átnézni a Marina & The Diamonds műsorára, persze csak akkor, ha vevők vagyunk a jó csaj és jó zene kombinációjára. Mellesleg napjaink legdivatosabb fekete zenésze, Kid Cudi is bemutatkozik majd hazánknak a Party Arénában.

Látogatók a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján, a budapesti Hajógyári-szigeten. (Fotó: Kollányi Péter)
Látogatók a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján, a budapesti Hajógyári-szigeten. (Fotó: Kollányi Péter)

A hét lezárásának legjobb módja pedig minden vitát és kétséget kizáróan a csodálatos Cowboy Junkies megtekintése lehet a világzenei színpadon. A Sziget programkínálata egyébként is a búskomor zenekarok tekintetében sikerült a legerősebbre. Szomorkodásra azonban tényleg semmi ok! Sőt.