Rekkenő hőséggel indít a SZIN

2012.08.22. 21:56
Az Index fesztiválblogja

Az elmúlt években nagyjából köztudomású ténnyé vált, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok nem az aktuális, illusztris külföldi fellépőkkel vonzza a bulizó fiatalokat Szegedre. Erre idén sem cáfol rá a fesztivál: a főfellépők nevei hallatán valószínűleg csak annak emelkedik egy keveset a pulzusszáma, akit valamikor még a kilencvenes évek végén hibernáltak és csak idén nyáron sikerült magához térnie, ráadásul annak idején sem terjedt tovább az érdeklődése a zenetévék kínálatánál.

A manapság menő külföldi zenekarokat tehát nem a SZIN-en kell keresni, helyettük viszont minden évben adott a Tisza, a strand, a híresen jó szegedi csajok, vagy a sok más fesztiválhoz képest barátinak mondható italárak, amik valószínűleg a gatyarohasztó dögmelegben egyáltalán nem lesznek mellékesek. A fesztivál idén is a környezettudatosság jegyében telik, úgyhogy a koncertek előtt, közben és után, két sör között egy rakás program keretében viselheti a szívén bolygónk jövőjét, aki csak akarja.

Nagyon bejöhetett a SZIN szervezőinek a tavaly beugróként leszervezett Wheatus koncertje, az idei fesztivál első napjára, szerdára ugyanis a szintén amerikai Yellowcardot hívták, akik bár náluk némileg tempósabb és punkosabb vonalon mozognak, lényegében azonban ugyanolyan rádióbarát, popos, tinifilmekbe illő rockzenét játszanak, mint a tavalyiak.

Azt barokkos túlzás lenne állítani, hogy hazánkban ismertek lennének, így az általában még bőven foghíjas nézőtereket produkáló első este épp ideálisnak tűnik számukra. A nagyszínpadon a további napokban a Szegeden egyszer, pár éve már fellépő, néhány slágerükkel (Hide U, Suicie, Hungry stb.) a kétezres évek elején ismertté váló Kosheen, valamint a hazai nyári fesztiválok, úgy tűnik, kötelező kellékének számító Parov Stelar lesz hallható, de itt lehet majd táncolni a 9PM (Till I Come) című számával a kilencvenes évek végén kiadott összes Viva Dance Hits válogatáson szereplő ATB zenéjére is. Utóbbival a fesztiválokon mostanában szinte már kötelezőnek számító nagyszínpados DJ-szettet is sikerült beiktatni az idei programba. Mindezek mellett a fesztivál legnagyobb poénja minden bizonnyal Lou Bega fellépése lesz, akiről a SZIN programfüzete úgy fogalmaz, hogy ő a „latin pop fejedelme”, ami még akkor is nevetségesen hangzik, ha tudvalevő, hogy az ilyen szövegek írását speciálisan kiképzett túlzásipari szakemberek végzik.

Rajtuk kívül zenél még augusztus 22 és 26 között Szegeden a hazai fesztiválok nagyjából összes megszokott magyar fellépője, lesz 30Y, Belga, HS7, PASO, Irie Maffia, Péterfy Bori, Vad Fruttik, Csík zenekar, Neo, Brains, Anima és még sokan. Ez persze általában szokásosnak mondható a SZIN-en, tavalyhoz képest mégis előrelépés, hiszen míg 2011-ben sem a Quimby, sem a Kiscsillag, sem pedig a Pál Utcai Fiúk nem lépett fel a legnépszerűbb együttesek közül, addig idén ez a három zenekar is ott van a programban. Aztán azok is örülhetnek, akik az Eurovíziós Dalfesztivál óta nem bírnak a jelenkori Bonanza Banzai, vagyis a Compact Disco iránti rajongásukkal, vagy akik arra kíváncsiak, milyen egy Soerii & Poolek-féle dj act. Na, és persze, úgy tűnik, nem hagyható ki a programból a pár éve a fesztivál hivatalos dalát megéneklő Magna Cum Lude, valamint Pataky „Drága Véreim” Attila és zenekara, az Edda fellépése sem, nyilván azért, mert ezek az együttesek tavaly is a fesztivál két legsikeresebb koncertjét adták.

A SZIN egyébként kiváló terep azoknak, akik szeretik elhinni magukról, hogy életük apró cselekedeteivel tevékenyen hozzájárulhatnak a Föld megmentéséhez. A környezettudatosság jegyében többek között idén is repohárból, vagyis újrahasznosított anyagból készített újratölthető korsókból lehet majd sört vedelni, a Zöldplacc nevű helyen ReRobot Race, vagyis szintén újrahasznosított dolgokból készített robotok (!) versenye lesz, míg a SZIN Dizájnpart nevű helyen a programfüzet szerint a „divat zöld arcával” ismerkedhet meg az, akit érdekel az ilyesmi.

A fesztiválon idén – igazodva a trendekhez – már csak fesztiválkártyával lehet majd fizetni, aminek köszönhetően remélhetőleg kevesebbet kell sorban állni sörért. Mindez pedig egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen az eddigi infók szerint a SZIN mind a négy napja alatt rekkenő hőségre lehet számítani az Újszegedi Partfürdőn, ahol bár idén nem töltik fel vízzel az épített medencéket, cserébe viszont bárki fürödhet a Tisza partján kialakított plázson.