Minden világzene a YouTube Szigeten

2012.08.10. 15:03
Az Index fesztiválblogja

Kemény helyzet elé állítja az élet azt ma, aki ismét úgy akarja megkapni a Sziget-élményt, hogy a kisboltban vett sört issza a saját foteljében, ugyanis a YouTube-os közvetítések csak a kisebb zenekarokra korlátozódnak. Tehát ha valaki mindenképp meg akarja nézni a Stone Roses és a The xx fellépéseit a Nagyszínpadon, annak fel kell állnia, és elindulnia a Hajógyári felé.

Persze ha nagyon nem akaródzik, akkor is van mit nézni a Sziklaöklű szerzetesen kívül is.
Délután 3-kor például láthatjuk a Vizát, akik tősgyökeres amerikaiak, de ez nem akadályozza meg őket, hogy mindenféle balkáni és még annál is keletebbről érkező zenéket illesszenek be a metálközeli zenéjükbe. Kaliforniából nem túl hiteles ezt csinálni, de ugrálni lehet rá, akár otthon is. Ha ennyire korán nem akarunk lakodalmazni, akkor megtekinthető az ugyanekkor induló új-zélandi The Black Seeds fellépése. Nyilván kevesen tudják, de ők otthon óriási sztároknak számítanak, és már 1998 óta értelmezik át teljesen sajátosan a reggae-t.

Négykor kezdődik a világzenein a La Selva Sur, ők spanyolok és skában utaznak, aminél tőbbet talán nem is kell mondani a zenéjükben uralkodó hangulatról. Innentől két út van: vagy végignézzük ezt, és ráadásként megnézzünk egy magyar ska koncertet is a PASO-tól, vagy visszakapcsoltunk az A38 csatornára, ahol a nagyon kúlnak számító Wild Beasts mutatja meg, milyen egy ideális dream pop koncert. Őket követi a Compact Disco, akik ugyebár minket képviseltek kissé csalódást keltő eredménnyel az Eurovízión idén, viszont most kiderülhet, tényleg léteznek-e külföldi rajongóik. Már ha a kamera mutatja a közönséget is persze. A problémák itt kezdődnek, ugyanis a közvetítés teljesen rátelepedik a világzeneire, itt egymás után nézhetjük meg Roy Paci & Aretuska, a La Brass Banda, Shantel & The Bucovina Club Orkestar koncertjeit. Ha nem akarunk a világ minden tájáról zenekarokat megismerni, akkor láthatunk még egy A38-as Bebel Gilbertót. Vagy persze feladjuk az elveinket, és tényleg kimegyünk a Szigetre.

Tehát akkor a Nagyszínpad programját itt, alább lehet megnézni, a többi színpadért pedigide érdemes kattintani.