Négymillióan nézték a Szigetet a Youtube-on

2012.08.15. 12:04
Az Index fesztiválblogja

A Sziget fesztiválon idén először nem csak azok vehettek részt, akik személyesen el tudtak látogatni a Szigetre. A YouTube, a világ legnagyobb videomegosztó oldala 5 napon át, minden nap délután 3 órától késő éjszakáig 3 színpad összesen 55 koncertjét közvetítette élőben világszerte. A fellépők a Sziget hivatalos YouTube csatornáján összesen több mint 4 millió megtekintést könyvelhetnek el. Ezzel a Sziget élő közvetítése bekerült a legnépszerűbb európai zenei események közé a YouTube-on.

Az élő közvetítés a legnépszerűbb Magyarország mellett Belgiumban, Csehországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Oroszországban és Spanyolországban volt. A Sziget hivatalos YouTube csatornáján létrehoztak egy alkalmazást, ahol a nézők Google+, Facebook és Twitter profiljukon keresztül megjegyzéseket fűzhettek a látottakhoz. A rajongók lelkesedését mutatja, hogy az élő közvetítés 5 napja alatt összesen több mint 60 ezer hozzászólás érkezett.

A világ zenerajongói nem csak olyan nemzetközi sztárok szigetes koncertjeit követhették élőben a YouTube-on, mint a Placebo, a Korn, a Hurts, a Deus, a Ting Tings, Goran Bregovic vagy Emir Kusturica, hanem találkozhattak olyan magyar fellépőkkel is, mint a Tankcsapda, a Quimby, a Compact Disco és Yonderboi. Azok kedvéért, akik lemaradtak volna, vagy csak újranéznék kedvenceiket, a fesztivál hivatalos YouTube csatornáján, a youtube.com/szigetofficial oldalon a koncertek legjobb pillanatai még további 3 hónapig megtekinthetőek lesznek.

„Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy világszerte ilyen sokan nézték élőben a YouTube-on a Sziget három színpadának koncertjeit. Ebből is látszik, hogy a Sziget nem csak a magyar közönség körében népszerű, de komoly nemzetközi rajongótáborral bír szerte Európában, sőt azon túl is” – értékelte az élő közvetítés jelentőségét Gerendai Károly, a Sziget főszervezője.

„Óriási sikert aratott a Sziget élő közvetítése a YouTube-on. Ez volt az első rendezvény, amit a YouTube élőben közvetített Magyarországról, és megtekintéseinek száma máris felülmúlta a hatalmas, 4 milliós számot, amivel a YouTube-on bekerült a legnépszerűbb európai zenei események közé. Mindez pedig még csak a kezdet. Azon dolgozunk, hogy a Magyarországra hangolt YouTube az élőzene elsőszámú színterévé váljon” – értékelte az élő közvetítést és összegezte a cég jövőre vonatkozó törekvéseit Bíró Pál, a Google Magyarország YouTube-ért felelős szakembere.

A munkahelyről szigetelők azonban nemcsak a Youtube-on nézhették a Szigetet, hanem a Google és az Index együttműködésének hála, a Nagyszínpad műsorát az Indexen is élvezhette a kívül rekedt közönség.

A YouTube majd fél éve indította el Magyarországra hangolt változatát. Az ennek nyomán megkötött megállapodások teszik lehetővé, hogy több professzionális tartalommal bővüljön, még több magyar videó, zene legyen az oldalon. A YouTube a világ legrangosabb fesztiváljait közvetíti, az internetezők élőben követhették többek között a belga Tomorrowland-et, a spanyol Sónar-t és az amerikai Coachella-t is.