Fesztiváltúra Európában – Július

2012.07.06. 10:08
Az Index fesztiválblogja

Június végén kezdtünk bele nagyravágyó fesztiváltúránkba, aminek keretében ki szeretnénk deríteni, hogy végig tudunk-e úgy menni Európán, hogy a lehető legminimálisabb átfedéssel, a lehető legnagyobbat bulizzunk, a legtöbb koncertet lássuk, és persze szép helyeken is járjunk. Ebben a hónapban lesz minden, a metáltól az elektróig, a nagy öregektől a nyikhajokig. Indulás július 6-án, pénteken, érkezés július 30-án hétfőn. Persze továbbra is áll, hogy ezeket külön-külön is meg lehet látogatni, sőt, alul egy nagy terjedelmű, egyenként az útvonalba beilleszthető fesztiválfelsorolást is talál a kedves olvasó, csak hogy szó essen itt szinte mindenről.

Super Bock Super Rock / Portugália

Vegyük kapásból az irányt Portugália felé. Ha eljutottunk Lisszabonig akkor onnan 15-30 percenként megy vonat Coinába, ahonnan meg tudjuk közelíteni a fesztivált. Mivel még a turnénk elején járunk, és frissek és üdék vagyunk, ezért ezen a hétvégén minden nap másik fesztiválra látogatunk. Portugáliában megnézzük a Horrors koncertjét, a Rapture-t, majd Lana Del Ray után egy sokkal belevalóbb csaj, M.I.A. koncertjén ugráljunk, majd vegyük Anglia felé az irányt. Sose felejtsük, a fapados légitársaságok a jóbarátaink.

T in the Park / Skócia

A brit fesztiválokat mindig valamiféle különleges misztikum veszi körbe. Egy brit fesztivál mindig külön figyelmet érdemel, úgyhogy ezek közül nézzük meg egy különlegesebbet (hogy ne csak Angliában császkáljunk), mondjuk a skóciai T in the Parkot, ahol július 7-én szombaton az angol botrányhőst, Pete Dohertyt láthatjuk, táncolhatunk Calvin Harrisre, és a Stone Rosest se hagyjuk ki, ha már ott vagyunk.

Wireless fesztivál / Anglia

Igazi vasárnapi buli a Hyde Parkban, ahol gyakorlatilag az összes könnyed aktuális pop menőséget megnézhetjük, miközben etetjük a cuki kis mókusokat, akiket nem zavar annyira egy fesztivál, mint a soproni madarakat. Rihanna hátha összebalhézik Nicki Minaj kisasszonnyal, vagy legalább előadják együtt a közös dalukat, de ott lesz Jessie J is és Labirinth.

A következő napokat pihenjük ki Londonban, és készüljünk fel, hogy a soron következő fesztiválra kicsit nehezebb lesz eljutni.

Benicassim International Festival / Spanyolország

Igazítsuk úgy az utazásunkat, hogy legkésőbb július 12-ére, csütörtökre már Valenciában legyünk, de ha London helyett itt ütjük el a szabadnapujainkat akkor is jól járunk, hiszen nagyon szép vidékre megyünk bulizni. Csütörtökön megnézhetjük a Florance + The Machine-t, a Horrorst, és az At The Drive-In zenekart, ami félig Mars Volta, és akik újra-összeállásának mostanában nagyon sokan örülnek.

Bilbao BBK Live / Spanyolország

Másnap is maradunk Spanyolországban, csak Bilbaóba kell áthelyezni a székhelyünket, ahol két napot töltünk majd. Pénteken a Kooks zenéjével melegíthetünk az este nagy koncertjére, a Radioheadre. Másnap mindenképpen nézzünk körbe Bilbaóban, amit a baszkok a nemzeti fővárusoknak tekintenek. Menjünk el a Guggenheim múzeumba, de legalábbis fotózkodjunk előtte Puppyval, a múzeumot őrző hatalmas virágkutyával. Este lazításképpen megnézhetjük az újra összeálló, és új lemezzel előrukkoló Garbage zenekart, majd a hamarosan Budapesten is fellépő Keane-t.

Dour Festival / Belgium

Vasárnap Belgiumban kicsit helyre kell rakni az ekkorra már teljesen popba fulladt zenei élményeinket, és meg kell erősíteni magunkat egy kis metálzenével. Nézzük meg a Crowbart, a nagyon menő, black metalos rock & roll zenét játszó Kvelertak zenekart, és Mastodon farvizén evezgető Baronesst. Este újra olyan koncertélményben lesz részünk amivel végigmenőzhetjük az értelmiségi barátainkkal folyatott beszélgetéseket, úgyhogy a hetet a Flaming Lips zenekar koncertjével zárjuk.

Hétfőn és kedden lesz egy kis időnk regenerálódni, egyetlen célunk hogy eljussunk a következő fesztiválunk színhelyére, ami Portugáliában van.

Marés Vivas / Portugal

Szerdától a Mares Vivas fesztiválon fogunk bulizni két napot. Portóba megyünk, ami Portugália második legnagyobb városa, és a híres portói bor otthona, amit nem biztos, hogy a fesztivál területén is megízlelhetünk, de a szigorú előírásoknak megfelelő borokat, vagy legalábbis a Ruby fajtáját, ami állítólag nem olyan drága, mindenképpen érdemes kipróbálni. Július 18-án a fesztiválon pedig megnézhetjük a  Wolfmothert, a The Soundsot, és a Franz Ferdinandot. Másnap pedig letesztelhetjük, hogy a Garbage énekesnőjének, Shirley Mansonnak új fellépőruhája van-e múlt szombat óta, és nézzük meg a Cultot és a Kaiser Chiefs zenekart is.

Vielles Charrues Festival / Franciaország

Pénteken már Franciaországba kell eljutnunk, azon belül is a Bretagne–félsziget közepére. Mivel gyönyörű helyről van szó, és a programok is igazán jók, ezért itt tovább maradunk az átlagosnál. A fesztiválon három napot töltünk: pénteken megnézzük a Bloc Partyt, táncolunk egyet Martin Solveig zenéjére, és magunkba fordulunk a Cure-koncert után. Ha másnapra is bennünk maradna a világfájdalom akkor a Justice biztos, hogy kirázza belőlünk, hogy aztán Sting koncertjén andalogjunk egy kicsit szombati levezetésképpen. Vasárnap a Garbage-ot már teljes lelki nyugalommal kihagyhatjuk, helyette menjünk Gossipra, táncoljunk Santigoldra, a Kasabian kötelező elem, ahogy Bob Dylan is kihagyhatatlan. A következő néhány napon pedig barangoljuk be a vidéket, pinenni nem kell, hiszen egy kicsit úgy is öregesre vesszük majd a figurát a következő hét végén.

Suikkerrock / Belgium

Az utolsó júliusi hétvégénken ajánlatunk egy kis időutazás lesz, amit Tienenben kezdünk, és ahogy telik majd a hétvége, úgy közelítjük meg a jelenkort is. Július 26-tól három napot a Suikkerrock fesztiválon mulatunk, ahol csütörtökön megnézzük a ZZ Top zenekart, majd pénteken szintén legendákra bulizunk, hiszen ott a Status Quo, valamint  Alice Cooper is az a név, akit egyszer mindenképpen látni kell. Szombatra előre ugrunk néhány évet az időben, és nyomathatjuk a party rockot az LMFAO-val, vagy táncolhatunk Mikára.

Tomorrowland / Belgium

Vasárnap, a júliusi turnénk zárásaként egészen a jelenig ugrunk, és a rockzenei ősök után, belevetjük magunkat a Boomban megrendezésre kerülő Tomorrowland fesztivál elektronikus zenei felhozatalába. David Guetta már nem biztos, hogy annyira vonzó, hiszen lassan már magyarul is tud, illetve a forintját sem kell visszaváltania a reptéren, mert úgy is visszajön néhány havonta, sőt a Balaton Sound hetére akár állandó üdülési jogot is vehet Zamárdi valamelyik apartmanházában, vagy Siófok valamelyik luxusüdülő-telepén. Itt lesz Steve Aoki, Josh Wink és a mindig is menőnek számító Richie Hawtin is, akikre egészen reggelig csapathatjuk, hogy méltóképpen tudjuk zárni a júliusi turnénkat.

Alternatív útvonal

Rock For People

Helyszín: Hradec Kralové / Csehország

Időpont: Július 3 –6

Főbb fellépők: The Kooks, Franz Ferdinand, Skrillex, The Prodigy, Faith No More, Crystal Castles, Enter Shikari

Open'er festival

Helyszín: Gdyna / Lengyelország

Időpont: Július 4 – 7

Főbb fellépők: Bloc Party, Franz Ferdinand, Bon Iver, The XX, The Mars Volta, Justice, The Ting Tings, Yeasayer

Putte i Parken

Helyszín: Karlskoga

Időpont: Július 4-7

Főbb fellépők: Tinie Tempah, Chris Cornell, Flogging Molly, Kent

Roskilde

Helyszín: Roskilde / Dánia

Időpont: Július 5-8

Főbb fellépők: The Cure, Björk, The Shins, Bon Iver, Santigold, Bruce Springsteen, Wiz Khalifa, Machine Head, Gossip, Refused, M83

Super Bock Super Rock

Helyszín: Sesimbra / Portugália

Időpont: Július 5-7

Főbb fellépők: Incubus, Bloc Party, M.I.A., Regina Spektor, The Shins, Hot Chip, Peter Gabriel, The Horrors, Lana Del Ray, Apparat, Pete Doherty

Pohoda

Helyszín: Trencsén / Szlovákia

Időpont: Július 5-7

Főbb fellépők: Kasabian, The Kooks, Yann Tiersen, Lou Reed, White Lies, Caribou, The Horrors, Public Enemy, Emika,. Two Doors Cinema Club

Urban Art Forms Festival

Helyszín: Bécsújhely /Ausztria

Időpont: Július 5-7

Főbb fellépők: Pendulum, Justice, Skrillex, Peaches, Paul Kalkbrenner, Noisia

Les Ardentes Festival

Helyszín: Liege / Belgium

Időpont Július 5- 8

Főbb fellépők: Marilyn Manson, Morrissey, M83, 50 Cent, Cypress Hill, The Ting Tings, White Lies, Patti Smith, Death In Vegas

Openair

Helyszín: Frauenfeld / Svájc

Időpont: Július 6-8

Főbb fellépők: Drake, 50 Cent, Ludacris, Sean Paul, Nas, Tinie Tempah

Ruisrock Festival

Helyszín: Turku / Finnország

Időpont: Július 6-8

Főbb fellépők: Nightwish, Children Of Bodom, Bloc Party, The Mars Volta, Snoop Dog, Pulp, Apocalyptica

Sonisphere

Helyszín: Amnéville / Franciaország

Időpont: Július 7-8

Főbb fellépők: Faith No More, Evanessence, Marilyn Manson, Wolfmother, Machine Head, Soulfly

Sonisphere

Helyszín: Helsinki / Finnország

Időpont: Július 6-8

Főbb fellépők: Metallica, Machine Head, Ghost, Gojira

B'estfest

Helyszín: Bukarest / Románia

Időpont: Július 6 -8

Főbb fellépők: Garbage, Pulp, Messugah, Kreator. Röyksopp, Moonspell

Wakestock

Helyszín: Abersoch / Anglia

Időpont: Július 6-8

Főbb fellépők: Funeral For A Friend, Calvin Harris, Hadouken!, Dizzie Rascal, Katy B

Rock Zottegem

Helyszín: Zottegem / Belgium

Időpont: Július 6-7

Főbb fellépők: Alanis Morisette, Soulfly, Sepultura, The Cult, Triggefinger

Bospop

Helyszín: Weert / Hollandia

Időpont: Július 7-8

Főbb fellépők: Chris Cornell, Tom Jones, Patti Smith, Opeth, Alanis Morisette, Lenny Kravitz

Exit

Helyszín: Újvidék / Szerbia

Időpont: Július 12-15

Főbb fellépők: Guns n' Roses, Duran Duran, New Order, Avicii, Gossip, Suicidal Tendencies

Latitude Festival

Helyszín: Southwold / Anglia

Időpont: Július 12-15

Főbb fellépők: Bon Iver, M83. White Lies, Yeasayer, Lana Del Ray, dEUS, Paul Weller

Colours Of Ostrava

Helyszín: Ostrava / Csehország

Időpont: Július 12-15

Főbb fellépők: Animal Collective, Alanis Morisette, The Flaming Lips, Antony and the Johnsons, Infected Mushroom

Gurtenfestival

Helyszín: Berne / Svájc

Időpont: Július 12-15

Főbb fellépők: Norah Jones, Snow Patrol, Lenny Kravitz, Santigold

Airbeat One

Helyszín: Neustadt – Glewe / Németország

Időpont:  Július 12-15

Főbb fellépők: Digitalism, Deichkind, Cosmic Gate, Fedde Le Grand

Optimus Alive

Helyszín: Oeiras / Portugália

Időpont: Július 13-15

Főbb fellépők: Radiohead, The Cure, Kooks, Snow Patrol, Santigold, LMFAO

Hard Rock Calling

Helyszín: London / Anglia

Időpont: Július 13-15

Főbb zenekarok: The Mars Volta, Soundgarden, The Stooges, Black Stone Cherry

Melt! Festival

Helyszín: Gräfenhainichen / Németország

Időpont: Július 13-15

Főbb fellépők: Bloc Party, Justice, Caribou, Yeasayer, Gossip

Ilosaarirock Festival

Helyszín: Joensuu / Finnország

Időpont: Július 13-14

Főbb fellépők: The Hives, The XX, Apocalyptica, Anthony and the Johnsons, Mayhem, Nasum, Children Of Bodom

Ultra Music Festival

Helyszín: Varsó / Lengyelország

Időpont: Július 13-14

Főbb fellépők: Tiesto, Kraftwerk, Benny Benassi, Martin Solveig, Avicii

Paléo Festival

Helyszín: Nyon / Svájc

Időpont: Július 17-22

Főbb fellépők: Sting, The Cure, Bloc Party, Franz Ferdinand, Manu Chao, Lenny Kravitz

Secret Garden Party

Helyszín: Abbots Ripton / Anglia

Időpont: Július 19-22

Főbb fellépők: KT Tunstall, Lamb, Orbital, I Blame Coco

Sunrise Festival

Helyszín: Kolobrzeg / Lenygelország

Időpont: Július 20-29

Főbb fellépők: David Guetta, Armin Van Buuren, Sophie Ellis  - Bextor, Paul Van Dyk, Ferry Corsten

Beatpatrol

Helyszín: St Pölten / Ausztria

Időpont: Július 20-22

Főbb fellépők: Armion Van Buuren, Calvin Harris, Crookers, Avicii, Steve Aoki