Indul a Szegedi Ifjúsági Napok

2011.08.23. 13:56 Módosítva: 2011.08.23. 17:34
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Kék ég, zöld fű, szőke Tisza és SZIN-es programok - ezt ígéri látogatóinak minden év augusztusában a Szegedi Ifjúsági Napok, mely egyedi jelzők sokaságát tudja magáénak. Így a SZIN a legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai fesztivál a maga több mint 40 évével, a legnagyobb multikulturális nyárzáró buli, az egyetlen olyan fesztivál, mely természetes vízparton és egyszerre medencékkel tarkított strandkörnyezetben zajlik, és nem utolsó sorban az első hazai fieszta, mely a fenntartható fejlődés, az ökotudatos életmód népszerűsítését tűzte ki céljául. A SZIN a legideálisabb hely, hogy a fesztiválozó közönség jó hangulatban vegyen búcsút a nyártól. Minderről a legjobb hazai zenekarok és Dj-k mellett külföldi sztárok gondoskodnak, akik pedig más jellegű kikapcsolódásra vágynak, azoknak számos sport, színházi és mozi program kínál alternatívát. A Szegedi Ifjúsági Napok környezettudatos tevékenységéért 2009-ben elnyerte a Környzetvédelmi Minisztérium "Zöld Fesztivál" minősítését, és a világ legzöldebb fesztiváljai közé is választották a rendezvényt: elsőként a honi fesztiválok közt a SZIN kapta meg a világ fesztiváljainak "zöld" törekvéseit értékelő Greener Festival szervezet díját.
Tovább »
 

A Szegedi Ifjúsági Napok két szó köré épül idén is: környezetvédelem és élhetőség. Az előbbi a szokásos repoharas, zöld sátras, civil mozgalmas vonal, ami valószínűleg ismét programot szolgáltat a fesztiválozóknak a délutáni koncertekig, az utóbbi pedig annyit tesz, hogy a SZIN nagyon barátságos környezetben van, kevés az esély a tömegiszonyra, és nem kell fél órákat sétálni egyik színpadtól a másikig.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A program is leginkább a helyiekre, illetve a koncertekkel annyira nem törődő, de jót bulizni akaró egyetemistákra van tekintettel. Ez annyit tesz, hogy a fellépők többségének ismerős a neve, de az esetek többségében egyetlen daluk létezik, amit mindenki ismer. Ez bőven elég is arra, hogy a ráadásban eljátsszák majd, elénekelje mindenki, és lehet is menni tovább fürdőzni. Ilyen a második napon fellépő Wheatus, aminek természetesen csak a vicces Teenage Dirtbagjét szokás ismerni, azt viszont bárki kívülről fújja, aki végignézte a Losert akár egyszer is. A jamaikai Diana King valamivel komolyabb attrakció, hiszen ő a Shy Guy-jal, és a I Say A Little Prayerrel is tarolt, igaz ez utóbbi valójában egy Aretha Franklin-dal, csak a feldolgozásra ujjat feltartva is lehet táncolni.

Azért ennyiben nem merül ki a felhozatal, idejönnek ugyanis a magyar fesztiválokon már jól bejáratott nevek, és bár idén legalább itt nincs Parov Stelar, azért a NOHA-t, és egy Russkaját sikerült behúzni ismét. Nem ismeretlen Magyarországon a Danko Jones neve sem, de róluk azért elmondható, hogy fiatalok, ráadásul instant bulit zavarnak le bárhol, ahol fellépnek.

A legaktuálisabb húzónév valószínűleg Kelis, aki annak ellenére, hogy will.i.ammel is dolgozott közösen, meglepően színvonalas dolgokat is adott már ki a kezéből, különös tekintettel a Milkshake-re. Kelis tavalyi lemeze tipikus nyári poplemez, a lehető legtáncosabb stílusokból válogatva, ezért nem valószínű, hogy megismétli a két évvel ezelőtt Gabriella Cilmi által bemutatott fiaskót. Bár már 2011 van, azért még bőven nem ciki élőben is végigmulatni Kelis repertoárját, hiszen jól hallhatóan erre találta ki az egészet.

Ezen túl megkapja Szeged a magyar zeneipar szokásos fesztiválkompatibilis részét, tehát lesz PASO, 30Y, NEO, Kowalsky, de még az Edda is megjelenik, ha csak nem rabolják el szegény Attist az űrlények. A legkiemelkedőbb a VHK fellépése lehet, akik azért idén sem fesztiválozták hülyére magukat.

Mindez szerdától egészen vasárnap hajnalig, ráadásul előreláthatólag végig kánikulában, az Újszegedi Partfürdőn.