Indul a Pannónia Fesztivál

2012.05.24. 20:28
Az Index fesztiválblogja

A Pannónia Fesztivál csütörtöki megnyitásával mondhatjuk, hogy elkezdődött a 2012-es, nyári fesztiválszezon Magyarországon. Az idén ötödik alkalommal megtartott, Várpalotáról Szántódpusztára költöző rendezvény annak idején még azzal a mottóval indult, hogy kizárólag magyar fellépőkkel is lehet emberközeli árakkal rendelkező fesztivált tartani itthon anélkül, hogy külföldi headlinerekre lenne szükség hozzá. Ez a tendencia a tavalyi Twister Sisterrel azonban megszakadt, helyette egy új irányvonalat céloztak meg a szervezők, aminek része az egész buli Balatonra költöztetése.

DSC 0400
Fotó: Jóni Bernadett

A Pannónia Fesztiválról az átlag zenekedvelő fejében az a kép él, hogy itt még bőven látni a szemetes mellett piknikező, egymást pelenkázó punkokat, Ossian-pólós szakmunkásmetálosokat és egyetemistákat olyan vidéki intézményekből, amelyek létezéséről nem is tudtunk addig. Sokak szerint pont ez a jó Paféban, hogy visszahozza a régi fesztiválok hangulatát azzal, hogy minden korosztály, szubkultúra és társadalmi réteg számára elérhető. Ebből kiindulva abszolút kézenfekvő választásnak tűnt, hogy kizárólag itthoni zenekarokat hívjanak fellépni, hiszen ennek a célközönségnek fölösleges mondjuk egy Anna Calvit rakni a nagyszínpadra, ha a Kowalsky meg a Vegára is boldogan elbuliznak. Lehet azonban, hogy idén ez kicsit másképp lesz.

A programokat ismerve bátran kijelenthető, hogy a Pafe igen nagy hangsúlyt fektet ebben az évben a hiphopra. A másodvirágzását élő magyar rapnek egyébként is már ideje volt helyet követelnie magának valahol, márpedig erre a legjobb alkalom lehet a szántódi buli. A fesztivál külföldi főfellépői ugyanis mind ennek a színtérnek a figurái. A mainstreambe tartozó világsztár Flo Rida mellett igazi legendák is jönnek, akik jelenléte nagyban befolyásolta a hiphop fejlődését. Ilyen a csütörtökön fellépő Onyx, akiknek '93-as Bacdafucup című bemutatkozó lemeze a műfaj egyik meghatározó örökbecsűjét, a Slamet is tartalmazta. Az utóbbi években keveset hallani a színészkedésbe is belekezdő tagokról (Drót, Kemény zsaruk, Miami helyszínelők stb.) pedig egyre többet dolgoznak európai előadókkal.

A másik húzónév a fesztiválon a vasárnap színpadra lépő Slaughterhouse. A viszonylag fiatal társaság igen hamar nevet szerzett magának a szakmában, aminek a legszembetűnőbb jele, hogy a júniusban megjelenő második nagylemezüket már az a Shady Records fogja kiadni, aminek Eminem a tulajdonosa és egyben alapítója is. Rajtuk kívül az amerikai Afu-Ra is tiszteletét teszi pénteken, aki tavaly adott ki közös dalt egy hazai hiphop producerrel DJ Zefillel. Ő sem számít kis névnek, hiszen olyan kultikus előadókkal működött együtt korábban, mint GZA, RZA és Masta Killa a Wu-Tang Clanból, Ky-Mani Marley vagy a tragikus hirtelenséggel elhunyt Guru. Egy másik DJ Zefillel kollaboráló, a hiphop mellett reggae és jungle vonalon is mozgó figura jön, az Onyx napján színpadra lépő Deadly Hunta, aki 2000-es évek környékén számtalan ismert drum and bass tracken szövegelt irgalmatlan tempójú raggájával. Körítésnek pedig ott lesz szinte az egész hazai hiphopszíntér kezdve a Punnany Massiffal, az Akkezdet Phiain és a Hősökön át egészen Funktasztikusig a teljesség igénye nélkül.

Természetesen a Pannónia Fesztiváltól megszokottan a hiphop mellett ott lesz rengeteg poprcok zenekar is Szántódpusztán. A négy nap alatt fellép a 30Y, a Csík Zenekar, a Depresszió, a Fish!, a Kiscsillag, a PASO, a Quimby, az Ossian, a Subscribe, a Tankcsapda stb. A teljes program erre található.