nono

El vagyunk eresztve popzenével

2012.06.28. 10:07
Az Index fesztiválblogja

Idén valahogy nagyon egy magyar fesztiválra koncentrálódnak a rádióbarát gitár - és sima popzenék, de persze örüljünk, mert így talán nem kell minden létező pénzünket egy feldíszített pusztában elverni. Nyilván van pár dolog, ami hiányzik, ugyanakkor a gitárpop vonal például annyira gyenge mostanában, hogy egyáltalán nem zavaró, ha olyan zenekar jön, ami pár évvel korábban tengette a legszebb napjait. Nagyvonalakban tekintsük át mit kötelező megnézni idén.

VOLT Fesztivál

Kezdhetünk a Volton, ahol a Skrillexre váró felnyírtt hajú hímnősök között végigélvezhetjük a Coldplay legjobb követőjeként emlegetett, és épp ugyanolyan modoros rádióbarát zenében utazó Snow Patrolt, ahol garantáltan meghatódhatunk a nagyívű dallamokon. Sopronban van talán a legkeményebb dolga az embernek, de lehet vigasztalódni a kanadai Simple Plannel, és a Stoogest gyakorlatilag közelező megnézni még akkor is, ha valakinek tényleg minden túl kemény, amit hosszú hajú férfiak csinálni. Sopron, június 27-30.

Balaton Sound

Ezzel szemben a korábban szinte csak és kizárólag a felhajtott galléros Lacoste pólók rajongóinak fenntartott Balaton Sound meglepően erős, és még úgy is van esélye a bezzegfesztiválként emlegetett, egy időben rendezett szlovákiai Pohodával és a szerb Exittel szemben, hogy a legnagyobb dobásként emlegetett Björk visszamondta a koncertjét. Helyette Armin Van Buurent hívták meg, amiről jobb nem beszélni, nyilván kellett valaki, aki ráér. Lesz viszont Gossip is, ami az egész idei fesztiválszezon egyik legnagyobb és legaktuálisabb dobása. Beth Dittóéknak most jött ki a nagyszerűen sikerült új lemezük, tonnányi slágerük van, és úgy általában ritkán lehet annyira örülni fellépésnek, mint a Gossipnak. Lesz még például Animal Collective, aminél hipsterebb dolog nem nagyon létezik jelenleg (hogy ez jó-e vagy rossz, azt mindenki döntse el otthon), reménykedhetünk, hogy Calvin Harris előveszi a “következő David Guetta” státusz előtti dalait, Dizzie Rascal és Tinie Tempah modern hip-hopjára meg már tényleg csak ugrálni kell majd. Zamárdi, július 12-15.

Sziget

Mivel a Hegyalja idén annyira ráment a metálra, hogy aki valamivel lazább dologra vágyik, az maximum az Alphaville-nek örülhet, ezért lazán át is ugorhatjuk azt, és a leginkább részeg egyetemistáknak szervezett fesztivált, akkor egyből ki is lyukadunk a Szigetnél, ahol viszont nagyszerűen elengedhetjük magunkat, ráadásul egyre erősödik a tendencia, hogy a kisebb színpadokon is érdemes szétnézni. Megnézhetjük például Az új PJ Harveynak kikiáltott Anna Calvi fellépését, vagy újra szórakozhatunk egyet a Hurts szintipopjára, a Crystal Fighters spanyolos hangulatú elektropopjára, a The xx introvertált kamaszkort idéző minimalista popzenéjére, a klub után fesztiválon is szomorkodásra képes Horrorsra, az MGMT farvizén felúszott Friendly Firesre, vagy a legklasszikusabb angol gitárzenéket szuperül lemásoló Vaccinesre.

Azért ne menjünk el a nagyok mellett sem, amik közül kiemelkedik az újra összeállt Stone Roses. Ian Brown és zenekara ráadásul nem hibázhat nagyot, mert a zenekar több, mint húsz éve kiadott első lemezén nincs gyenge dal, a másodikat meg valószínűleg nem fogják túlerőltetni. A Placebo jó úton van a Prodigyvé válás felé vezető úton, de ettől még koncertzenekarként most is jó, a Ting Tings ezúttal már úgy mutatja be második lemezének dalait, hogy azokat mi is ismerjük. Sokat várhatunk a hamarosan negyedik albumát megjelentető Killerstől is, és biztosan jól fogja hozni a standard indie-t a Maximo Park, bár azért nem tudunk elmenni a tény mellett, hogy kicsit felül van reprezentálva az angol gitárzene ahhoz képest, mennyire nem történik arrafelé semmi mostanában. Budapest, Óbudai-sziget, augusztus 6-13.