Súlyos fertőzéssel ijesztgetik a Balaton Soundon fesztiválozókat

2012.07.19. 14:20 Módosítva: 2012.07.19. 17:13
Az Index fesztiválblogja
Az ÁNTSZ a Facebookon jelentette be, hogy rémhír terjed a közösségi oldalon azzal kapcsolatban, hogy aki részt vett a hétvégi Balaton Sound fesztiválon azonnal menjen el háziorvosához vagy az ÁNTSZ-hez. Pedig tényleg meghalt egy lány a fesztivál után.

Az Index információi szerint a Facebookon azzal ijesztgetik egymást a fesztiválozók, hogy egy fiatal meghalt fertőző agyhártyagyulladásban a hétvégi Balaton Soundon, és ezért mindenképpen el kell mennie mindenkinek a háziorvosához vagy az ÁNTSZ-hez.

Az ÁNTSZ dél körül szintén a Facebookon reagált a pletykákra, eszerint rémhír terjed és hamarosan részletes tájékoztatást adnak.

Az Index a Balaton Sound szervezőinek köréből informálisan úgy tudja, hogy valóban meghalt az elmúlt napokban egy fiatal, aki részt vett a fesztiválon. A Balaton Soundon a szervezők és a rendezvényen dolgozó orvosok azonban senkit nem láttak el az agyhártyagyulladáshoz hasonló tünetekkel.

Az Index megpróbálta megtudni az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációs osztályától, hogy pontosan mi történt, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a hivatalos reagálásra még várni kell.

Végül a Népszabadság megtudta, hogy a lány a Pest megyei Flór Ferenc Kórházban halt meg, és ezt az információt a kórház orvos-igazgatója is megerősítette.

Némedi Mária szerint valóban meghalt egy 17 éves lány a kórházban fertőző agyhártyagyulladásban a hét elején. A Népszabadság kérésére Némedi azt is megerősítette, hogy a lány részt vett a fesztiválon. Az igazgató szerint az előírásoknak megfelelően értesítették az ÁNTSZ-t, akik megkezdték a lány kapcsolati hálójának feltérképezését. Emlékeztetett, hogy az előírások szerint ennél többre nincs is szükség, vagyis nem kell valamennyi fesztiválozót értesíteni, hogy menjenek orvoshoz.

Járványos agyhártyagyulladás (Meningococcus meningitis)

A fertőzés a levegőbe tüsszentett vagy köhögött, baktériumokat tartalmazó apró nyálcseppek belélegzésével terjed. A betegség gyorsan végzetessé válhat, a halál néhány órával az első rosszullét után beállhat.

A betegség hirtelen kezdődik hidegrázással, erős fejfájással, magas lázzal. Az agyhártyák gyulladását hányás, tarkómerevség (a beteg a fejét nem tudja előre hajtani), aluszékonyság, eszméletvesztés, súlyos formában bőrvérzések jelzik. Orvosi beavatkozás nélkül a halálozás magas.

Mindenütt a világon előfordul. Vannak területek, ahol járványos és tömeges megbetegedést okoz. Ilyen a Sahel néven ismert terület, mely a Szaharától délre és az Egyenlítőtől északra egész Afrikát átszeli, Gambiától Etiópiáig. Nepálban, Szaud-Arábiában (a mekkai zarándokok között) is előfordulnak járványok.

A baktériumnak nem minden típusa ellen van védőoltás.

(Forrás: Országos Epidemiológiai Központ oldala.)