no

Rekordot döntött a Balaton Sound

2012.07.16. 19:01
Az Index fesztiválblogja

A hétfő hajnalban véget ért hatodik Balaton Sound fesztivál látogatóinak száma a változékony időjárás ellenére rekordot döntött, a rendezvényen 108 ezren vettek részt, ami 7,5 ezerrel meghaladta a tavalyi csúcsot. Zamárdi mintegy 60 millió forintnyi bevételt remél a közvetlenül befolyó adókból és bérleti díjakból.

A legtöbben, 28 ezren szombaton voltak a Balaton Soundon, aznap este Paul Kalkbrenner koncertezett. Idén, követve a világszerte jellemző tendenciát, a nagyszínpadra húzónévként kizárólag világsztár dj-ket és élő produkciókat hívtunk, ami a jelek szerint bevált - mondta Vető Viktória, a rendezvény sajtófőnöke az MTI-nek.

Mint hangsúlyozta, a fellépőktől érkezett visszajelzések szerint a Balaton Sound világszínvonalú fesztiválnak számít, amelyre meghívást kapni rangot jelent. Ezt támasztja alá, hogy az idei fellépők közül többen is jelezték, szeretnének visszatérni Zamárdiba.

Erdősné Matyikó Zsuzsanna, Zamárdi alpolgármestere arról számolt be az MTI-nek, hogy a fesztiválozók vonulása még hétfőn is megbénította a település közlekedését. Míg tavaly vonattal, idén gépkocsikkal jöttek többen, talán a változékony időjárás miatt. A szórakozó fiatalok nemcsak a rendezvény területén, hanem a magánházaknál is folytatták a mulatozást, így "bár a település lakossága az évek múlásával egyre toleránsabb, az emberek a rendkívül nehéz napok után szabályosan fellélegeznek" - fogalmazott az alpolgármester.

A fesztiválozók idegenforgalmi adójából 27 millió forint, a terület bérleti díjából 10 millió forint bevétele származik Zamárdinak. A magánházakban megszállt vendégek után további 18 millió forintnyi idegenforgalmi adóbevételre számít az önkormányzat, és Zamárdi azzal is gazdagodott, hogy a szervezők 5 millió forinttal beszálltak egy vizesblokk fejlesztésébe a rendezvény területén.

A Balaton Sound az üdülőrégió egyik legjelentősebb rendezvényévé nőtte ki magát, ami a távolabbi településeken is megtölti a szálláshelyeket, fellendíti a térség vendéglátóegységeinek forgalmát, és jelentős reklámértékkel bír, így a közvetett haszna is jelentős Zamárdi számára.