A színházba nehéz bejutni az Ördögkatlanon

2012.08.01. 16:32
Az Index fesztiválblogja

Több száz program, a koncertek mellett nyolcvan színházi előadás is várja a látogatókat az ötödik Ördögkatlan Fesztiválon, amely szerdán kezdődik Dél-Baranya három kis falujában, Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán.

ordogkatlan kreativok2

Bérczes László, a fesztivál szervezője az esemény hétfői pécsi sajtótájékoztatóján mutatta be a francia Galapiat Cirque társulatot, ami elsőként érkezett az ötödik Ördögkatlan Fesztiválra. Franciaországot a színházcirkuszi társulaton kívül több együttes, zenei és utcaszínházi projekt képviseli a dél-baranyai fesztiválon.

A rendezvényt a Quimby nyitja és a Kiscsillag zárja. A könnyűzenei fellépők között lesz több pécsi kötődésű előadó is. A sajtótájékoztatón Kiss Mónika szervező elmondta: a Punnany Massif hiphop együttes női énekesekkel, cimbalommal és rézfúvósokkal lép fel, de itt lesz a 30Y és a szintén pécsi Psycho Mutants is. A dzsessz és a világzene rajongói Dresch Mihály lemezbemutatóját, Ferenczi Györgyöt és LajkóFélixet várhatják leginkább, a komolyzenei előadások fő helyszíne a kisharsányi templom lesz új orgonájával.

Összesen nyolcvan színházi előadás lesz. A fesztiválon hagyományosan ezekre a legnehezebb bejutni, az ígéretek szerint idén mindenki láthat valamilyen darabot. A Bárka Színház mellett itt lesz Hegedűs D. Géza, aki Albert Camus A pestiséből ad elő részleteket. Kisebb társulatok érkeznek Szentesről, Kaposvárról, Pécsről és Budapestről, míg a kaposvári Csiky Gergely Színház A helység kalapácsának saját feldolgozását hozza el a fesztiválra. A kisebbeknek mások mellett Halász Judit, a Bóbita Bábszínház és a Márkus Színház kedveskedik.

helység

Mint elhangzott, a fesztivál költségvetése megközelíti a 60 millió forintot, ebből 27 milliót a Nemzeti Kulturális Alap áll. A fesztivál ideje alatt óránként közlekednek a helyszíneket összekötő katlanbuszok, de egy pécsi televízió és egy magazin olyan taxit is indít, amibe egy jó történetért cserébe lehet beszállni.