Teljesen megújult a Hegyalja

2013.06.27. 16:57
Az Index fesztiválblogja

Ahogy az utóbbi években, úgy idén is már kedden elkezdődött a Hegyalja Fesztivál egy nulladik nappal, egy színpad üzemelésével, az első napon, szerdán viszont már a Slayer zárta a nagyszínpad programját, amiről itt már elmondtunk mindent. A csütörtöki sajtótájékoztatón a fesztivál szervezői elmondták, hogy az első napon ugyanannyian érkeztek a koncertekre, mint tavaly ilyenkor. A beruházásokról és a teljesen megújult fesztiválterületről Bukovinszky Béla mesélt nekünk.

Hétfőn Tokaj-Rakamaz történetének egyik legdurvább esője mosta el a fesztivált és nehezítette az építést, ehhez képest szerdára már alig maradt nyoma az egésznek és azon túl, hogy a puha talajon sokkal kényelmesebb járni, sarat csak elvétve láttunk. Az idő viszont kimondottan fesztiválozóknak való, nincs tűző nap, vagy hideg, hanem tökéletes sörözgetős és fröccsözgetős idő.

A legnagyobb és egyben legszembetűnőbb újítás, hogy aki megszokásból fesztiválozna az idén, az be sem jut, hiszen a bejáratot is áthelyezték, ami miatt a nagyszínpad a bejárattól legtávolabb eső ponton található. A kibővített területen a kempinget is áthelyezték, ennek oka, hogy önkormányzati beruházás során a régi Tisza Kemping helyén egy ifjúsági szálló épül, amiben a tervek szerint már jövőre szállási lehetőségekkel és medencével várják a fesztiválozókat.

Bukovinszky Béla elmondta, hogy a terület bővítésével nem feltétlenül gondolkoztak új zenei színpadok kialakításában, inkább az egyéb kulturális és szabadidős programokra fókuszáltak. Ennek köszönhetően idén már színházi programokkal is találkozhat a közönség a Magyar Teátrumban, ahol esténként a Kecskeméti Rajzfilmstúdió alkotóinak animációs filmjeit lehet megnézni.

A tavaly debütált Karriergyár elsődleges célja a szervezők szerint, hogy a környék munkaerőpiaci lehetőségeit bemutassák, illetve hogy tanácsokkal segítsék a munkát kereső fiatalokat egész napos előadásokkal és workshopokkal.

Idén Kecskemét, Beregszász, Dunaszerdahely, Szabadka és Székelyudvarhely lakói a fesztivál vendégei, azaz ingyen jutnak hetijegyhez ha felmutatják a lakcímkártyájukat, az adatok szerint nagyjából 2000 ember élt ezzel a lehetőséggel, ennek a fele Kecskemétről érkezett, de a határon túli településekről is sokan jöttek.

Ettől az évtől már nem lehet kártyával fizetni a fesztiválon, kizárólag készpénzzel. A szervezők szerint ezt a fesztivállátogatók kérték, ők pedig teljesítették. Ugyanakkor elmondta, hogy ezeknek a rendszereknek a kiépítése többletköltséget jelent, ők pedig inkább azt választották, hogy a tavalyi szinten tartsák az árakat, és az esetleges költségeket ne hárítsák át a látogatókra.