no

Franciákat a franciákhoz, olaszokat az olaszokhoz

2012.08.11. 08:03
Az Index fesztiválblogja
Idén ötödik alkalommal vannak nemzetközi kempingek a Szigeten, a fesztiváltérkép most már francia, olasz és szlovák is zászlót mutat. Ezek azok a kempingek, amelyekbe csak az mehet be, aki megfizette a plusz 40-50 eurós heti díjat, cserébe a kempingjében kisebb a népsűrűség, hazai ízeket ehet, földijeivel bulizhat, gusztusos meleg vizes zuhanyban fürödhet és esténként saját országának dj-i és zenészei zenélnek neki.

Egy toi-toi wc-hez erősített francia logobó alatt üldögélő párizsi Ariadna azt állítja, soha nem menne be a Sziget francia kempingjébe. „Nem azért jöttem el Franciaországból, hogy Franciaországba kerüljek. Más emberekkel akarok találkozni” - mondja, a mellette lévő Antoine szerint viszont a kora reggel frissen facsart narancslé és frissen sütött croissant és bagett miatt megéri. Ő kifizette a jegye és útiköltsége melletti 40 eurót, hogy több mint 800 franciával együtt két koncert és három ördögbotozás között zárt, védett és tisztább kempingben aludjon a Szigeten.

Az első nemzetközi kemping a fesztiválon az olaszoké volt, akik kevéssé beszélik az angolt, ezért örülnek az olasz információnak és egymás társaságának, mondta Berta András, a Sziget nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. A szlovák kemping viszont teljesen új, a bérelhető sátrakat kínáló Közép-Európai CampHotel viszont a szerdai első napon délután 6 óra körül egy puszta, és a szigetes viszonylatokban megdöbbentően nyugodt és csinos mező képét ölti. Egyetlen szlovák sincs a kordonnal zárt területen. Ennek az az oka, hogy a Sziget szlovák promóterei által működtetett terület csak nagyon későn, ottjártunk után kezdett el épülni és az eredeti terveknél sokkal kisebb helyet foglal el.

Szerda délután az üres térben két zavart cseh kóvályog, és amikor a szlovákokat rajtuk keressük, állítják, fogalmuk sem volt, hogy a szomszédjuk földjére cuccoltak. Pedig mint utóbb Berta Andrástól megtudtuk, a csehek nagyon is jó helyen voltak, ez ugyanis elvileg nemcsak szlovák, hanem egyenesen kelet-európai kempingnek lett elképzelve, cseh, lengyel, osztrák és szlovák baráti sátrakkal. A pán-kelet-európai egységet az bontotta meg, hogy a külföldi partnerek nem jeleskedtek a szervezésben, későn hirdették meg ezt az új szolgáltatást. A szomszédos karavánkemping lakókocsis fesztiválozóinak szerencséjére aztán a mező csütörtök reggelre már nem maradt kihasználatlanul, szépen feltöltötték a területet.

A franica és az olasz kemping ugyanakkor hatalmas siker, előbbiben 800-1000, az olaszban 2500-2600 ember van. A Szigetnek a világ 33 országában van helyi promóter munkatársa, akinek csak az a feladata, hogy a legváltozatosabb eszközökkel népszerűsítse a külföldiek körében a fesztivált. Franciaországért Derdák András felelős, szerinte azért választják a keveredés helyett a francia kempinget a francia fesztiválozók, mert otthoni ízeket (például 300 Ft-ért croissant, 1390-ért pedig ratatouille-t) és biztonságot kapnak. Sok szülő szerinte keveset tud Magyarországról, gyanús híreket hall, és így, a nemzeti kempinghez kötött extra biztonságtudat miatt meri elengedni a gyerekét.

Az olasz kempingbe a pizzás-pastás Mambo Italiano olasz éttermen, a franciába pedig a Restro bisztrón át vezet az út, a bejáraton csak az jut keresztül, akinek speciális karszalagja van, ezek tényleg extrán védett helyek. Bent is folyamatosan ellenőrzik, hogy tényleg csak bent lakó tartózkodjon bent. Egyik kempingben sem érezzük magunkat Little Italy-ban vagy a francia riviérán, de szellősebben vannak a sátrak, és gusztusosak a mellékhelyiségek. "A francia és olasz kemping sikerének titka inkább annyi, hogy létezik egy egyértelmű igény a magasabb színvonalú „upgrade” szolgáltatásokra. Ez jelenthet több biztonsági őrt, bérelhető sátrat, otthoni ízeket, vagy szimplán csak egy olyan hazai bázist, ahonnan nyugodtabban indulnak neki az éjszakának" - mondja Berta.

Az olasz kempingben eleinte kizárólag holland szavakat hallunk, mivel a Sziget olasz partnercége Hollandiába is értékesített sátorhelyeket. A 18 éves Viola és a 17 éves Ethienne a holland Breda városából jöttek, egyikük testvére már tavaly is volt, onnan tudták, hogy a Szigetre mindenképpen el kell jönni. „Idebent meleg vízben tudunk zuhanyozni, nem szarnak a sátrunkra, nem dőlnek bele a részegek, vagy ha mégis, akkor ismerjük őket” - mondja Viola. A következő sátorban élő Fabionak két problémája van a kempinggel, az egyik, hogy ezen a területen kevés a fa, úgyhogy sokkal melegebb napközben, a másik pedig, hogy összejött egy francia csajjal, akit bevitt volna a sátrába, de egyikük sem mehet át a másikhoz.

Viola kicsit sértődött, hogy nincs saját holland kempingjük, de úgy tűnik, a nagy siker ellenére a Sziget tervei szerint nem az a jövő, hogy még ennél is több nemzetközi luxusgettó lepi el a Szigetet. Mégis csak az együttlét a lényeg ezen a remek rendezvényen.