Öt másodperc egy korsó sör

2011.08.10. 11:16
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sziget 2011-ben is! Mert a Sziget Fesztivál 2011 vitán felül Európa egyik, ha nem legütősebb fesztiválja és a százezres látogatószám, a világsztárok java igen komoly meggyőzőerő, sőt ómen, hogy a Sziget 2011-ben ismét a kontinens legjobb bulija lesz! Ha össze kellene foglalni a fesztivál lényegét, akkor az egy mondat lenne: A Szigeten minden van! ...Nehéz elfogulatlanul írni róla, hiszen a rendezvény már 1996-óta "kötelező" minden nyáron , de gyaníthatóan sokan egyetértenek, ha az 1993 óta minden évben megrendezett fesztivált a nyarak meghatározó eseményének kiáltjuk ki. Újabb nemzetközi szakmai elismerést zsebelhetett be kedvenc fesztiválunk, a Sziget. Mint tudjuk, nemrég a European Festival Awards a tíz legjobb nagyfesztivál közé sorolta a budapesti bulit. Most a The Independent szakújságírója - időrendi sorrendbe szedve a fesztiválokat - az öt legjobb európai zenei rendezvény között említi a Szigetet. A szerző Európa legnagyobb szabadtéri könnyűzenei rendezvényének nevezi a Szigetet, ahol lenyűgöző környezetben zajlanak a programok egy héten keresztül, éjjel-nappal. Az újságíró szerint a tavaly 380 ezres közönséget vonzó fesztivál nemcsak méreteit tekintve emelkedik ki a mezőnyből, hanem a zenei és egyéb kulturális programok változatosságát tekintve is egyértelműen Európa élvonalához tartozik.
Tovább »
 

A Szigeten csapolt sörröl minden évben megtudunk valami újat: kiderítettük már, hogy nem vizezik, sőt azt is, hogy picit megrázhatja az embert. Az idei újdonságok technikai jellegűek: egy gyorscsapoló berendezés és egy négykorsós papírtálca.

A gyorscsapoló a nagyszínpaddal szemközti Dreher pultban található. Karcsú kis berendezés, ami öt másodperc alatt teletölt egy félliteres poharat. A Dreher Sörgyárak Zrt. kedd este mutatta be egy sajtótájékoztatón – alaposan teszteltük, mit produkál, és arra jutottunk, hogy ugyanazt a minőséget hozza, mint a hagyományos pultban csapolt Dreherek. Sajnos csak ez az egy van a Szigeten, elkelne belőle még pár tucat a forgalmasabb pultokhoz. A négykorsós papírtálca neve pedig magáért beszél: könnyen lehet vele szállítani egyszerre több sört. Aki fogott már össze három-négy tele műanyag korsót, amiknek folyton benyomódott az oldala, értékelni fogja.

A cég egyébként idén az Ability Parkkal együttműködve jelzi a Sziget társadalmi szerepvállalását. A fesztiválon mindenféle játékok – például söröskupakokból kirakhat Braille-írás – hívják fel a figyelmet a megváltozott munkaképességűek elfogadására. A leglátványosabb attrakció pedig továbbra is a Dreher in the Sky, vagyis a bárpult, ahol ötven méterrel a sziget fölött lehet meginni egy korsó sört. Belépő nincs, csak a sört kell kifizetni, illetve a sort kiállni.