Megnyílt a European Meeting Point

2011.08.11. 10:05
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sziget 2011-ben is! Mert a Sziget Fesztivál 2011 vitán felül Európa egyik, ha nem legütősebb fesztiválja és a százezres látogatószám, a világsztárok java igen komoly meggyőzőerő, sőt ómen, hogy a Sziget 2011-ben ismét a kontinens legjobb bulija lesz! Ha össze kellene foglalni a fesztivál lényegét, akkor az egy mondat lenne: A Szigeten minden van! ...Nehéz elfogulatlanul írni róla, hiszen a rendezvény már 1996-óta "kötelező" minden nyáron , de gyaníthatóan sokan egyetértenek, ha az 1993 óta minden évben megrendezett fesztivált a nyarak meghatározó eseményének kiáltjuk ki. Újabb nemzetközi szakmai elismerést zsebelhetett be kedvenc fesztiválunk, a Sziget. Mint tudjuk, nemrég a European Festival Awards a tíz legjobb nagyfesztivál közé sorolta a budapesti bulit. Most a The Independent szakújságírója - időrendi sorrendbe szedve a fesztiválokat - az öt legjobb európai zenei rendezvény között említi a Szigetet. A szerző Európa legnagyobb szabadtéri könnyűzenei rendezvényének nevezi a Szigetet, ahol lenyűgöző környezetben zajlanak a programok egy héten keresztül, éjjel-nappal. Az újságíró szerint a tavaly 380 ezres közönséget vonzó fesztivál nemcsak méreteit tekintve emelkedik ki a mezőnyből, hanem a zenei és egyéb kulturális programok változatosságát tekintve is egyértelműen Európa élvonalához tartozik.
Tovább »
 

Négy civil szervezet mutatkozik be az idei Sziget fesztiválon a European Meeting Pointon, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének rendezvényhelyszínén, amelynek hivatalos megnyitóját szerdán tartották.

A szigetlakók megismerkedhetnek a cafebabel.com tízéves európai magazinnal, a Corvinus Külügyi és Kulturális Egyesülettel, a Pillar Alapítvánnyal és AEGEE - Budapesttel, Európa egyik legnagyobb ifjúsági szervezetével. Ugyancsak a European Meeting Pointon kapott helyet az E4U!, a belga, francia, német, holland, brit és svájci együttműködésből létrejött nemzetközi segítségnyújtási szervezet, amelyhez a külföldi szigetlátogatók fordulhatnak például úti okmányaik elvesztése esetén.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a Sziget és az Európai Bizottság együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza, tavaly például a spanyol, belga és magyar EU-elnökségi trióhoz kapcsolódva tartottak programokat a fesztiválon.

Szűcs kiemelte: a programsorozat célja az Európai Unió megismertetése, az iránta való érdeklődés felkeltése. "Szeretnénk rámutatni, hogy az unió nem egy absztrakt és érthetetlen szervezet" - tette hozzá. Kiemelte: az idei év "specialitása", hogy most ünneplik a Roma sátor tízéves fennállását, valamint hogy idén tavasszal, a magyar elnökség idején fogadta el az Európai Tanács a roma keretstratégiát.

Andor László szociális ügyekért felelős EU-biztos kiemelte: a romák szociális helyzetével kapcsolatos problémák tavaly kerültek reflektorfénybe, amikor Franciaország kitoloncolt több roma bevándorlót. Mint rámutatott, a probléma nagysága indokolja, hogy az Európai Bizottság is foglalkozzon a kérdéssel.

"Sok esetben a politikai eltökéltség is hiányzik ezeknek a igen súlyos szociális problémáknak a megoldására" - fogalmazott, hozzátéve: az egyes országok megoldatlan konfliktusai továbbterjedhetnek a többi európai uniós országra is. "Nem csupán segíteni kell, hanem el kell várni a nemzeti kormányoktól, hogy ne tolják tovább a problémákat a jövőbe" - hangsúlyozta.

A biztos kitért arra is, hogy a szociális ügyek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, ezért különösen jelentős a roma keretstratégia elfogadása. Az országoknak maguknak kell megalkotniuk a saját stratégiájukat. "Meghatároztuk azokat a szempontokat, amelyek szerint a tagországok évről-évre be fognak számolni" - fogalmazott, a szempontok között az oktatásügyet, az egészségügyet, s lakáspolitikát és a foglalkoztatást említve.

Andor László szerint különösen fontos, hogy a helyi stratégiák kialakításában részt vegyenek a romák is - a kidolgozás és a végrehajtás fázisában is.

Balogh Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár párhuzamot vont a Sziget és az Európai Unió között, mondván, mindkettő értékeit csak azok élvezhetik, akik "a kerítésen belül" vannak. Megemlítette: reményei szerint minél többen elgondolkodnak majd a romák helyzetén. A European Meeting Point jelentőségéről szólva kitért arra is: különösen fontos, hogy formálják a következő generáció jövőképét.