Blokád alá vették a Szigetet a vármegyések

2011.08.12. 20:35 Módosítva: 2011.08.12. 21:49
Az Index fesztiválblogja

Több társával együtt előállították a Sziget fesztivál bejárata elől Zagyva György Gyulát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét, a Jobbik országgyűlési képviselőjét péntek este.

Rendkívüli helyzet alakult ki a Hajógyári-szigetre vezető főbejáratnál, késő délután a Sziget fesztivál fő beengedőpontjánál megjelentek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai, akik korábbi szándékuknak megfelelően a magas benzinárak ellen szerettek volna tüntetni a Szigeten, illetve annak bejáratánál.

Zagyva György Gyula a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Ezt követően a mintegy 70 tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket.

A K-hídnál vagy húszan néztek farkasszemet ugyanennyi készenlétis, sisakos, gumibotos rendőrrel és In-Kal-os biztonsági emberrel. A HVIM tagjai közül páran jeggyel bejutottak, őket a biztonságiak alapos ellenőrzésnek, fémdetektoros vizsgálatnak vetették alá. A Sziget bejáratánál több tüntető elállta az utat a fesztiválozni szándékozók előtt, akik ekkor csak egy kordonkapun tudtak bejutni. A rendőrség lezárta a Mozaik utcát a K- és a közúti híd között, ezért nagy dugó alakult ki a környéken.

A rendőrség estére erősítést kapott. Elkezdték a csoport feloszlatását, több embert kiemeltek, és igazoltatás után az időközben megérkezett rabszállítóba raktak. A rendőri akciót "ÁVH, ÁVH" kiáltásokkal kommentálták a HVIM tagjai. A rendőrök egyébként azokat kezdték előállítani, akik elállták a Sziget bejáratát, fél tízre ezzel körülbelül végeztek is. Egy 10-20 fős, zömmel betyársereg feliratú pólót viselő csoport ismételten megpróbált bejutni a Szigetre, de a készenlétis rendőrök megakadályozták a kísérletet. A rendőrök előállították Zagyva Gyulát is, amire kissé feszülten reagáltak a tüntetők, de végül nem sokkal fél tíz után önszántukból elhagyták a K-híd környékét, azzal, hogy szombaton ismét visszajönnek, mivel este hattól tízig van területfoglalási engedélyük tüntetésre.

A jobbikos képviselőn kívül négy tüntetőt állítottak elő rendzavarásért. Öt másik személyt ugyanakkor kábítószerrel való visszaélés miatt állítottak elő a BRFK munkatársai.

A HVIM megjelenése miatt a fesztivál területére csak nagyon lassan lehetett bejutni, nagy volt a torlódás. Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke hangsúlyozta, a fesztiválra a tüntetők ellenére be lehetett menni, nem volt veszélyhelyzet. Tudósítónk késő esti jelentése szerint a nyolc beengedési pontból ötön simán be lehetett jutni, a tüntetők egyszerűen kevesen maradtak ahhoz, hogy elállják az összes bejáratot.

A HVIM ellen a fesztivál főbejáratának másik oldalán tüntetést tartott a Facebookon szerveződő civilek csoportja. A közösségi oldalon megfogalmazottak szerint tiltakoznak a szélsőséges elveket hirdető mozgalom tevékenysége ellen, amelyről a közelmúltban a Sun riporterei is beszámoltak, és amely Magyarország nemzetközi megítélését negatív irányba befolyásolja.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól először azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mivel a rendezvény helyszíne jelenleg magánterületnek minősül, ezért a rendőrség ott nincs jelen, amíg nem történik rendbontás, a bejáratoknál pedig a szokott létszámban biztosítják a rendet. Újbóli érdeklődésünkre későbbi tájékoztatást ígértek a helyzetről.

A HVIM-hez köthető Gyimesi Zoltán, aki már kedden is megpróbált bejutni a Szigetre, még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak ellen a fesztivál feltételezett időpontjára. Eredetileg augusztus 1. és 20. közötti időszakra kérte az engedélyezést, így a demonstrációt augusztus 1-jén meg kellett volna kezdeni. Közben egyes információk szerint módosítást kért a rendőrségtől, és a megmozdulást augusztus 9-ére akarta áthelyezni. A BRFK szóvivője akkor azt a tájékoztatást adta, hogy a Sziget fesztivál helyszíne már magánterületnek minősül, így a tulajdonos, illetve a bérlő döntheti el, kit és milyen feltételekkel enged be oda. "A rendőrségnek sem mérlegelési, sem döntési jogköre nincsen ebben az esetben", mondta.