A Szigetnek még van ideje fejlődni

2012.08.14. 09:45 Módosítva: 2012.08.14. 10:16
Az Index fesztiválblogja
Michael Eavis
Michael Eavis
Fotó: Wikipedia

A 20. Sziget egyik legkülönlegesebb vendége kétség kívül Michael Eavis volt, aki leginkább arról híres, hogy ő a legendás Glastonbury fesztivál főszervezője és szülőatyja. A 76 éves, egyébként remek formában lévő, zakójához combközépig érő sortot hordó Eavis a köré gyűlt újságíróknak elmondta, hogy a nyaralását tölti a Szigeten. Arra a kérdésre, hogy milyennek találja eddig a fesztivált azt válaszolta, hogy örül a végig jó időnek (igaz, nagyjából pont a beszélgetés ideje alatt eredt el az eső) és az is tetszik neki, hogy kerítés helyett a Duna határolja a rendezvényt. Kiemelte a fesztivállal kapcsolatban, hogy remek ötletnek tartja a cigányzene vagy afro-latin színpadot, miközben a tradicionális rockzenekarok is helyet kaptak az eseményen. Szóba hozta, hogy nagyon tetszik neki, a sok nem zenei program, amely kifejezetten változatossá teszi a programfelhozatalt.

Arra a kérdésre, hogy milyen különbségeket talál a Glastonbury és a Sziget között először a zsúfoltságot emelte ki. Míg a Szigetről nappal sokan kimennek a városba, addig a Glastonburynek helyet adó tanya nem kínál ilyen lehetőségeket, ezért az emberek végig a helyszínek vannak, ami miatt állandó a tömeg. Természetesen szóba került, hogy mégis milyen okból látogatott hazánkba. Azzal kezdte, hogy mivel idén elmaradt a Glastonbury, ezért lett egy év szabadsága. Emiatt a szigetes látogatása alapvetően a nyaralásának része, de természetesen a munkát sem felejti el nálunk, és sok zenekarra is nagyon kíváncsi, illetve a kapcsolatépítés sem elhanyagolható a Szigeten. Érdekelte, hogy a Sziget szervezői mit csinálnék másképpen, mint ő, de a két fesztivál 20 évnyi korkülönbsége miatt úgy tartja, hogy még bőven van ideje fejlődnie a rendezvénynek.

Szóba került az is, hogy mennyivel volt könnyebb a Glastonbury szervezése a kezdeti időkben illetve manapság. Ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy amíg kezdetekben neki kellett megkeresnie a fellépőket, mára a zenekarok maguktól jelentkeznek, hogy játszani szeretnének, ami azért megkönnyíti a szervezők dolgát. Az NME brit zenei magazin online változatában megjelent egy hír, miszerint Eavis a Stone Roses koncertje miatt érkezett a Szigetre, akiket főfellépőnek szán a 2013-as Glastonbury fesztiválra. Eavis nem kívánta kommentálni a britpop együttes teljesítményét, és egyébként is látta már őket többször fellépni, legutóbb éppen Manchesterben. Ha már éppen Manchester került szóba, megkérdezték Michael Eavist arról is, hogy mit szól Noel Gallagher egy korábbi kirohanásához, aki szerint nem szabadna hiphop produkciókat főfellépőként szerepeltetni a Glastonburyn. Eavis kategorikusan kijelentette, hogy a volt Oasis-tag nagyot tévedett, amikor ezt nyilatkozta, annak ellenére, hogy barátjának tartja a zenészt. A főszervező kifejezetten nagy dolognak tartja, hogy Jay-Z annak idején fellépett a Glastonburyn hiszen azóta egyáltalán nem járt Európában, ami a koncert megszervezésének helyességét támasztja alá.

A U2 glastonburys fellépése volt a következő kérdés, pontosabban az, hogy több évtized után, hogyan sikerült rávenni őket, hogy színpadra álljanak az angliai eseményen. Kiderült, hogy maga a zenekar hívta fel Eavist telefonon, hogy szeretnének zenélni a fesztiválon, amit igazából egy szerencsés véletlennek tart. Kiemelte, hogy egy fantasztikus zenekarnak tartja a U2-t, akik remek show-t csináltak a Glastonburyn. Az Index kérdésére, miszerint a komoly húzónevekkel rendelkező, 2-3 színpados show case fesztiváloké a jövő vagy inkább a Szigethez vagy a szerbiai Exithez hasonló, kulturálisan nagyon vegyes felhozatalú zenei rendezvényeké-e a jövő Michael Eavis nem tudott pontos választ adni. „Nem feltétlenül a fellépők neve alapján kell meghatározni egy fesztivált, hanem szervezés minősége és a változatos programok alapján. A Glastonbury mindig egy lépéssel a többi fesztivál előtt jár, amire nagyszerű példa a nálunk felépített cirkusz sátor, ami óriási sikert aratott a fesztiválozók körében, ezzel is alátámasztva azt az állítását, hogy nem feltétlenül a zenekarokról kell szólnia egy fesztiválnak.” – mondta Eavis, és hozzátette, csak így lehet hosszú távon fennmaradnia egy zenei rendezvénynek, ha nem kizárólag csak a zenei felhozatalra helyezi a hangsúlyt.

Mivel Michael Eavis lassan már a 80 éves lesz, adódott a kérdés, hogy valóban visszavonul-e a szervezéstől 2015-ben, ahogy azt korábban nyilatkozta. Erre a fesztiválalapító csak egy nagyot nevetett és elmondta, hogy még legalább 10 évig nem kívánja abbahagyni a szervezést és viccesen megkérdezte a kérdést feltevő újságírótól, hogy megfelel-e neki, ha mondjuk 2020-ban teszi le a staféta botot. Az Index kérdésére, hogy mi volt élete első fesztiválélménye rögtön az legelőször megtartott Glastonburyt hozta fel példaként, amin mindössze 500 ember jelent meg 43 évvel ezelőtt, ahol az azóta elhunyt Marc Bolan játszott a legendás T. Rex glam rock zekekarból. „Személy szerint még mindig az első Glastonbury a legkedvesebb számomra, és a legszebb emlék eddigi életem során. Ekkora ültettük el az első magot, amiből aztán ez a nagyon különleges fesztivál fejlődött ki. – emlékezett vissza a főszervező, aki később kitért arra, hogy nem tudja, vajon meddig fog létezni a Glastonbury, de ameddig megmarad az eseményen dolgozó, több mint 20 ezer ember lelkesedése és elhivatottsága, addig a fesztivál is létezni fog.

Az utolsó kérdésre, hogy mi a legnagyobb kihívás a Glastonbury szervezésével kapcsolatban azt válaszolta, hogy mindig az időjárás, pontosabban az eső, és hogy ennek ellenére is képes legyen a fesztivált ugyanúgy kényelmet, mint jó hangulatot teremteni a szórakozni vágyóknak. A végig nagyon készséges és vidám Eavisnek ezután el kellett sietnie, mert kezdődött a Killers koncertje, amit nagyon szeretett volna megnézni.

Videónk a tavalyi Glastonburyről